SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Resereportage: Ett Ibiza utan fest – 12 härliga ställen att besöka

13 nov, 2022 
Yoga och god mat i Sant Antoni på Ibiza
Medelhavsön Ibiza är kanske inte det första resmålet man tänker på när man vill ha en semester med lugn och ro. Ack, så fel man kan ha! MåBra besökte Sant Antoni – öns andra största stad belägen på västra kusten – och hittade enligt oss en riktig pärla. Här är tolv goda anledningar att besöka staden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På hundra år har Ibiza gått från att vara en förhållandevis fattig glesbygd till en av världens främsta destinationer när det kommer till fest och nattliv. Nu svänger pendeln alltmer tillbaka mot det naturliga.

MåBra har utforskat öns västra kuststad Sant Antoni och hittat gömda pärlor långt ifrån party och nattklubbar. Vill du gå ut och dansa finns möjligheten – men är du framförallt ute efter en lugn hälsoresa kan det här vara destinationen för dig. Här kan du förvänta dig återkoppling, naturupplevelser, och matsensationer utöver det vanliga! Och tack vare det goda vädret, kan du göra det i princip året om.

Se också: Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca 2023

Följ med MåBra på träningsresa till MallorcaBrand logo
Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

Vädret på Ibiza – Sant Antoni de Portmany

Ön Ibiza och staden Sant Antoni de Portmany som är belägen på medelhavsöns västra kust har medelhavsklimat och en behaglig temperatur i princip året runt. Den högsta uppmätta medeltemperaturen är 27°C i augusti och den lägsta är 14°C i februari, och särskilt mellan maj och november kan man räkna med knappt någon nederbörd och varmt skönt väder.

Annons
vacker klippa vid havet

12 saker att göra i Sant Antoni på Ibiza – som inte är fest

Här är förslag på aktiviteter och upplevelser du inte vill missa när du besöker den lugnare sidan av den populära medelhavsön!

1. Åka ut på båttur

Utbudet av olika båtturer är stort i hamnstaden Sant Antoni de Portmany. Du kan välja mellan att bara åka runt ön eller lägga till någon aktivitet som att snorkla eller åka SUP-bräda. Särskilda båtturer gör besök i häftiga grottor eller lägger till vid vackra avskilda stränder. Priserna för dessa är absolut överkomliga men kan skilja mycket beroende på om man hyr en båt bara för sitt sällskap, eller om man åker tillsammans med andra. Men se upp för maneterna i vattnet – två i vårt sällskap brände sig inom loppet av fem minuter från att de var i vattnet! Är det blåsigt ute så rör de sig in mot stränderna, blev vi varse om...

Annons

Om Sant Antoni de Portmany

Sant Antoni är den andra största staden på Ibiza, och är belägen på medelhavsöns västra kust. I över 2000 år var Sant Antoni en liten fiskeby, och det var inte först på 1950-talet som hotell och annan turistverksamhet etablerades. Staden är känd för att ha vackra stränder och grottor att besöka, samt en uppsjö restauranger med ekologiska och lokalt producerade råvaror.

2. Ta en gratistur på aloe vera-odling

aloe vera genomskuren
Aloe vera är hälsofrämjande på flera sätt.

Mitt i Sant Antoni ligger Can Atzavara farm – en gård där de odlar aloe vera plantor från grunden och säljer naturliga produkter gjorda på plantan. Det är helt gratis att besöka planteringen, och om du bokar kan du få en guidad tur kostnadsfritt. Då får du höra om hur växten använts av civilisationer genom historian samt vilka hälsofördelar den sägs medföra. Vi fick också smaka på aloe vera frukten rå (hal och inte så god!) – och i en alkoholfri mojito (mycket god!).

Annons

3. Spa och yoga i härlig miljö

yoga mattor utomhus
På Canllucs takterass höll yogainstruktören Jana en superhärlig privatlektion för oss gäster.

En bit utanför stan finns den långt ifrån gratis men underbara resorten Canlluc att ta in på för skön avkoppling. Här bor man avskilt och på hela området råder lugn och tystnad. Canlluc är utrustat med pool, jacuzzi, restaurang, gym, bäddar och hängmattor. Man kan också på begäran av personalen få dit en yogainstruktör som kan hålla i privata lektioner i härlig utomhusmiljö.

isbad på spa
Här är tanken att du skrubbar kroppen med is – och springer in i bastun!

Råkar du pricka en in dag med dåligt väder, finns också mitt i stan ett inomhusspa vid namn Stic Urban Hotel & Spa, där du enkelt kan avvara några timmar i bastun, isduschen, bubbelbadet och i motionssimspoolen.

Annons

4. Vinprovning eller besök på lokal vingård

vingård can rich
Vackra vingården Can Riche.
vinprovning
Många friska drycker presenterades ihop med goda ostar, oliver samt deras egen olivolja och kryddsatta salt.
Annons

Ibizas klimat ger optimala odlingsförhållanden inom flera områden. Besök den ekologiska vingården Can Rich där de både moderna och klassiska odlingstekniker för att ta fram nya smaksensationer inom exempelvis vin, mousserande viner, olivolja, vinägretter och salt. Missa inte heller att smaka på deras, på ön berömda ”Hierbas Ibicencas” – en söt likör som de flesta (läs: alla vi var på!) inhemska restauranger köpt in.

5. Åk till kyrkan i Sant Rafael och se utsikt över hela staden

sant rafael
De tjocka vita väggarna är tänka som isolering – på vintrarna håller de kylan ute och på sommaren hindrar de värmen från att ta sig in.

Kyrkan i Sant Rafael är ett vackert historiskt monument som byggdes i slutet av 1600-talet i ett defensivt syfte. Ön blev på den tiden ofta invaderad och kyrkan upprättades således som ett vakttorn – där man hade god översikt över staden. Vi åkte med bil upp dit men hade nog rekommenderat att ta en promenad, för att inte missa den vackra staden runtomkring på vägen!

Annons

6. Se öns exotiska fiskar i naturakvarium

stingrocka
Aquarium Cap Blancs främsta mål är att utbilda skolelever om hav, djur och klimat.

Ett akvarium – fast i fiskarnas naturliga habitat! Besök Aquarium Cap Blanc och gå ner i en liten underjordisk grotta där du kan se stingrockor, krabbor, bläckfiskar och andra häftiga vattendjur som lever runt längs öns hav. För att inte djuren ska ta skada släpps de efter varje säsong ut i havet igen.

7. Upplev stränderna och otroliga solnedgångar

vacker strand
Mysiga stranden Cala Salada.

I Sant Antoni finns både större vackra sandstränder och mindre pittoreska stränder med klippbad. Eftersom alla är belägna längs med kusten kan med fördel åka dit på kvällen för att se otroliga solnedgångar. Se exempelvis Cala Salada eller Cala Bassa.

Annons
solnedgång

8. Hyr e-mountainbikes

E-mountainbike spår

Hyr elektriska mountainbikes och åk på tur från Sant Antoni till San Mateo, så kommer du få se en helt underbar natur, utlovade vår inhemska reseguide. Vi lyckades dock aldrig komma iväg på detta eftersom det var ett helt galet åskväder den dagen! Men: Särskilt uppskattat brukar området vara som kallas Es pla de Sant Mateu, menade guiden.

Annons

9. Restauranger med lokala råvaror och drycker

Bläckfisk måltid
En underbar bläckfisksrätt på pittoreska restaurangen Es Rebost de Can Prats.

Staden är fylld av underbara restauranger med spännande menyer och maträtter, ofta gjorde på lokala råvaror. I och med att det är en kuststad finns mycket bra mat från havet. På restaurangen Hostel La Torre, belägen på en höjd i bergen åt vi den absolut möraste och mest smakrika torsk-rätten vi någonsin smakat. Detta ackompanjerat med en underbar utsikt över havets horisont i takt med att solen gick ner.

Annons

10. Ta en hamnpromenad

lunchställe vid Sant Antonis hamn
Hamnrestaurangen Es Náutic meny bjöd på havets läckerheter.

Stadens hamn – Sant Antoni City Port Es Náutic får båtgäster från runtom hela världen. Ta en hamnpromenad för att kika in några av de riktigt präktiga yachterna på runt 100 meter som lagt till längst ut på bryggorna. Där finns också ett lunchställe som serverar en helt underbar paella – och till efterrätt: Espresso med vaniljglass! Mums!

Paella
Mumsig paella med räkor och bläckfisk.

11. Spännande hotellutbud

Cubanitos hotell på Sant Antoni Ibiza
Kuba-inspirerade hotellet Cubanitos.

De flesta hotellkomplex i Sant Antoni hade olika kulturella teman, beroende på vart i världen hotellets ägare kommit ifrån. Se exempelvis Cubanitos – ett vackert hotell med inredning inspirerat från Kuba. Vill man ha något mer historisk kan man ta in på öns genom tiderna första hotell – Portmany Vintage Hotel, ett upprustat men autentiskt bed and breakfast som öppnade redan 1935.

Annons

12. Besök botaniska trädgården

färskt fikon öppnat
Du kunde plocka färsk frukt och andra smakrika växter medan du gick runt i den botaniska trädgården.

Många som man pratar med på ön är mycket måna om klimatet, och miljön verkar vara en viktig fråga för Sant Antonis invånare. Särskilt tydligt blir det om man besöker deras botaniska trädgård Ibiza Botánico Biotecnológico där mycket forskning görs på hur man kan bevara och vårda naturen. Särskilt häftigt var deras ”vegetariska piano” som kunde spela toner med hjälp av energi från blommor och växter.

vegetable piano i botaniska trädgården
När du håller handen över plantorna på de olika staplarna så bildas olika toner.
Annons