Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför är jag så frusen på natten?

23 sep, 2023 
Kvinna ligger nerbäddad i sängen
Vår läsare sover under tjockt täcke och filtar men fryser ändå. Varför är jag så frusen på natten? undrar hon. Läkaren Hanna Brännlund svarar och ger råd.
Annons

Fråga: Jag fryser på natten! Jag sover ofta med ett tjockt täcke och ett par filtar, medan min sambo enbart sover med ett tunt täcke. Vi har normal temperatur inomhus och jag är frisk i övrigt. På natten ligger jag ofta och huttrar och försöker somna om, innan jag ger upp för att ta på mig en tröja eller hämta ytterligare en filt.

På dagen är jag också lite frusen men inte alls såhär. Varför är jag så frusen på natten? Finns det något jag kan göra? Förutom att köpa fler filtar… /Alina

8 anledningar till att du fryser mer än andraBrand logo
8 anledningar till att du fryser mer än andra

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Temperaturen sjunker på natten"

Vår kroppstemperatur styrs av temperaturcentrum i hjärnan med hjälp av vårt nervsystem och hormonsystem. I huden och längre in i kroppen finns nerver som känner av kyla och värme som kallas för känselkroppar. Känselkropparna skickar signaler till temperaturcentrum i hjärnan som sedan styr kroppstemperaturen. Kroppstemperaturen är olika hos olika personer och varierar med ålder, mående och tid på dygnet. Den inre kroppstemperaturen varierar normalt mellan 36 och 37,8 grader. På natten sjunker normalt kroppstemperaturen, så det är vanligt att vi kan uppleva att vi fryser på natten.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Om du mår bra i övrigt och inte fryser på dagarna så låter det inte som någon sjukdom som ligger bakom att du fryser på nätterna.

Om man däremot upplever frusenhet mer generellt och låg tolerans mot kyla så kan det ibland bero på en underliggande sjukdom. Frusenhet och köldintolerans kan ibland vara kroppens sätt att signalera om obalans som vid till exempel hypotyreos som är en underfunktion i sköldkörteln, där kroppens ämnesomsättning styrs. Ett av symtomen är just då att man blir mer frusen, men också flera andra symtom som till exempel trötthet, ledvärk, torr hy, viktuppgång, förstoppning och minnesproblem.

Andra sjukdomar som kan ge upphov till frusenhet är blodbrist, Raynauds sjukdom, njursvikt och ätstörning. Men dessa tillstånd/sjukdomar ger då mer symtom utöver bara frusenhet nattetid.

Annons

Så mitt råd till dig är att köpa en varm pyjamas och ett tjockt duntäcke för att skapa de bästa förutsättningarna för en god nattsömn.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons