QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 enkla inredningsknep som minskar stress

25 nov, 2016 
AvMikaela Råberg
Ett trivsamt hem spelar större roll för ditt välmående än du kanske tror. Med några enkla inredningsknep kan du styla dig både piggare och gladare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett välorganiserat och stiligt dekorerat hem är inte bara något att visa upp för gäster och på sociala medier. Faktum är att det finns många hälsomässiga fördelar med att ha inredningen i åtanke.

1. Organisera

Att organisera är grunden till allt – oavsett hur tråkigt det är – och i slutändan är det värt att lägga tid på.

Inte bara får du koll på var du har dina saker, det blir dessutom enklare och går snabbare att städa. Och alla är nog överens om att ett rent hem inte orsakar lika mycket stress som ett stökigt.

Placera dina saker i skåp, lådor, byråer, tidningssamlare och sittpuffar – det finns många snygga förvaringsmöjligheter oavsett stil och plånbok.

2. Ta in naturen

Naturen har en lugnande effekt på oss. Lyft därför in dess element i hemmets alla rum.

Växter och snittblommor är lika självklara i vardagsrummet som sovrummet, köket och till och med i badrummet. Med många gröna krukväxter kan du dessutom förbättra din inomhusluft.

Annons

3. Skapa ett sovrum för sömn

Sömnen är livsviktig för hur vi mår och därför är det väsentligt hur vi inreder sovrummet.

Bra mörkläggning i någon form är A och O. På andra plats kommer sängkläderna, välj gärna ett naturmaterial – som bomull eller linne som transporterar svett – och du kommer att sova mycket bättre.

4. Sätt stämning med belysning

Det är inte för intet som ljusterapi bland annat används för att behandla depressioner – särskilt under det mörka höst- och vinterhalvåret. Också rätt belysningen i hemmet kan bidra till ökat välmående.

Skapa en ombonad atmosfär med många och olika ljuskällor. En jämn och övergripande allmänbelysning i kombination med flera mindre ljuskällor med olika styrkor och i olika höjder är rätt väg att gå.

5. Fixa en välkomnande hall

Hallen är det första som möter oss när vi kommer hem, därför är det viktigt att skapa ett välkomnande första intryck.

Ordning och reda underlättas av bra förvaring och matchas bäst med god belysning och fina detaljer som piffar upp intrycket.

Annons

Ett växt, en färgglad tapet – eller varför inte en spegelvägg? Små detaljer kan verkligen höja helhetskänslan.

6. Stressa ner med färger

Olika färger påverkar oss på olika sätt och den jordnära färgpaletten med beige, grå och gröna toner har en lugnande effekt. Vitt och blått har samma inverkan.

Särskilt bra passar blått in i sovrummet, eftersom färgen gör att rummet uppfattas som svalare.

Om du inte vill måla om är ett tips att lyfta in färgerna med hjälp av textiler och andra inredningsdetaljer.

Läs också: Så förvandlar du sovrummet till ett 5-stjärnigt hotellrum – 7 enkla knep

7. Inred säsongsneutralt

Jul, påsk, midsommar och halloween – det finns många tider på året då man verkligen kan inreda specifikt. För att inte tala om de olika färgerna och materialen som lämpar sig olika bra beroende på om det är vår, sommar, höst eller vinter.

Att göra en minimakeover varje gång det blir ny säsong kan bli ett jobbigt stressmoment – välj hellre en säsongsneutral inredningsbas som fungerar året om. Sedan kan du alltid dekorera med enstaka detaljer, som exempelvis bordsdekorationer, snittblommor, kuddfodral och plädar.

Läs också: 7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut – så undviker du dem!

Annons