Sanna Lundell och Ann Söderlund gör ny podd om medberoende

Sanna Lundell och Ann Söderlund gör nya Djälvulspodden ihop.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tyckte du om dokumentärserien ”Djävulsdansen” som gick i SVT 2014 om medberoende och 2016 om psykisk ohälsa? Nu har programledarna bakom succén, Sanna Lundell och Ann Söderlund, skapat en favorit i repris – men i poddformat.

I podden ”Djävulspodden” ställer sig duon frågor som: Vad har hänt med oss och dom som var med i serien. Hur vet man om man är medberoende? Är det en sjukdom? Kan alla bli medberoende och hur lyckas man ta sig ur det kidnappade tillstånd som man till sist hamnar i? Alla är värda sitt bästa liv, är programledarnas motto.

Läs också: Sanna Lundell: ”Vet hur det känns att krascha”

– Djävulsdansen ritade om kartan i Sverige för hur man pratar om medberoende, säger Ann Söderlund i podden.

Deras förhoppningar är att kunna hjälpa lyssnare som känner igen sig i problematiken och få dem att förstå att det inte är deras fel, och kanske söka hjälp – för det finns hjälp att få.

Satte ord på problemet

Sanna och Ann träffade varandra för åtta år sedan och fann varandra direkt, båda befann sig då i varsitt djupt medberoende.

– Det var en oerhört förlösande faktor att du satte ett ord på vad det var jag var med om, medberoende, och förklarade vad det betydde, säger Ann till Sanna och fortsätter:

– Det var som att kämpa i en gyttjepöl. Jag försökte vara alla till lags och förstod inte vad det var jag var med om.

Sanna berättar om hur det var en manlig bekant som kom fram till att hon var medberoende och sa åt henne att uppsöka en medberoendeterapeut.

– Jag har ju lidit av det här i hela mitt liv, utan att ha ett ord för det och kunna berätta vad jag har varit med om. Och jag har haft kraftiga bieffekter av att leva så, berättar Sanna.

Hon berättar att när hon träffade Ann hade hon gått i en anhöriggrupp i omkring ett år, hon var på en plats i livet där hon var väldigt motiverad att må bra igen och om en otålighet över att det gick så långsamt.

– Jag ville bli komplett, säger hon.

Läs också: Sanna Lundell om kärleken till bipoläre Mikael Persbrandt

De berättar om hur långt de har kommit sedan den dagen de först träffades, och hur svår den vägen har varit.

– Vi är ju medberoende och har varit i vuxna relationer med sjuka personer, och är dessutom uppvuxna i dysfunktionella familjer. Vi har svårt att veta vad man kan förvänta sig av livet. Vad är lycka? Vad är harmoni? Vad är det att må bra? säger Sanna.

Vill du höra mer från Sanna Lundell och Ann Söderlund? I skrivande stund finns ett tillgängligt avsnitt av Djävulspodden att lyssna på. Det kan du till exempel göra här!

Foto: IBL, Acast

 

Redaktionens tips
Dela på: