RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

2 miljoner svenskar är frustrerade på jobbet – så gör du något åt det

01 jan, 2023 
AvUlrika Hermansson
En kvinna som är uppgiven på jobbet
Känner du dig frustrerad eller uppgiven på jobbet? Då är du inte ensam. De goda nyheterna är att det faktiskt inte behöver vara så svårt som man kan tro att skapa förändring och må bättre. Här berättar författaren och kommunikationsrådgivaren Nicolas Jacquemot mer!
Annons

Har du tänkt på hur du egentligen känner dig på jobbet? Det har Nicolas Jacquemot, författare och kommunikationsrådgivare, som nu skrivit den första svenska boken i ämnet, Känslokoden: Lär dig förstå och hantera känslor på jobbet.

– Känslor är en naturlig del av arbetslivet, ändå pratar vi sällan om dem. När jag dök ner i forskningen upptäckte jag att det publicerats över 17 000 studier om känslor på jobbet. Ändå är känslor ofta helt frånvarande i diskussionen om vad som skapar välbefinnande i arbetslivet. Det var då jag beslutade mig för att fördjupa mig i ämnet.

Se också: Så hanterar du adhd på jobbet – tre saker att tänka på

Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka påBrand logo
Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka på

Många känner sig frustrerade på jobbet

En undersökning genomförd av Novus visar att runt två miljoner svenskar känner sig frustrerade på jobbet, och en miljon känner sig uppgivna. Det beror ofta på att vi sällan valt kollegor eller chefer, utan ”fått dem på köpet” med jobbet.

Annons

Frustrationen kan ha många orsaker, några vanliga är kollegor med negativ attityd eller som kommer för sent till jobbet och till möten, fjäsk för chefen, personer som gaddar ihop sig, bullrig miljö, högljudda mobilsignaler, föränd- ringar som omorganisation, nya arbetsuppgifter eller arbetsbeskrivningar, ändrad arbetsmiljö. Förändringar är inte alltid förbättringar.

Nicolas Jacquemot
.

Nicolas Jacquemot

Ålder: 48 år

Familj: Sambo och hunden Britta, en 8-årig Rhodesian Ridgeback.

Född: Kristianstad

Bor: Stockholm

Yrke: Författare och kommunikationsrådgivare i eget företag.

Utbildning: Etnologi och socialpsykologi, doktor i management med fokus på arbetsrelationer.

4 sätt att råda bot på frustrationen

– Kartlägg varför du är frustrerad. Är det en viss person som gör dig frustrerad, eller är det en specifik situation? Reflektera kring hur du upplever frustrationen. Vad tänker du? Hur känns det i kroppen? Fundera också kring hur frustrationen påverkar ditt beteende. Hur blir du mot andra människor? Hur påverkar det dina prestationer? Går det ut över din familj eller dina vänner utanför jobbet? Nu när du har kartlagt din situation är det dags att fundera ut strategierna för hur du kan hantera din frustration. Vad kan du göra kortsiktigt? Vad kan du göra på lite längre sikt? Gör en lista med strategierna och beta av listan!

Annons

– Våga förändra saker! Ibland är det enklare än du tror. Om du irriterar dig på en viss person, fundera på om du kan arbeta på andra tider eller sitta längre ifrån personen. Om det är arbetsuppgifterna som gör dig frustrerad, fundera på om du kan fortbilda dig för att få en annan tjänst, eller söka ett annat jobb. Ibland behöver du kanske bara diskutera din arbetssituation med chefen. För att alla ska må bra är det viktigt med ett bra emotionellt klimat på arbetsplatsen! Och det är ett gemensamt ansvar som alla måste försöka bidra till. En positiv attityd och konstruktiv inställning är en bra start, men det finns mer att tänka på:

– Fokusera på lösningar. Känslor av frustration och motgång kommer alltid att uppstå på en arbetsplats. Försök att ta dig an dem på ett positivt vis. Är ni flera som känner likadant, sätt er ner tillsammans för att hitta bra lösningar. Att tillåta varandra att misslyckas skapar ett tryggare klimat samtidigt som det ökar möjligheterna att ta initiativ och utvecklas. Hjälp varandra! Samarbete, omtanke och empati är viktigt för att skapa en god känslokultur på jobbet.

Annons

– Och skippa skitsnacket! Att prata av sig kollegor emellan är viktigt, liksom att diskutera svårigheter, men undvik att fastna i skvaller och skuldbeläggning, som splittrar gruppen.

Känslokoden
Känslokoden: Lär dig förstå och hantera känslor på jobbet ges ut av Natur & Kultur.

Men, är det aldrig bra att uttrycka sitt missnöje – eller sina känslor?

– Våra känslor är inte rätt eller fel. Däremot blir det fel när vi uttrycker negativa känslor på ett sätt som skapar problem på jobbet och i relationer. Därför är känslokontroll viktigt. För att förhindra impulsiva handlingar som man senare ångrar rekommenderar Nicolas Jacquemot att arbeta med sin självbehärskning.

– Vinn tid: att säga, mejla eller göra något överilat när du är uppjagad är vanligt, men det är kortsiktigt och destruktivt. Att räkna till tio innan du reagerar kommer att hindra dig från att handla impulsivt. Eller stålsätt dig: ibland är bästa strategin att bita ihop när det hettar till, att låta det som händer just nu hända utan att såra på djupet. Du kan också distrahera dig med något som får dig på andra tankar: se en film, gå på en utställning, lyssna på musik, shoppa, träna, yoga eller ta ett lugnande bad. Avslutningsvis ger Nicolas Jacquemot några peppande ord på vägen.

Annons

– Kom ihåg att du bär på en inneboende kraft som kan användas för att leda dig dit du önskar – i livet, jobbet och karriären. När du lär dig förstå och hantera känslor blir det enklare att navigera i vardagen. I stället för att bli ett offer för ditt eget och andras känsloliv, kan du framgångsrikt hantera dina känslor och uppnå dina mål. Du sitter i förarsätet i stället för i baksätet!

5 tips för att må bra på jobbet

Nicolas Jacquemots fem bästa tips för att må bra på jobbet, oavsett om du är hemmajobbare eller om du jobbar på plats:

1. Skapa bra rutiner för dina arbetsdagar: Förbered dig, gör listor, skapa ordning i din mejlbox, prioritera. Struktur skapar lugn och ro!

2. Gör ett bra jobb! Att vara stolt över ditt jobb stärker självförtroendet och ger välbefinnande!

3. Engagera dig i gemenskapen: häng med på luncher och andra aktiviteter. Ta digitala fikor med kollegorna om du jobbar på distans.

4. Kunskapsdela genom att vara generös med dina erfarenheter, insikter och utbildningar!

5. Dela såväl utmaningar som positiva saker med kollegorna; det stärker den känslomässiga gemenskapen.

Foto: TT

Annons