Annons

Annons

Borrelia – så lär du dig att upptäcka smittan i tid

Borrelia – så lär du dig att upptäcka smittan i tid
Sommar, sol - och fästingar. Varje år drabbas cirka 5 000-10 000 svenskar av sjukdomen borrelia, en infektionssjukdom orsakad av fästingbett. Obehandlad kan den ge dig svåra besvär. Här är varningssignalerna som visar om du bär på smittan.

Borrelia orsakas av en mikroorganism som förs över till din kropp från en fästing. Det första varningstecknet är självklart ett fästingbett, men ibland kan det svårt att upptäcka. Och det händer att fästingen släpper taget om din hud – men lämnar kvar infektionen.

Annons

Läs även: Forskare varnar: Ny farligare fästing har kommit till Sverige

Rött märke

Ofta uppstår ett rött område kring bettet. Växer rodnaden och dessutom får ett blekt parti i mitten bör du kontakta läkare. Rodnaden kan också uppkomma på andra ställen på din kropp, inte bara kring fästingens bett. Det behöver inte heller ske omedelbart, symptomen kan komma långt efter du blivit biten.

Anda varningssignaler

Många får samtidiga fysiska reaktioner som trötthet, huvudvärk, lättare feber och smärta i leder och muskler. Hos en del svullnar också lymfkörtlarna.

Gilla MåBra på Facebook

Läs även: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Hjärnhinneinflammation

Omkring 15 procent av de som smittas av borrelia utvecklar neuroborrelia. Detta tillstånd är mycket smärtsamt, symptomen är även här mycket varierande och kan ibland påminna om diskbråck.

Det kan också orsaka ansiktsförlamning och hjärnhinneinflammation. Då är de tidiga varningstecknen stelhet i nacken och huvudvärk.

Neuroborrelia är ett mycket allvarligt tillstånd. Obehandlat kan sjukdomen bli långvarig med konsekvenser som förlamning, hörselnedsättning och demens på påföljd.

Läs även: Fästingar: Så gör du om du har blivit biten

Diagnos

Ofta kan diagnosen ställas snabbt av en läkare med hjälp av ett blodprov. Det kräver dock att fästingbettet uppkom minst två veckor innan provtagningen. Det tar nämligen ett par veckor för kroppen att producera antikroppar mot infektionen, och det är dessa som syns på blodprovet.

Ett positvt svar betyder heller inte att du nyligen smittats. Antikropparna stannar i blodet länge efter en smitta och kan härröra till en tidigare infektion.

Kontakta alltid läkare och rådgör med din vårdcentral om du misstänker borrelia.

Behandling

Antibiotika under 10 dagar räcker vanligtvis som behandling.

Källor: Netdoktor.se samt medscinet.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…