Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

När ska jag sluta ta hormoner för klimakteriebesvären?

21 dec, 2023 
Finns det risk att klimakteriebesvären kommer tillbaka om man slutar med hormontabletterna efter tre år? Läkaren Christina Lundell ger råd.
Annons

Fråga: Jag hade min sista menstruation när jag var 54 år och fick stora klimakteriebesvär med vallningar, sömnproblem, nedstämdhet och ont i kroppen. Min läkare rekommenderade mig att starta en hormonbehandling. Jag var lite skeptiskt till att ta hormoner, jag har bland annat läst att risken för bröstcancer ökar, men valde att följa läkarens råd. Jag började ta tabletter och det är jag så himla glad för – det var som att få livet tillbaka.

Nu har det gått tre år och jag undrar när det är dags att sluta? Jag tänker att det är bra att sluta med hormonerna så snabbt som möjligt. Jag mår bra nu, men klimakteriebesvären kanske kommer tillbaka om jag slutar? Ska jag bara testa och se? Slemhinnorna i underlivet var tidigare torra och irriterade, och är det i viss mån fortfarande, men om jag slutar hormonbehandlingen så kan jag väl använda lokalt östrogen som kräm? /Jill

Läkaren Christina Lundell svarar: "Prova att glesa ut"

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Vad bra att du har blivit hjälpt av din behandling, det låter som att du hade omfattande besvär inom flera olika områden av livet. Du skriver att du har problem med torrhet trots pågående behandling vilket får mig att tänka att du kanske har en något låg dos.

Det stämmer, som du skriver, att det finns en något förhöjd risk för bröstcancer vid långtidsanvändning (mer än fem år) av hormonpreparat. Det handlar dock om väldigt få fall. Tidigare rekommenderade man därför att behandlingen inte skulle fortgå i mer än fem år. I de senaste riktlinjerna gjordes en förändring där gränsen togs bort och vissa kan fortsätta längre. Man gör en individuell värdering där man tar hänsyn till både riskfaktorer och vilka besvär kvinnan har.

8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

När man står på hormonbehandling är det viktigt att följa screeningprogrammet med mammografi när man kallas och att regelbundet känna igenom sina bröst. Man vill också göra en regelbunden gynundersökning.

Annons

Besvären brukar avta efter några år

Du har hittills använt behandlingen i tre år. För många avtar klimakteriebesvären av sig självt efter några år. Om du vill undersöka om din egen situation förändrats kan du prova att glesa ut behandlingen i samråd med din läkare för att se vad som händer. Kommer besvären tillbaka med oförminskad kraft är det för tidigt. Det är inte helt lyckat att göra detta mitt i högsommarvärmen, så kanske är det en bra tid nu?

Du kan också ta till de livsstilsförändringar som kan lindra: regelbunden träning, tillräckligt med sömn, vettiga kostvanor, minskat alkoholintag och ett svalt sovrum för att nämna några faktorer.

Om man vill sluta och bara har lokala symtom, exempelvis torra slemhinnor, kan man stötta med en lokal behandling. Det finns både geléer och små piller som man stoppar in i slidan före läggdags och som ger effekt på bara några veckor.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons