Annons

Annons

6 saker du inte visste om dina sommar-fräknar

6 saker du inte visste om dina sommar-fräknar
Det är otroligt vackert – men hur kommer det sig att vissa får fräknar och andra inte? Och hur kommer det sig att nästan ingen föds med fräknar? Här får du svaren.

För det första: en fräkne, flera fräknar. Det var i alla fall nytt för mig att det heter fräkne i singular. Hur som helst. Fräknar är otroligt fint, även om inte alla som är förunnade med dem ser det så. Egentligen är fräknarna melaninfläckar i huden och de kommer som bekant i både brunt och rött. Men visste du varför vissa av oss får fräknar och andra inte? Med inspiration från brittiska Metro vill vi förklara ett och annat om fräknar.

Visste du att…

… fräknar är genetiskt betingat

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Fräknar och rött hår går inte sällan hand i hand. Det beror på att en dubbelt uppsättning av det ärftliga anlaget för fräknar ger just rött hår. Det är genen MC1R som styr vem som får fräknar genom att kontrollera hur mycket melanin som skapas. Om man har en inaktiv MC1R-gen får man i regel ljust hår och med större sannolikhet fräknar.

Läs även: Så får du en snygg brun utan sol-bränna

… fräknarna blir mörkare i solen

Om vintern kan det verka som att fräknarna har försvunnit helt för att var sommar återkomma med full kraft. Eftersom fräknarna innehåller mer melanin än övriga huden blir de mörkare vid solning. Det är nämligen melaninet som gör oss bruna (eller röda) i solen.

… ingen föds med fräknar

Vissa har melaninet jämnt fördelat i hela ansiktet medan vissa har det i små klumpar. De små klumparna är det vi kallar för fräknar. Men innan huden har blivit exponerad för solljus märks inte melaninklumparna av. Barn får istället ofta sina fräknar först efter ett par år i livet.

Läs även: Håll koll på dina leverfläckar i sommar…

… fräknarna ger solskydd

Eftersom fräknarna innehåller mer melanin än resten av huden är de också mer tåliga för solens strålar, därför är det lättare att bränna sig på ställen där man inte har fräknar.

… man kan få tillfälliga fräknar

Barn som inte producerar tillräckligt med melanin för att skydda sig från skadliga solstrålar kan få tillfälliga fräknar som ofta försvinner vid puberteten.

… vi vet inte varför vi får fräknar

Nåväl. Vi vet att det är ärftligt och att solen tar fram fräknarna. Men varför melaninet klumpar ihop sig hos vissa och andra inte vet man ännu inte.

Läs även: 6 huskurer för att slippa mörka ringar under ögonen

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…