QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Ett eller fjorton barn – hur många ser du?

26 aug, 2021 UPPDATERAD 17 aug, 2022
Elvira Lagerström Dyrssen
Tobias dotter 14 gånger
Hur många barn ser du på bilden?
Tobbe Stuhres finurliga bildteknik förvirrar!
– Flera har själva blivit inspirerade att göra samma sak, säger han.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Fjorton barn eller ett och samma? Det är frågan som många ställer sig när de får se Tobbe Stuhres finurliga kollage på dottern Irma. På Irmas ettårsdag tog pappa Tobbe en bild på sin dotter framför sommarhuset – sedan har det fortsatt på samma vis, år ut och år in.

– Efter två, tre år kom jag på att det vore kul att sätta ihop bilderna. Sedan har kollaget bara fyllts på. Vissa tror att det är olika barn, det var någon som sade ”titta, de har 13 barn och 12 av dem är flickor”, skrattar Tobbe och fortsätter:

– Personen måste trott att någon av bilderna på Irma var en kille..!

Irma och Tobbe Stuhre
Irma, 14, med pappa Tobbe, 59.

Tydligt hur Irma har ändrats

Enligt Tobbe Stuhre var tanken aldrig att skapa en förvirrande bild. För hans del handlar det mest om att visa Irmas utveckling genom åren.

Annons

– Jag ville visa längdkurvan och skillnaden på kläderna som hon väljer, det är kul att se på i efterhand. Man ser redan nu olikheter i stilen, fyraåringen ville ha klänning, trettonåringen drar mer åt punk. De sista tre åren ser man att Irma har börjat laborera med hår och accessoarer. Första gången hon har smink är på den senaste bilden, tagen på hennes 13-årsdag, den 16 augusti i år.

För Irma har pappans experiment kommit att bli ett positivt inslag på varje födelsedag.

– När jag var liten tyckte jag att det var lite konstigt. Jag behövde ha på mig fina kläder och vara med på bild, när jag egentligen bara ville öppna paket. Men nu tycker jag det är roligt. Det är kul med uppmärksamheten och det är en rolig idé, dessutom är det kul att andra också tycker att det är kul, säger Irma.

Vill använda kollaget på Irmas student

Hur ska ni göra när husväggen bakom Irma på bilden tar slut?

– Bilden är ju lös, så jag kan byta bakgrund. När huset tar slut får vi väl fortsätta kollaget på månen. Möjligheterna är oändliga, säger pappa Tobbe.

Annons

Finns det någon tanke med hur bilden ska användas?

– Jag funderar på om vi ska ha den som studentplakat. De flesta har en barnbild som sitter på en pinne – vi får nog ha en lång banderoll med alla små-Irmor.

Kollage med tretton stycken bilder på Irma, inklippta på månen
Tobbe har testat en version av kollaget där Irma står på månen.

Började med halvbrodern

För Tobbe har det aldrig varit viktigt att göra Irma-kollaget perfekt – huvudsaken för honom är att det känns kul.

– Det finns kritiker som tycker att skuggorna är fel och att den är slarvigt gjord, att den ska vara fulländad är dock inte syftet med bilden. Men 99 procent ger positiv respons, flera har själva blivit inspirerade att göra samma sak med sina egna barn. Det är ju jättekul!

Klipp och klistrande har funnits med sedan lång tid tillbaka. Redan när Irmas 17 år äldre halvbror Calle var liten började Tobbe leka med bildkollage.

Annons

– Calle är född 1991, jag försökte mig på något liknande och tog bilder på honom tills han var sju år. Men då var det en mer komplicerad process: framkalla bilder och klistra in. När mobilkamera och Photoshop kom blev det lättare.

Hur länge kommer du fortsätta med kollaget på Irma?

– Nu är det bara att inse att det är för sent att kliva av tåget – jag får hålla ut så länge jag orkar, skämtar Tobbe och fortsätter:

– När jag är för gammal får jag väl lära Irma Photoshop, helt enkelt.

Uppdatering 18 augusti 2022:

Coola Irma har fyllt 14! Tobbe fortsätter förstås med sina finurliga bilder. Här är pappa Tobbes senaste bild på dottern – nu fjorton gånger:

Irma gånger 14
Annons