QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Avlägsna platser att övernatta på i Sverige

30 jun, 2020 
Högt upp bland trädkronor, i en gruva under jorden eller en koja mitt i skogen. Kolla in dessa underbart avlägsna platser med unika hotellrum att övernatta på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 saker att göra på semestern hemmaBrand logo
7 saker att göra på semestern hemma

Hur vore det att gå och lägga sig i en träkoja sex meter upp i luften, eller ett dubbelrum tre meter under vattenytan? Supermysigt och avskilt, är vår bedömning! Här är 9 avlägsna platser med unika hotellupplevelser för dig som vill spendera ett natt helt i lugn och ro.

Observera att coronapandemin kan påverka öppettider och möjlighet att boka 2020.

The Treehotel, Boden

treehouse hotel
Checka in bland trädtopparna i The Treehotel.

Bland Harads skogar finns ett enastående litet hotell som för tankarna till barndomens träkojor. För det är uppe bland trädkronorna som du spenderar natten och blickar ut över talltopparna i landskapet runtomkring. Avancerad arkitektur (vi snackar alltså träkoja deluxe) och nyskapande design som blir en upplevelse utöver det vanliga.

Annons

Läs mer och boka här.

STF Blåhammaren fjällstation, Jämtland

Blåhammaren fjällstation
Blicka ut över fjället inifrån bastun på STF Blåhammaren fjällstation.

Svenska turistföreningens högst belägna fjällstation bjuder på avkoppling 1 086 meter över havet. Utsikten är slående med Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster. Fruktsoppan som serveras enligt recept från 1913 är välkänd och omtyckt, liksom den trerättersmiddag som bjuds varje kväll. Du tar dig hit till fots eller med skidor.

Läs mer och boka här.

Utter Inn, Mälaren

hotell utter inn
Hotellet Utter Inn finns under ytan i den lilla röda stugan.

Som om en röd liten stuga mitt i Mälaren inte vore avskilt nog är Utter Inn faktiskt ett hotell under vatten! Flytbyggan som hotellet finns under ligger mitt ute i Västeråsfjärden ca 1 km från fastlandet. Här sover du gott i ett dubbelrum tre meter under vattenytan med parnoramafönster mot alla väderstreck. Utter Inn är ett konstprojekt signerat Mikael Genberg.

Annons

Läs mer och boka här.

Gotska Sandön, Östersjön

gotska sandön
Njut av ljuvligt ljus och natur på Gotska Sandön.

Mitt i Östersjön ligger det som brukar beskrivas som Europas ensligaste plats, Gotska Sandön. Hit kommer du med en passagerarfärja för att sedan övernatta i stugor vid lägerplatsen eller i fyrbyn. Ön har en 4 km lång sandstrand och är i övrigt nästan helt täckt av tallskog. Passa på att spana på säl, havsörn och att njuta av lugnet.

Läs mer och boka här.

Fabriken Furillen, Gotland

Fabriken Furillen
Hotellet Fabriken ligger vid det gamla kalkstensbrottet på Furillen.

En annat gotländsk pärla är halvön Furillen där du kan checka in i den rustika Fabriken. Stenstränder, raukar och ett gammalt kalkstensbrott sätter tonen för det karga omkringliggande landskapet. På södra udden finns erimitkojorna för den som söker ett särskilt avskilt boende. Dit tar du dig med cykel.

Annons

Läs mer och boka här.

Kolarbyn Eco Lodge, Skinnskatteberg

Kolarbyn kallas för Sveriges mest primitiva vandrarhem, ett ekoboende utan el och dusch – mitt i granskogen. Du sover i en kolarkoja med eldstad för uppvärmning. Runt omkring finns tystnad och vildmark. Med lite tur tittar skogens konung älgen till sina ägor under natten.

Läs mer och boka här.

Ishotellet, Jukkasjärvi

ishotellet
Svalka dig inne på ishotellet i Jukkasjärvi.

År 1989 skapades ett hotell helt i snö och is från Torne älv. I dag är det en attraktion som lockar besökare från hela världen. Här finns förutom hotellrum också en konsthall där omkring 40 konstnärer årligen skapar nya unika verk av is. Hotellet är öppet året om, perfekt för den som vill svalka sig i sommar.

Annons

Läs mer och boka här.

Islanna trädhushotell, Falköping

 

I tranmarkerna kring Hornborgarsjön finns de två trähusen Sjunde Himlen och Andrum, sex och en halv meter upp i ekarna. För den som vill stanna på topp går det utmärkt att ta med sig egen mat och dryck till husen. En upphissad frukostkorg ingår alltid i priset, hur mysigt!

Läs mer och boka här.

Sala silvergruva, Västerås

Sala Silvergruva
Under jorden i Sala silvergruva finns detta hotellrum.

Med sina 155 meter under jord är Gruvsviten inne i berget i Sala silvergruva världens djupast belägna svit. Här finns varken mobiltäckning eller möjlighet att ta sig ut på egen hand. För att få kontakt med personalen som befinner sig ovan jord använder du en kommandoradio. Som upplagt för klaustrofobi.. eller supermys.

Läs mer och boka här.

Foto: TT, STF, Booking.com

Källa: Allt om resor

LÄS MER:

Här är Sveriges bästa badsjöar

Sommar i Sverige: 9 fantastiska naturupplevelser

Sveriges 12 vackraste vandringsleder

Annons