8 saker du INTE ska ge din katt att äta!

Det ska du inte mata din katt med.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns en seglivad myt om att katter skulle ha ett sjätte sinne som talar om för dem vad de kan äta och inte. Och att man därför inte behöver vara orolig för att de ska få i sig sådant de inte tål. Men det är just bara en myt.

Veterinärklinikerna får regelbundet in katter med förgiftningssymtom – då de fått i sig sådant som vi människor kan äta utan problem – men som kan vara livshotande för katten. Försök inte få katten att kräkas, om den fått i sig något olämpligt – utan kontakta genast veterinär!

Här är 8 saker du inte ska ge din katt:

1: Potatis. Omogen eller rå potatis är giftigt för katter. Kattens matsmältningssystem, urinsystem och nervsystem påverkas. Oxalater, som finns i potatis, kan bidra till njursten, som riskerar att fastna i urinvägarna.

Symtom: Bland annat magproblem och svårigheter att kissa.

2: Lök, vitlök. Alla lökväxter kan ge förgiftningssymptom, det här gäller både rå och tillagad lök. Katten kan drabbas av blodbrist, skador i levern och andra organ. Tänk på att även köttbullar, korv, pyttipanna och barnmat brukar innehålla lök!

Symtom: Aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor.

3: Choklad. Kakao innehåller ämnen som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Vi människor blir lite uppiggade. Katter är mycket känsligare – och kan bli så överstimulerade att de till och med dör.

Symtom (kommer ofta efter 1-2 timmar): hyperaktivitet, ökad hjärtfrekvens, stelhet, skakningar, diarré och/eller kräkning.

Katt-i-kruka

7 hälsofördelar som bara gäller kattägare

4: Mjölk. Många katter saknar ett enzym för att bryta ner laktosen i mjölken. Ger man en kattunge mjölk kan

den få förstoppningar som i värsta fall kan leda till döden. Ge vatten eller kattmjölk, till katter som är äldre än sex veckor – som har en lägre dos laktos.

Symtom: Diarré, förstoppning, urinsten.

5: Deg på jäsning. Ge aldrig deg på jäsning till din katt! Den fortsätter jäsa i magen på grund av kroppsvärmen. Dessutom bildas etanol, under jäsningsprocessen.

Symtom: Kraftig buksmärta, uppsvälld buk, kräkningar, okoordinerade rörelser, nedstämdhet.

6: Bittermandel. Innehåller cyanid som är extremt farligt, eftersom det blockerar cellernas upptag av syre, från blodet.

Symtom (kommer ofta efter 10-15 minuter): Snabbare andning, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, påverkad mental status på grund av syrebrist i hjärnan, kollaps och plötslig död.

7: Russin och vindruvor. Det räcker med 3 gram russin per kilo, räknat på din katts kroppsvikt, för att det riskerar att vara livshotande.

Symtom: Kräkningar, nedstämdhet, buksmärta, ökad törst, ökat kissande eller svårigheter att kissa.

8: Xylitol. Sötningsmedlet xylitol finns i många lightprodukter och tuggummin. Katter är väldigt känsliga för det här ämnet, eftersom det kraftigt ökar insulinfrisättningen. Det kan leda till en kraftig sänkning av blodsockret och leverpåverkan.

Symtom (kommer ofta inom en timme): Kräkningar, skakningar och allmänpåverkan. Dödsfall är ovanliga, men har inträffat.

Källor: veterinären.nu, Torslanda djurklinik, Katthemmet, Sveland Djurförsäkringar, Agria Djurförsäkring

17 saker du inte ska ge din hund att äta

Hund-med-tungan-ute

Läs också: 17 saker du inte sak ge din hund att äta

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: