QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Hon fick nog av modeindustrins dubbelmoral – nu gör hon viral succé

01 jun, 2021 
23-åriga Brooklyn Dallen blev less på att bara smala personer får synas i gulliga outfits och på dubbelmoralen inom modeindustrin och i samhället. Hon gör nu succé på TikTok med sina videos där hon återskapar olika Pinterest-outfits – och MåBra förstår varför.
Annons
7 kroppspositiva budordBrand logo
7 kroppspositiva budord

Brooklyn Dallen jobbar i klädaffär och älskar att inspirera sina följare med mode på sin TikTok-kanal. Efter att ha hakat på trenden att återskapa olika Pinterest-outfits har hennes kanal bokstavligt talat exploderat och hon har idag över en miljon gillamarkeringar på sina videos. För BuzzFeed berättar Brooklyn varför hon börjat göra dessa videos.
– Jag tänkte att med min storlek och kroppstyp kan jag hjälpa mina följare att förstå att de kan ha på sig vad de vill och vara jättesnygga. Att det blev just Pinterest-outfits var för att det redan var en trend. Dessutom noterade jag att man på Pinterest generellt bara ser de kroppstyper som är representerade inom mode, säger hon.

Med sin kanal vill 23-åringen belysa dubbelmoralen inom modetrender, som hon menar handlar om systematisk fettfobi. Brooklyn pekar på det faktum att kläder som anses vara smickrande för en tjock kvinna är kläder som döljer hennes kropp, medan det är precis tvärtom för normativt smala kvinnor.
– Tjocka kvinnor har blivit hånade i åratal för att ha på sig croptops, shorts, kjol – ja allt som visar hud. Detta medan smala kvinnor blir hyllade i samma kläder för att de visar sina smala kroppar. Det är inget fel med att smala kvinnor blir hyllade men det vore skönt att bli behandlad likadant som tjock kvinna, säger Brooklyn.

Annons

I intervjun med BuzzFeed pratar Brooklyn om hur TikTok påverkat kroppspositiva rörelsen, hon menar att appen haft både positiv och negativ påverkan. Hon berättar att det positiva är att hon träffat många accepterande människor som stöttar och även blir stöttade av henne.
– Å andra sidan tror jag att TikTok har pushat kvinnor, som knappt skulle klassas som en mellanstorlek, upp på rörelsens barrikad – vilket inte var vad rörelsen var till för. Självklart kan alla vara kroppspositiva men jag tycker det är viktigt att smala skapare istället lyfter större kvinnor, för att stötta den representationen, säger hon.

I sina videos ger hon kängor till modeindustrin och samhället. “Jag saknar nyckelaccessoaren som får den här outfiten att bli åtråvärd och perfekt i samhällets ögon, och det är en platt mage”, skriver hon bland annat i en video. Brooklyn säger att hon hoppas kunna belysa dubbelmoralen i samhället och bidra till en förändring.
– Jag vill bara att mina plus size-kvinnor ska förstå att de kan ha på sig vad de vill, säger hon.

Annons