Jonna Adlertegs nya liv efter karriären: “Jag trivs verkligen”

Jonna Adlerteg var snubblande nära en final i Mästarnas mästare.

Jonna Adlerteg var snubblande nära en final i Mästarnas mästare.

Janne Danielsson/SVT
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023
1:9

Efter reklamen: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023

(1:9)

Slå på ljud

På söndag avgörs det vem som vinner årets säsong av Mästarnas mästare. I finalen står skridskoåkaren Nils van der Poel, längdskidåkaren Jörgen Brink, alpinskidåkaren Jens Byggmark och friidrottaren Johan Wissman.

Den sistnämnde knep den sista finalplatsen efter att ha vunnit nattduellen mot gymnasten Jonna Adlerteg.

– Ja, men det var ju surt så klart. Framförallt när det hade gått så bra tidigare. Man kände att man ville vara där. Jag kände kanske att jag hade lite mer att ge men samtidigt så var jag ju väldigt nöjd med i princip allt jag gjorde, säger hon till Måbra.

Jonna Adlerteg om tittarnas kärlek: “Inte förväntat mig”

Även om det inte blev någon Mästarnas mästare-vinst har gymnasten vunnit tittarnas kärlek och blivit en favorit hos de som bänkat sig framför tv:n.

– Det är fortfarande många som hör av sig. Att det skulle bli så hade jag absolut inte förväntat mig eller kunnat tro, säger hon.

Förra året beslutade Jonna Adlerteg sig för att avsluta sin gymnastikkarriär. I dag bor hon i Örebro tillsammans med sin kille som hon träffade via gemensamma vänner 2015.

Hon jobbar nu dels på en restaurang, och dels på ett sjukhus samtidigt som hon studerar till biomedicinsk analytiker.

– Jag tar examen om en månad. Det är därför jag jobbar på sjukhus också. Nu har jag jobbat på lasarettet i Lindesberg. Så jag jobbar på timmar några dagar i veckan innan jag tar studenten. Sen så går jag på fast tjänst när jag går ut.

Hur kommer det sig att du blev biomedicinsk analytiker?

– Jag kom in på det spåret för att jag var intresserad av fysiologi. Jag visste att jag ville läsa något om det. Sen tyckte jag att det verkade ett väldigt intressant program. Jag har trivts väldigt bra under hela utbildningen.

När du inte jobbar eller pluggar, vad gör du då?

– Det är mest det jag gör nu, men jag tycker om att göra saker som jag inte hade tid och möjlighet att göra när jag tränade. Spontana saker som att hänga med kompisar, shoppa, ta det lugnt.

Under sin karriär tog Jonna Adlerteg ett brons i ungdoms-OS, två EM-guld och tog sig till OS 2021.

Björn Larsson Rosvall/TT

Så tränar Jonna Adlerteg efter karriären

Under sin karriär råkade Jonna Adlerteg ut för en del tuffa skador, och när hon slutade så stökade knäna när hon tränade.

– Så jag var lite rädd att jag skulle ha problem att springa och träna när jag slutade. Men det har jag inte alls haft utan det har blivit mycket bättre. Jag springer mycket och tränar på gym, säger hon och poängterar att hon kan göra vad hon vill när det kommer till träningen.

Camilla Läckberg omfamnar sitt gråa hår: “Älskar det”

Hur trivs du annars med livet efter karriären?

– Jo, men jag trivs verkligen. Jag har faktiskt inte ångrat det någonting sen jag slutade. Det är ju väldigt skönt, för det är ju väldigt många som ångrar sig och som kanske känner att de hade mer att ge, säger Jonna Adlerteg och fortsätter:

– Men jag känner verkligen att jag gjorde allting som jag kunde göra för att bli en så bra gymnast som jag blev. Och är väldigt nöjd med mina presentationer och hur det blev. Så att när jag väl lade det bakom mig så känner jag att det är ett avslutande kapitel.

Finalen av Mästarnas mästare sänds på söndag klockan 20.00 på SVT1 och SVT play.

Foto: TT, Janne Danielsson /SVT

Utvald läsning