Annons

Annons

Ekomärkt hudvård: Hur naturlig är din crème?

Köper du grön skönhet? Då kan det vara bra att veta att märkningen inte alltid betyder att produkten är naturlig. Här är de olika märkningarna och vad de står för!

Allt fler köper naturlig skönhet som förväntas vara fri från syntetiska kemikalier. Men bara i Europa finns det mellan 40 och 50 olika ekomärkningar för kosmetika – och de har helt olika krav på innehållet. Den enda gemensamma nämnaren är att en del av innehållet ska komma från ekologiskt jordbruk. Men hur stor del varierar, liksom vilka övriga ämnen som är tillåtna.

Annons

– I dag måste konsumenten själv ta reda på vad den aktuella märkningen har för krav. Men rent generellt är de märkta produkterna ett bra val, säger Iréne von Arronet, vice ordförande i NOC Sweden, Natural Organic Cosmetics Sweden.

Vissa ekomärkningar tillåter både syntetiska ingredienser och delar från djur. Det kan exempelvis handla om färgämnen framställda av löss, fett från en emu eller fårull.

– En del förbjuder djurdelar av etiska skäl, men andra godkänner sådana ingredienser eftersom de är naturliga. Dessutom har de olika regler när det gäller till exempel vitaminer, naturidentiska dofter och parabener. Vissa märkningar har inga restriktioner, andra har totalförbud och några tillåter mindre mängder. Men i stort sett alla certifieringar bannlyser genmodifierade ingredienser.

Avsaknaden av gemensamma regler gör att vissa tillverkare försöker få produkterna att verka mer naturliga än de egentligen är.

– De kan till exempel tillsätta några få droppar ekologiska, eteriska oljor och framhäver sedan just den ingrediensen stort på förpackningen, fastän resten av innehållet är syntetiskt. Då kan man luras att tro att produkten är mer naturlig än den egentligen är. Det kallas greenwashing, säger Iréne von Arronet.

Hon hoppas att det inom en femårsperiod kommer en ny typ av certifiering.

– Inom EU-kommissionen pågår nu ett arbete där man försöker skapa en stor gemensam ekomärkning, säger hon.

Av Elin Lenander och Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…