BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Vår viktpolicy

 ...Läs mer

Därför skriver MåBra om vikt

MåBra är Sveriges största hälsotidning. Vi brinner för att inspirera människor till ett liv där kropp och själ är i balans. Vi skriver om allt från kosttillskott och bra mat till personlig utveckling, träning och hudvård.

Men vissa ämnen är känsligare att ta upp än andra. Dit hör vikt och kroppsformer. Att tipsa om en diet som ger plattare mage är till exempel mycket mer kontroversiellt än att berätta om en metod som gör håret fylligare.

Varför är det så? Troligen för att kvinnors kroppar sedan årtusenden har tvingats in i olika mallar för att duga. Vi bedöms fortfarande mycket hårdare än män utifrån vårt utseende – och känner oss ofta otillräckliga. Därför är det inte konstigt att en artikel om viktminskning kan uppfattas som en uppmaning: ”Gå ner i vikt – annars är du mindre värd.”

Men vi på MåBra har aldrig sett det så. Vår övertygelse är att människovärdet inte har med kroppsformen att göra. Ingen ska behandlas sämre eller bättre för att hon ser ut på ett visst sätt.

Varför skriver vi då om viktminskning? För att ge vägledning och inspiration till de kvinnor som vill gå ner i vikt för att må bättre.Nästan hälften av alla vuxna i Sverige har övervikt eller fetma – och andelen feta har ökat. Fetma är en av de fem främsta orsakerna i världen till förlorade friska levnadsår. Att väga mycket kan innebära svårigheter att röra sig och orka saker i vardagen.

Därför är det en självklarhet för MåBra att tipsa om metoder som kan underlätta viktnedgång – för den som vill ha hjälp med det.Men alla våra reportage om vikt och kropp handlar inte om att motverka fetma. Bland våra läsare finns många som bara vill gå ner några kilon – kanske för att byxorna ska sitta bättre runt midjan eller för att det känns skönt att vara lite lättare. Det är inget de ska behöva skämmas över, och inte vi heller.

Men det sista vi vill är att bidra till utseendefixering eller att tvinga på någon ett visst kroppsideal. Därför har vi tagit fram några riktlinjer att hålla oss till när vi gör reportage som handlar om vikt. Du kan läsa dem här nedan. Kolla gärna in dem och hör av dig om du tycker att det är någon vi behöver lägga till, eller om du tycker att vi inte håller vad vi lovar. Dina synpunkter är viktiga för oss!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons

Så skriver MåBra om vikt

När vi gör reportage om viktminskning ska vi …

… lyfta fram hälsoaspekterna

…utgå från trovärdiga källor

…utgå från seriösa metoder

…visa förståelse för kopplingen mellan kropp och psyke

…fokusera på hållbara metoder

…betona vikten av att följa upp med långsiktiga förändringar när vi tipsar om ”kom igång-metoder”

…utgå från att alla människor har olika behov och förutsättningar

…vara förstående och uppmuntrande

…vara återhållsamma med uppmaningar

…hämta in kommentarer från svenska experter i reportage om nya dieter

Vi ska INTE …

…ge intryck av att övervikt/högt BMI per automatik är en hälsonackdel

…ge intryck av att normalvikt är en garanti för god hälsa

…utgå från att alla behöver eller vill förändra sin vikt

…beskriva kroppar på sätt som kan uppfattas som dömande

Annons
Annons