QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Jerusalema challenge – allt om den nya, virala danstrenden

28 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Dansgrupp från Angola, pilot dansar, vårdpersonal dansar.
Jerusalema challenge har blivit den senaste i raden av virala danstrender. Utmaningen har spritt sig över världen och fått allt från politiker till brandmän att dansa loss och för ett ögonblick glömma pandemin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
(MÅBRA) 7 starka trender inför 2021 – enligt PinterestBrand logo
(MÅBRA) 7 starka trender inför 2021 – enligt Pinterest

Många virala danstrender har kommit genom åren. Den nyaste på listan är Jerusalema challenge, som nu poppar upp i flödet på sociala medier. Men hur startade utmaningen och varför har den blivit en sådan succé?

Så började Jerusalema challenge

Dansutmaningen började ta fart under februari 2020, när ett gäng dansare från Angola försökte hitta nya sätt att fördriva tiden under en av landets lockdowns till följd av coronapendemin. Gruppen filmade sig själva medan de åt och dansade och filmen fick stor spridning. Dansen fick namnet Jerusalemachallenge eller Jerusalemadancechallenge. Snart började fler liknande videos dyka upp från delar av Europa, Nordamerika och Sydamerika. Även den nigerianska megastjärnan Burna Boy i maj gjorde en remix av låten, något som fick ännu fler att börja röra på höfterna.

Sedan dess har man sett sjukvårdspersonal, brandmän, lärare och högt uppsatta politiker runt om i världen dansa till Jerusalema Challenge.

Annons

Vad heter låten i Jerusalema challenge?

Ursprungslåten är en gammal gospel som heter Jerusalem Ikhaya Lami, vilket kan översättas till Jerusalem, mitt hem. Låten finns fortfarande kvar i många sydafrikanska sångböcker.

Låten som hörs i de virala danserna är dock en modern version som är gjord av sydafrikanska DJ Master KG och sångerskan Nomcebo. Låten släpptes i oktober 2019 och blev en omedelbar hit. I nuläget har musikvideon till låten 322 miljoner visningar på Youtube.

Annons

Källa: Indian Express Foto: Instagram/Youtube

Annons