QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Forskningen visar: Åtta anledningar till varför man ska ha katt

15 mar, 2021 
AvAino Oxblod
katt som ligger och sover med tassarna uppsträckta
Leonid Iastremskyi
Katter kommer i alla möjliga olika varianter, med personligheter och egenheter lika olika som deras utseenden.
Men oavsett hur ens katt ser ut, så visar forskning att det faktiskt är bra för hälsan att ha en katt i sitt hem.
Här är åtta anledningar till att ha katt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

1. Kattens spinnande är bra för hälsan

När katter spinner så är det ett sätt för dem att kommunicera med både sin ägare och anda katter – men spinnande kan betyda olika saker. Det kan indikera att katten är hungrig eller upprörd, men också att den är nöjd, bekväm och lugn, eller vill visa tillgivenhet och kärlek.

Själva frekvensen som katten spinner på kan också ha positiva effekter på hälsan, både för katten och för personer i dess omgivning, och lugna ner alla berörda.

Katternas spinnande uppges kunne minska risken för hjärtsjukdom, och ska till och med kunna hjälpa lungfunktionen hos människor med andningsproblem. En studie visar att om man lever med katter under sitt första år i livet, så minskar det risken för infektioner i öronen och andningsorganen, eftersom kontakt med djur gör att ens immunförsvar blir starkare.

2. Katter minskar ångest och stress

Att klappa sin katt kan göra vilken dag som helst lite bättre, och är något som skänker oss lugn. Forskning visar att man genom att ha en katt, eller ett husdjur, minskar den stress och ångest som byggs upp av det dagliga livet. Det för att ens hjärtrytm och blodtryck håller sig på en lägre nivå, vilket gör att man känner sig avslappnad och obekymrad.

Annons

Andra studier visar också att det sällskap och kamratskap man får av sin katt ger emotionellt stöd under jobbiga perioder i livet.

3. Katter gör att man sover bättre

Att ha sin katt i sängen när man sover är inte bara varmt och mysigt. När katten ska sova så vill den ha kärlek och skydd, och att vara med sina ägare gör att katten känner sig trygg. Om du har svårt att sova på grund av stressen i vardagslivet, så prova att ha katten vilandes på ditt huvud i några minuter, det kan hjälpa mot känslan av krav och måsten från dagen som varit.

4. Katter gör att man blir glad och skrattar

Alla som har katter hemma vet att det kan vara ett äventyr. Att följa sin katts rörelser och beteenden muntrar upp de allra flesta kattägare. Men för att muntras upp av katter så behöver man faktiskt inte ha en riktig katt hemma – studier visar att det kan räcka att kolla på kattvideos på internet för att man ska bli gladare.

Annons

5. Katter kan hjälpa personer med autism att kommunicera

Vissa personer som lever med autism kan uppleva att det är svårt att kommunicera med andra människor. Då har djurterapi visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att etablera nya sätt att få kontakt, då man får en starkare relation till djuret. Andra studier visar också att barn som har husdjur är lugnare och mer sociala än de som inte har djur.

6. Katter minskar risken för allergi

Det råder delade åsikter om hur katters päls faktiskt påverkar omgivningen eller hur ofta den ramlar av. När man har små barn i huset kan man tänka att det inte är så smart eller praktiskt att också ha ett husdjur, men studier visar att barn under ett år som har en katt som husdjur har minskad risk att få problem med allergi, inte bara mot pälsdjur utan också mot damm.

7. Katter är vänliga

Det sägs att katter är självständiga, men faktum kvarstår att de tycker om att interagera med människor. En studie visar att katter generellt är mer intresserad av att socialisera än att äta eller leka med leksaker.

Annons

8. Kattägare är smartare än hundägare

Bråket mellan hundälskare och kattälskare om vilka det är som egentligen har bäst smak är gammal som gatan, och kommer säkert aldrig dö ut. En studie visar att hundägare är mer aktiva, sociala och tycker om att vistas ute i det fria. Kattägare däremot är ofta mer introverta, tycker om att vara hemma, och föredrar tv-tittande och att läsa böcker framför att vara ute i naturen. Det slås också fast att kattägare generellt är mer intelligenta än hundägare.

Källa: Brightside.

Foto: TT

Annons