Elin Härkönen om olyckan: "Utan den hade jag inte varit så stark"

Elin Härkönen om inre styrkan på sin blogg

Den som följer personliga tränaren och föreläsaren Elin Härkönen vet att hon kan vända motgång till medgång. På sin hyllade blogg – med det talande namnet ”Break it and you will make it” – har läsarna kunnat ta det av fitnessprofilens gripande resa. Elin var länge känd som ridsportstalang på elitnivå, till den dagen en olycka gjorde henne sängbunden.

Bröt nacken i ridolycka

2013 föll hon från hästryggen så illa att hon bröt hon nacken och hon hade både odds och läkarkåren mot sig när hon berättade att hon ville upp och gå igen.

I en intervju med Expressen har hon berättat att experternas dom triggade henne att motbevisa dem, och visst fick läkaren fel:

– Jag ska motbevisa honom. Jag kommer att komma till honom med en guldmedalj en vacker dag. Ingen ska tala om för mig vad jag kan eller inte kan göra. Jag har överlevt någonting man inte ska kunna överleva, sa hon tidigare till tidningen.

Efter en hård rehabilitering, där hon fick lära sig både gå och springa från grunden, kunde Elin träna upp sin kropp till nya förmågor. Denna gång var det inte hästryggen som blev fokus utan istället hinderbana, där hon tog hem guldmedaljer på hög nivå. Bland annat ett EM-guld, som hon vann med åtta minuters marginal till andraplatstagaren. Detta efter att ha tränat på sporten i enbart tre månader inför loppet. Och sedan dess har hon inspirerat tiotusentals följare på plats eller via sina kanaler och föreläsningar.

”Utan den hade jag aldrig blivit så stark”

I sin blogg skriver hon nu att erfarenheten från olyckan gjort henne både starkare och tacksam:

”För utan den hade jag aldrig blivit så stark som jag är idag. Och hade jag inte varit så stark så hade livet blivit svårt att orka med. Men jag orkar. Och det är tack vare den styrka, redskapen och erfarenheten jag bär med mig i min ryggsäck. Jag har redskapen och jag vet vad jag måste göra när livet blir tufft.”

Elin Härkönen syftar till den mentala styrka hon visat prov på den senaste tiden. Och hur hon är bättre rustad för en krasch nu, eftersom den tidigare motgången lärde henne vikten av självkänsla.

Och visst kom det en ny utmaning: Hennes senaste bloggposter handlar om att resa sig ur en relation som blivit hårt prövad

Tillsammans med Paolo Roberto har hon varit ett bekant ansikte när de som kärleks- och träningspartners visade sina fans uppskattade tips på både fysiska och mentala övningar. Något som upphörde omedelbart i sviterna efter hans sexköp.

När polisens razzia och gripandet av Paolo Roberto blev känt meddelade Elin Härkönen på sitt instagramkonto: ”Jag har varit på botten förr, jag vet hur man kämpar sig upp” och tackade samtidigt sina följare för stödet.

”Tänk till en gång till, snälla”

Och stödet har fortsatt, även på bloggen. Dock ber Elin följare vara försiktiga med sina livsråd:

”Man kan inte sluta älska en människa från en dag till en annan…. om det vore så enkelt, ja då är det inte kärlek, skriver hon och lägger till: Ni som skriver livsråd till mig och får det att låta så enkelt, tänk till en gång till är ni snälla. Varenda en av oss är unik, våra liv skiljer sig från varandra, våra relationer likaså.  Den relation du har med någon annan kan ingen annan än du förstå.”

Läs mer på Elin Härkönens blogg här

 

Läs också:

Elin Härkönen

Elin Härkönen tackar för stödet efter Paolo Robertos sexköp

Elin Härkönen: Det här är räddningen just nu