Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi blir tv-serie

Nytt på HBO Nordic i december
Slå på ljud

Jana Kippo-trilogin ska nu bli tv-serie och producerar gör Anna Wallmark på Filmlance, som senast producerat den hyllade thrillerserien Top Dog – som också är baserad på en annan succétrilogi – nämligen Jens Lapidus VIP-rummet.

Jag for ner till bror-böckerna blir tv-serie

Den första boken i Karin Smirnoffs romantrilogi är Jag for ner till bror, och historien börjar med att Jana Kippo återvänder till sin hemby – fiktiva Smalånger – för att få ordning på sin alkoholiserade tvillingbrors liv. Hon flyttar in hos sin bror – Bror, som bor kvar i deras gemensamma barndomshem, och tar jobb inom hemtjänsten.

– Det känns jättekul att Kipposviten blir serie. Främst hoppas jag att Filmlance väljer att göra en självständig gestaltning av böckerna, med hänsyn till miljö, språk och Jana Kippos mångbottnade karaktär, säger Karin Smirnoff i ett pressmeddelande.

Karin Smirnoff tänker att det vore häftigt med en helt okänd skådis

Både författaren Karin Smirnoff och producenten Anna Wallmark har funderat på vem som skulle kunna spela huvudkaraktären Jana Kippo.

– Det är klart att det finns någon som jag hoppas skulle vilja göra rollen men vem varken vill eller bör jag säga eftersom det är fråga för den kommande regissören och manusförfattaren. Men det måste vara någon som på samma gång är egensinnig och trovärdig, säger Anna Wallmark i Dagens Nyheter.

När Karin Smirnoff går i rollbesättnings-tankar känner hon att det vore häftigt med någon man inte tidigare sett på vita duken.

– När jag såg Netflix-serien Unorthodox tänkte jag att om Shira Haas – som spelar Esther Shapiro – vore svensk så skulle hon göra en häftig Jana Kippo. Hon är sårbar samtidigt som hon är beslutsam och har ett lite udda kroppsspråk. Det vore kul om man lyckades casta någon man inte tidigare sett, men det är nog inte så lätt, säger Karin Smirnoff i samma intervju i Dagens Nyheter.

Karin Smirnoff släppte debutromanen Jag for ner till bror 2018, året efter kom Vi for upp med mor och nu i år släppte hon Sen for jag hem. Det är ännu inte klart vem eller vilka som kommer skriva manus eller regissera serien, inte heller var den kommer att visas eller när.

Läs mer:

Uttråkad, deppig eller sugen på pepp? Här är våra samlade tips för dig!

Utvald läsning