5 saker du inte visste om instruktören PAM från "Elitstyrkans hemligheter"

Bilder på Petra Malm från Elitstyrkans hemligheter
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige
Slå på ljud

Hon är en av de stenhårda instruktörerna i Elitstyrkans hemligheter. Men kvinnan bakom kodnamnet PAM är mycket mer än så. Petra, som hon egentligen heter, är banbrytande som första kvinna på flera militära poster. Vi listar sakerna du kanske inte visste om Petra Malm.

5 saker du inte visste om instruktören Petra Malm

1. Första kvinnan att ta plats i SOG

År 2010 blev Petra Malm den första kvinna i Sverige att ta plats i Försvarsmaktens särskilda operationsgrupp, SOG. Hon hade redan 2008 varit banbrytande som den första kvinna att uttagen till SIG, särskilda inhämtningsgruppen.

– Det var under min första insats i Afghanistan 2007 som jag bestämde mig för att detta var det jag verkligen ville göra – vara soldat! Inte utbilda soldater och aldrig själv få utföra sitt yrke under skarpa förhållanden. Under just detta år börja specialförbanden rekrytera kvinnor för första gången och varför inte sikta mot toppen? Jag tränade stenhårt och målinriktat under hela året för att göra uttagningarna, klarade testerna och blev den första kvinnliga operatören, säger Petra till Aftonbladet.

2. Slutade sitt uppdrag när hon blev mamma

När Petra var 35 år gammal blev hon mamma och tankarna började komma om att lägga livet som soldat på hyllan.

– Hela livet fick en ny mening när jag fick barn, säger Petra. Nu var det inte längre självklart att ta risker eller åka på hemliga uppdrag med livet som insats, säger hon till tidningen Amelie och fortsätter:

– Kärleken till min dotter blev starkare än det jag kände för jobbet. Jag tyckte inte längre att det var roligt att åka iväg och att lämna henne hemma. Att träna soldatfärdigheter var inte längre viktigt. Viktigast var att få tid med min dotter, hon är prio ett i mitt liv.

3. Har medverkat i brittiska Elitstyrkans hemligheter

Petra har dessutom medverkat i TV-serien SAS – Who dares wins, den brittiska versionen av Elitstyrkans hemligheter. Hon placerades i gruppen av deltagare men som en mullvad som skulle spionera på de andra deltagarna och rapportera om vad de sagt och gjort till tävlingsledningen.

4. Hennes första kodnamn var "PADDAN"

Efter grundutbildningen får alla soldater ett kodnamn. Kodnamnet innehåller ofta mycket humor och man får inte bestämma namnet själv.

– Mitt kodnamn i början var "PADDAN". Jag såg verkligen ut som en sköldpadda med min stora ryggsäck och mina två små korta ben. Jag var som en ninja turtle bakifrån, säger Petra i P1 dokumentär.

5. Skriver på sin första bok

Just nu håller Petra på att skriva sin första bok. Det kommer bli en fackbok som handlar om Petra och betydelsen av hennes militära identitet. Boken är ett samarbete med Petter Stordalens förlag Strawberry Förlag och väntas komma ut hösten 2021.

Källa: Amelia, Aftonbladet och P1 dokumentär Foto: Jakob Dahlström/TV4

Utvald läsning