Ikea samarbetar med Adidas – vill lyfta in träningen i hemmet

10 jun, 2018 
AvNanna von Knorring
Ikeas samarbetar med Adidas – vill lyfta in träningen i hemmet
Ikea har presenterat sina nya designsamarbeten och ett av de mest spännande samarbetena är med Adidas. Tillsammans ska Ikea och Adidas göra idrott tillgängligt för alla – i hemmet. Under arbetets gång kommer ett särskilt fokus dessutom att ligga på unga kvinnor.
Annons

Ikea har gjort många populära designsamarbeten genom åren och nu fortsätter möbelföretagets storsatsning på demokratisk design. Under Ikeas årliga event Democratic design days i Älmhult presenterades hela sex nya designsamarbeten. Ett av de mest intressanta samarbeten att se framemot? Ikea x Adidas.

Ikea och Adidas ska samarbeta för att göra det lättare för människor att få in träning i vardagen, med ett särskilt fokus på att träna i hemmet.

– Det finns inget annat varumärke som förstår sport som Adidas. Vi vill ta idrotten in i hemmet, eftersom det finns ett stort behov för det, säger Marcus Engman, Ikeas designchef, vid presskonferensen.

Samarbetet, som är i startgroparna, kommer inte bara att stanna vid träning utan kommer ha ett holistiskt tänk för att även få människor att sova och äta bättre. Ikea och Adidas vill utforska hur sambandet mellan hemmet och idrott kan bidra till hälsosammare vanor, eftersom forskning visat att det är just i hemmet som våra livslånga vanor skapas.

Annons

Ikeas och Adidas samarbete kommer att involvera designers från båda företagen och de kommer även att besöka människor i olika åldrar och livsskeden i olika delar av världen. Ett särskilt fokus kommer dock att vara på unga kvinnor.

– Vårt mål är att göra idrott tillgängligt för alla. Tillsammans med Ikea kommer vi att titta på varför vissa är mer aktiva än andra, särskilt unga kvinnor, och undersöka vilken roll hemmet kan spela i att ta bort hinder för träning, säger Josefine Aberg, vice president of design på Adidas, i ett pressmeddelande.

Ett annat designsamarbete som presenterades är något för alla barn och småbarnsföräldrar, nämligen ingen mindre än företaget Lego.

– Vi vill skapa fler lekfulla upplevelser hemma för barn och föräldrar, säger Fredrika Inger, Business area manager för Children’s Ikea, om samarbetet.

Samarbetet med Lego är i ett väldigt tidigt stadie och det finns ännu inget datum för när kollektionen kommer finnas i butik.

Annons

De övriga designsamarbetena som avslöjades var Area Academy och UNYQ som ska skapa ergonomiska stolar för e-sport, Stefan Diez som ska skapa framtidens kontor tillsammans med Ikea, Little Sun och Olafur Eliasson som ska jobba med hållbar solenergi i produktform samt Saint Heron, grundat av Solange Knowles, som fokuserar på att bygga gemenskaper genom visuell konst och musik.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs också: Psykologen: Så undviker du parbråken på Ikea

Annons