Artikeln innehåller reklamlänkar
SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Vandra i sommar? Här är 11 prylar du behöver

26 maj, 2020 
Pigga upp vandringsturen med fina kläder och smarta prylar. Här är allt du behöver för en lyckad dagstur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ser det ut att bli en del vandring i sommar? Härligt! Vi älskar att komma ut i naturen och njuta av vackra landskap. Rätt kläder och utrustning gör att det blir lättare att njuta.

Se till att slippa skavsår, att frysa, svettas eller att något känns osmidigt och stramande när du ger dig ut på äventyr i naturen. Här har vi samlat 11 smarta saker att ta med när du ska ut på en kortare tur.

11 smarta tips för vandringsturen:

Vandringskläder

Lager-på-lager-principen är den rätta att gå efter när du ska vandra. Det kan vara svårt att veta vilken temperatur som gäller, särskilt om du ska vandra på höjder som i berg, där det kan bli kallare ju högre upp du kommer samt att det kan blåsa rätt rejält.

Underställ med en varmare tröja över samt en tunnare regn/vindjacka är en bra kombination på överkroppen, och på underkroppen är ett par bra vandringsbyxor att rekommendera. Undvik jeans, då de kan streta om du måste ta stora kliv samt att de torkar långsamt om de skulle bli blöta. På sommaren kan ett par vandringsbyxor med avtagbara ben vara skönt.

Annons

Mjuk fleecejacka med bra fukttransport, gjord i återvunnen polyester. Heron Hood, Haglöfs, 895 kr just nu.

Hoodie från Haglöfs

Stretchig, sömlös sommarunderställströja med andningsförmåga. Humlesnurr Tee, Kari Traa (reklamlänk), 349 kr.

T-shirt från Kari Traa.

Stretchiga, vattentåliga friluftsbyxor i snabbtorkande funktionsmaterial med många praktiska fickor. Campfire Pants, Helly Hansen, 899 kr.

Annons
Byxor från Helly Hansen.

Superlätt skaljacka som skyddar i regn och vind. Tar minimalt med plats i packningen. L.I.M Jacket, Haglöfs, 2 500 kr.

Jacka från Haglöfs

Strumpor som ventilerar på rätt ställen. Sömlöst tåparti sänker risk för skavsår. Pro Approach Crew Socks, Smartwool, 345 kr.

Annons
Hikingstrumpor från Smartwool.

Ryggsäck

Hur stor ryggsäck du behöver beror förstås på hur länge du ska vandra – för dagsturer räcker en 20-30-litersväska. Ska du vara ute en helg är en lagom storlek 45-65 liter, och för en vecka kan du behöva upp till 85 liters utrymme.

När det gäller passformen är det rygglängden som är viktigast att den passar just dig. Vilka funktioner du bör leta efter beror på var du ska vandra – ett regnigt Sommarsverige kanske kräver ett bra vattentätt överdrag, medan för ett varmare land kan det vara bra med fack för vattenflaska lättillgängligt.

Annons

Smidig ryggsäck med ventilationssystem vid ryggen, inbyggt regnskydd och gott om plats för packning. Sirrus 24, Osprey, 1 300 kr.

Ryggsäck från Osprey

Vandringsskor

Dina skor kan vara det viktigaste du har med dig – och vad du än gör: Ta inte med dig ett par sprillans nya dojjor till fjället! Att tänka på när du väljer skor är komfort, hållbarhet, stabilitet, vikt, värme och vattenresistens. Hälen ska inte lyfta i steget och det ska finnas utrymme att vicka lite på tårna fram.

Annons

Ska du vandra i berg och över mycket sten kan det vara bra med en hårdare sula, och tänk på att en tyngre packning ofta också kräver stabilare skor.

Lätt, följsam, stabil hiking-sko med dämpad häl och bra grepp, för enklare turer. Stänger ute vatten, släpper ut fukt.
Bravada Waterproof, Merrell, 1 500 kr.

Hikingsko från Merrell.

Slittålig, vattentät och stabil vandringskänga med stabilt grepp i vått och torrt. Kvist Advance GTX, Alfa, 2 199 kr.

Känga från Alfa.

Vandringsstavar

Ett par vandringsstavar är inte alltid nödvändigt, men de avlastar ben, knän och rygg samtidigt som de underlättar vid svårare vandringspartier.

Annons

Välj ett par med teleskopfunktion om du ska resa – de är lättare att få ner i väskan eller med på tåget.

Lätta, ihopfällbara vandringsstavar i kolfiber och aluminium. Lätta att fästa på ryggsäcken. Sky Carbon Evo Trekking, Camp, 1 195 kr.

Vandringsstavar från Camp.

Flaskor

Det är viktigt att dricka mycket när du rör på dig under en längre tid, och ju varmare väder desto viktigare att tänka på vätskenivån. Vilken vattenflaska du vill använda beror lite på hur du helst dricker. Undersökningar har visat att den som använder en flaska med flipp-lock eller liknande, som går att ta upp, öppna och dricka ur med en hand, också får i sig mer vatten.

Annons

Fördelen med skruvlock är dock att de ofta sitter tätare och risken för läckage är mindre.

Kanske har du ingen plats för vattenflaskan i ryggsäcken eller något fack på utsidan, och då kan det vara bra med en variant som har en karbinhake som går att haka fast på ryggsäckens utsida.

En flaska i metall håller ofta temperaturen bättre och vattnet tar inte lika mycket smak som från plastflaskor.

Lätt termos med kombinerat lock och mugg. Håller värmen länge. Vakuum bottle 0,5 l, Primus, 229 kr.

Termos från Primus.

Tålig, lätt, spillsäker vattenflaska i rostfritt stål. Classic 800 ml, Klean Kanteen (reklamlänk), 199 kr.

Annons
Vattenflaska från Kleen Kanteen.

Övrigt

Lite smått och gott som kan vara bra att ha, men som du säkerligen klarar dig utan om vandringen är kort.

Ska du långt bort från civilisationen kan det vara en bra idé att ta med ett första hjälpen-kit med lite plåster, sårtvätt och lindor etc.

En ficklampa (reklamlänk)kan också vara smart att ta med sig på vandringen. Ska du tälta och behöver gå upp på natten kan det underlätta för dig att navigera, och ibland händer det att planeringen och verkligheten inte stämmer överens och ni kommer kanske inte fram till dagsmålet innan skymningen – då är ni glada för den här ficklampan!

Annons

På en vandring är det bra att vara lite förberedd på det oförutsägbara. Med en multifunktionell fickkniv (reklamlänk via Apprl) (reklamlänk)kan du lösa allt från lösa trådar på kläderna till att öppna konservburkar med.

Ska du tälta eller sova i stuga kan det vara skönt med möjlighet att tvätta sig. En vanlig handduk tar dock väldigt mycket dyrbar plats i packningen. Som tur är finns så kallade mikrofiberhanddukar som både tar upp minimalt med plats samtidigt som de är snabbtorkande.

Foto: TT

Så får du uppleva bästa vandringen!

Vandra sommaren 2020!

Läs mer om bästa lederna, smartaste utrustningen och härligaste nyheterna kopplade till vandring. Här har vi samlat senaste nytt om svenskarnas nya favoritaktivitet – ut och njut!

Läs mer: Allt du behöver för en lyckad vandring!

Läs mer:

Ut och vandra: Bästa vandringslederna och prylarna du behöver

12 anledningar att börja vandra – därför ska du ut och gå

12 äventyr i Sverige – från vandring till vargsafari

Annons