SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Semester i norra Sverige? Utflyktstipsen du inte vill missa

27 maj, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Fjällvandring Abisko
Vill du uppleva mäktiga och vackra naturupplevelser i sommar? Då ska du planera för en semester i norra Sverige. Här finns otaliga platser med magiska vyer, matupplevelser, annorlunda (och häftiga) boenden som bäddar för maxad harmoni och njutning. Här är 8 norrländska pärlor du inte får missa!
Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

Finns det något vackrare än den svenska naturen under sommarmånaderna? Nej! Upplev polardag, paddla i Trollforsen eller vandra för att uppleva storslagna vyer. När sommarvärmen slår till kan en svalkande incheckning på ishotellet locka eller varför inte sova på en strömmande älv?

Intresset för den norrländska naturen har vuxit starkt och vi är många som vill uppleva svenska Robinson på riktigt. Listan över resmål och sevärda upplevelser kan göras lång. Vi har redan adderat flera av dem på vår att-uppleva-lista! Här är 8 semestertips i norra Sverige:

Fjällvandring, Abisko

Vacker natur i Abisko

Vackra Abisko nationalpark på hela 7 700 hektar lockar besökare året om. Här finns en magisk natur att ta del av på flera sätt. Många besökare väljer att vandra längst med världsberömda Kungsleden. Eller varför inte ta en tur i den tysta och långsamma linbanan upp till 900 meters höjd. Härifrån kan du vandra till Nuoljas topp på 1 164 meter (!) över havet. I början av sommaren råder här polardag, då solen inte går ned under horisonten vid midnatt och du kan uppleva den magiska midnattssolen.

Annons

Cape East, Haparanda

Cape East Haparanda

På Sveriges östligaste fastlandspunkt ligger spahotellet Cape East. Här finns ett brett utbud för maximal harmoni och njutning. Koppla av i världens största bastu inspirerad av ett Mayatempel. När du värmt upp kroppstemperaturen svalkar du dig i hotellets isvak eller dunderduschen där 100 liter iskallt vatten forsar över din kropp. För den som inte uppskattar endorfinfyllda temperaturskillnader finns andra spaupplevelser att ta del av. Vad sägs om varma pooler både ute och inne, relaxrum eller ett dopp med läcker vy? Hotellet är vackert och den jordnära arkitekturen och boendet med utsikt över Torneälven är en upplevelse i sig.

Annons

Trollforsarna, Arvidsjaur

Trollforsarna

Gillar du fartfyllda upplevelser är Trollforsarna (Piteälven) något för dig. Älven är en av Sveriges fyra nationalälvar och landets största. Vandra längst med eller blicka ut över det brusande vattnet. En riktigt Instagram-vänlig plats som påminner om naturens storslagna krafter. För den som gillar utmaningarna finns flera möjligheter till olika typer av paddlingsupplevelser i det vilda vattnet.

Spis, Kiruna

Spis Kiruna

En av norra Sveriges bästa matupplevelser hittar du på helhetskonceptet Spis. Här erbjuds allt från logi, deli, restaurang och café. White Guide har nominerat restaurangen till årets hjärtekrog två gånger och vi förstår varför! Den charmigt rödputsade byggnaden välkomnar med en välfylld delikatessbutik och i restaurangen finns mycket gott att välja på. Vi tackar inte nej till baljväxtbiff, tartar på reninnanlår med forellrom eller vegansk havtorn & passionsfruktsdröm.

Annons

Icehotel, Jukkasjärvi

Icehotel

Vinter mitt i sommaren? Ja nu kan du uppleva det! Tidigare smälte Icehotel varje vår tillbaka till Torneälven. Men nu erbjuder de en iskall upplevelse året om. Väggar, golv och tak är allt täckt med is och snö. Här hålls stadiga fem minusgrader året om och inredningen består av handgjorda konstverk i is. Varje svit är unik och har ett eget tema. Sover gott gör du i en sovsäck som bäddas på renskinn och sängar av bästa sängkomfort. En magisk detalj är att hela hotellet håller kylan med hjälp av solenergi.

Artic Bath, Boden

Artic Bath

Önskar du kombinera frisk luft, vacker design och välbefinnande är Artic Bath den bästa platsen för dig. Boutiquehotellet är ritat av svenska arkitekterna Johan Kauppi och Bertil Harström som inspirerats av timmer, vilket genomsyrar hela platsen. Här kan du som besökare bo både på land eller på vattnet med en vacker utsikt över skogslandskapet. Väljer du att bo på vattnet flyter Luleälven under dig i de vackra timmerhusen och för den spasugna finns här njutbara upplevelser att ta del av.

Annons

Upplevelseresa, Inlandsbanan

Inlandsbanan

Från Kristinehamn till Gällivare går den 130 mil långa Inlandsbanan. Vill du resa klimatsmart och dessutom uppleva naturens skiftningar längst vägen är Inlandsbanan något för dig. Längst vägen finns flera magiska resmål att stanna till vid! Vi vill gärna hoppa av tåget för ett stopp i Storuman och Jokkmokk.

Naturens krafter, Sarek

Sarek

Nationalparken beskrivs som porten till paradiset. Om vi är sugna på att ta del av denna magiska plats? JA! Men helt lättillgängligt är den inte. Det finns inga vägar fram till nationalparken utan här handlar det om att ha god vandringsvana. Här finns inga markerade leder, inga fjällstugor och mobiltäckning ja det kan du glömma! Boka en guidad tur med fjällguide för att på ett säkert sätt få uppleva naturskatten.

Foto: TT

Annons