7 vanligaste sakerna svenskar gör när de sitter på toaletten

Sitter på toaletten med telefonen
10 vanliga kroppsbesvär vid stress
Slå på ljud

Målet med världstoalettdagen är, förutom att marknadsföra diverse sanitets- och toalettprodukter, att sprida uppmärksamhet kring sanitetsproblem och bristen på toaletter i länder eller på platser som inte har det så gott ställt som vi har här.

Av den anledningen gjorde hygienbolaget Essity en undersökning genom Sifo, där de undersökte vad vi svenskar gör på toaletten. Vissa saker är så självklara att de inte är med på listan – som att uträtta sina behov. I dessa tider är vissa saker ÄNNU mer självklara: Tvätta händerna.

7 saker svenskar gör på toaletten

Den ohotade och kanske väntade ettan på listan är:

Kikar på sociala medier

18-34-åringar gör det oftare än andra – mer än varannan i åldersgruppen scrollar på sociala medier när de utför sina toalettbesök. I andra änden av åldersspannet har vi 55-74-åringarna där bara tio procent hänger i sociala medier när de uträttar sina behov.

Tittar på videoklipp

En syssla som män (16 av de totalt 24 procenten som angav videoklipp som huvudsyssla) ägnar sig åt dubbelt så mycket som kvinnor (8%), om vi får tro undersökningen. Även här är det en stor skillnad mellan åldrarna, där den yngre delen av spannet står för en majoritet av filmtittandet under tiden på tronen.

Läser senaste nytt

I runda slängar var tionde svensk insuper nyheter från diverse källor under toastunden. Denna punkt är också dominerad av män. En annan kategorisering i undersökningen var att så kallade höginkomsttagare i större utsträckning än lågavlönade hade det här beteendet.

Lyssnar på podd eller radio

Av oklar anledning (kanske för att dölja andra ljud?) väljer åtta procent av de tillfrågade alternativet att ”lyssna på poddar eller radio” när de uträttar sina toalettärenden. Tydligen så är detta en sak som föll Malmöbor extra mycket på läppen då den lokala siffran för staden hamnar nästan tre gånger så högt som rikssnittet.

Håller kontakten/chattar

Att bjuda in alla vänner till toalettbesöket är kanske inte något alla väljer att göra, men så länge de håller sig i mobiltelefonen så får det väl funka. Var femte i kategorin ”ung” gör detta medan bara en på 100 bland de äldre väljer samma alternativ. Varför svenskar från övre Norrland tycker detta är en extra bra syssla på toaletten har vi inget svar på.

Pratar i telefon

Ja, du har helt rätt, den här listan har verkligen spårat ur. Marginellt fler män än kvinnor tar sig tiden att samtala med någon på andra sidan ett telefonsamtal medan de tankar klosetten. Och ja, helt oförklarligt så är även detta mer vanligt i övre Norrland än i resten av landet.

Har sex

Fem procent av männen säger sig ha sex på toaletten. Två procent av kvinnorna anger samma alternativ. Med risk för att trampa i klaveret kan vi då konstatera att det är (A) en större andel män som är villiga att erkänna älskog på dasset eller (B) fler män som far med osanning. Ni får själva spekulera i den faktiska orsaken till skillnaden i siffrorna.

Undersökning om svenskars toalettvanor

Undersökningen beställd av: Essity.

Deltagare: 1109 personer.

Åldersspann: 16-79 år.

Period: 5-10 juni 2020.

LÄS MER

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa i isoleringen

QUIZ: Vilket husdjur passar dig bäst?

Nu kan du söka jobbet som Bolibombadraken på SVT

Utvald läsning