Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur blir jag lika stark i båda sidor av kroppen?

13 jan, 2024 
”Kattis” undrar vad hon ska göra för att bli lika stark i båda sidorna av kroppen. Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, ger råd.
Annons

Fråga: Hej! Jag tränar regelbundet på gymmet. Jag har inte tänkt på det tidigare men på senare tid har jag börja märka allt tydligare att jag är starkare i höger sida av kroppen. Varför blir det så? Hur gör jag för att bli lika stark i båda sidorna av kroppen? Kan jag träna på något speciellt sätt?

/Kattis

21 dagar – styrka och rörlighetBrand logo
21 dagar – styrka och rörlighet

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar:

Det är vanligt att vi inte är helt lika i höger och vänster sida av kroppen. Tänk bara på hur mycket mer en högerhänt använder höger hand och arm, och en vänsterhänt vänster. Vi föredrar ofta att använda ena sidan av kroppen mer när vi gör olika saker. Vi väljer utan att tänka.

Automatiskt väljer du en viss hand när du spelar racketsport, gräver med en spade eller använder en hammare. Detsamma gäller fötterna, när vi sparkar eller kliver upp för något. Oftast använder du samma ben för det, så gott som varje gång. Det här går per automatik – hjärnan väljer enklaste vägen, det vill säga det som den är van vid. Så om vi inte stannar upp, tänker till och gör ett aktivt val att låta andra sidan ta täten så kommer vi fortsätta göra det som vi är vana vid.

Annons

Måste vi vara jämnstarka?

Om du inte störs av att du är starkare i ena sidan av kroppen, vilket de allra flesta är, så behöver du inte aktivt jobba med att bli jämnstark. Men känner du av skillnad kan det vara bra att träna upp svagare partier för att minska risk för förslitningsskador, och andra skador. Det här gäller även baksida och framsida av kroppen, samt överkropp och underkropp.

Är vi mer jämn-starka blir det lättare att prestera mer, lyfta tyngre eller på andra sätt ta i mer. Utan att behöva ta hänsyn till en svagare länk i kroppen.

Jobba mer med den svagare sidan

Vill du jobba på att bli starkare i ena sidan av kroppen så kan du träna den lite extra. Istället för att jobba med maskiner på gymmet kan du jobba med vikter, där du utmanar en sida i taget. Det är också bra att jobba med gummiband. För att stärka upp den svagare sidan kan du jobba lite extra med den, till exempel göra några extra repeti­tioner.

Men känner du att det är stor skillnad mellan sidorna, eller om har svårt att veta hur du ska göra – ta hjälp av någon som kan ge dig bra övningar. En fysioterapeut, naprapat eller personlig tränare. Då kan ni också stämma av att du kommer i ordentlig kontakt med dina muskler på bägge sidor.

Annons

Du kan såklart också börja tänka på att använda din ”svagare” sida mer i saker som du gör i vardagen. När du automatiskt väljer ett ben för att kliva upp på en pall, tänk till och testa att välja andra benet. När du lyfter något lite tyngre – notera vilken hand du väljer automatiskt och prova att lyfta med den andra. Det här kan bli kul att testa en dag till exempel – i allt du gör. Töm diskmaskinen med ”fel” hand, bär väskan på motsatt sida mot vad du brukar, och så vidare. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons