5 härliga sätt att njuta av att vara på, eller i, vattnet i sommar

sup eller kajak – vilken vattensport ägnar du dig åt i sommar?
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner
1:28

Efter reklamen: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

(1:28)

Slå på ljud

Paddla kajak: Som meditation på vatten

Att paddla kajak innebär ofta vackra naturupplevelser och många väljer att ta med sig tält och göra längre utflykter. Kajak ger rejäl bålträning och du tränar balans. Är man nybörjare är det bra att börja med kortare turer.

Här är det också viktigt att hålla koll på vädret om man ger sig ut på längre turer. Kommer du in i en bra rytm i en kajak blir det som en skön meditation om vattnet är lugnt. Att vara på vatten ger oss ofta dessutom ro i sig.

kvinna paddlar kajak

Våg-surfa: Njut av vågorna

Här i Sverige är kanske inte vågsurfing jättevanligt men med lite tjockare våtdräkter och bra, blåsigt väder kan det fungera bra på ställen där det brukar vara lite mer vind.

Vågsurfa kräver en del styrka, tålamod och mod men kan också bli beroendeframkallande när du börjar lyckas ta vågorna. Var beredd på att misslyckas många gånger och att njuta extra mycket när du väl klarar det!

SUP-paddla: Glid fram i lugnet

Idén till den här blandningen mellan surfing och paddling är gammal. Men på 90-talet började man lära ut SUP på surfskolor, so alternativ till vågsurfning när det var lugnare vatten. Sporten kräver en del balans men passar både yngre och äldre och tränar styrka och koordination.

De flesta brädor är väldigt svåra att välta. Här kan du glida fram på vattnet, utan att ens behöva doppa tån om du inte vill bli blöt. Extra mysigt blir det att paddla i soluppgång eller solnedgång.

kvinna paddlar sup

Kitesurfa: Flyg fram i vinden

Är du ute efter ett riktigt äventyr så kan kitesurfing vara din grej. Här ”flyger” man fram på och över vattnet med hjälp av kiten, eller draken, som fångar vinden, och som du håller i och följer med.

Precis som med vågsurfning så kräver kitsurfing en hel del tålamod, men hallå – du ska ju i stort sett lära dig flyga, så det kan man ju förstå. I Sverige är det kanske vanligast att hitta kitesurfare länge med kusten i Skåne eller Halland där man kan fånga vinden.

Kitesurfare behöver vara flexibla, det gäller att hitta rätt blåst att surfa i Här tränar du balans och styrka medan du får rejäla adrenalinkickar.

kitesurf

Simma: Som att bli kramad

Simning är inte bara en härlig och skonsam träningsform som passar de allra flesta. Att simma får också igång blodcirkulationen och beröringen av vattnet kan ha samma effekt som när vi får en kram – kroppen utsöndrar lugn-hormonet oxytocin.

Samtidigt som vi tränar hela kroppen, och kondition om vi drar på, under snälla förhållanden. Välj din egen stil efter vad som passar just dig – bröstsim, crawl, ryggsim eller fjärilssim.

Psst! Brukar du få ont i nacken när du simmar så öva på att ha huvudet neråt. Crawlar du kan det kännas mer naturligt men även i bröstsim kan du öva på det – sänk huvudet när du för fram armarna och andas ut. Lyft huvudet och andas in när du drar armarna bakåt.

Foto: TT

Utvald läsning