HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Då bör du inte sova på mage

21 mar, 2022 
Kvinna som ligger på mage
Vaknar du ofta med ont i rygg och nacke? Skyll inte bara på sängen och kudden – din sovställning kan ha stor påverkan på smärtproblematik.
Annons

Många av oss snurrar och vänder oss om nätterna. Man provar olika sovpositioner för att se om man kan komma till ro – och så vaknar man stel och öm i nacke och ländrygg.

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för hälsan och sömnbrist kan leda till bland annat fysiska och psykiska problem som ångest, depression och hjärt-kärlsjukdom – och det är bara några av dem. Men det kan vara svårt att sova gott om man besväras av smärta.

Många lägger pengar på en bra säng, vilket är en mycket bra grund för att få bukt med problemen. En kudde av god kvalitet är också en bra investering i sömnen och välmåendet. Men även din sovställning kan påverka både sömnkvalitet och fysisk status.

Bästa sovställningen för att slappna av

Sovställningar brukar delas in i tre huvudgrupper, och därifrån i undervariationer. Ryggläge sägs vara det bästa för en god natts sömn och för att låta alla delar av kroppen kunna slappna av maximalt.

Annons

Många som har besvär med rygg och nacke får problem när de vänder sig till ryggläge. För att göra det bekvämare kan man lägga en kudde i korsryggen eller under knäna. Det hjälper till att räta ut och avlasta ländryggen.

Problem med nack- och ryggsmärtor? Undvik att ligga på mage

Magläge bör undvikas om du ofta vaknar med ryggont eller stelhet i rygg och nacke. Det ökar nämligen svanken, vilket ökar trycket på kotorna. Många vaknar dessutom upp ömma i nacken efter en natts magläge. Så även om du tillhör de som trivs med att sova på mage så kan det vara värt att prova byta sovställning om du ofta drabbas av dessa besvär.

Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Om du lider av sömnapné eller snarkar mycket kan detta dock ofta förvärras av ryggläge.

Fördelar med att sova på sidan

En bra gyllene medelväg kan då var sidoläge. För ryggens skull bör du dock se till att inte hamna i fosterställning för ofta eftersom det kan ge mer besvär på sikt. Även maghälsan kan gynnas av sidoläge. Har du ofta problem men förstoppning och uppblåsthet kan sidoläge vara hjälpsamt.

Källa: KK

Foto: TT

Annons