Nu kan du boka tåg i hela Europa – med ny onlinetjänst

Lättare att boka tågresa!

Intresset för att åka tåg har exploderat de senaste åren, men trots det har det varit onödigt krångligt att boka biljetter till Europa online. Som tur är ser det ut som att det nu är på väg att ändras – i dagarna lanserades nämligen den nya svenska sajten Trainplanet.com!

På sidan, som har tagits fram av tågresebyrån Tågbokningen.se i Östersund, kan den som är resesugen boka tåg på över 100 europeiska tågbolag i 31 länder. Lanseringen av sajten är efterlängtad och skulle egentligen ha skett i augusti, men enligt företagets VD Ufuk Ergovan tog det längre tid att få licenser för att kunna ta betalt än vad man tidigare trott.

Vissa begränsningar

Eftersom sidan är ny, och dessutom ganska unik i sitt slag, har den en del begränsningar enligt resemagasinet Vagabond. Till exempel är de biljetter som erbjuds just nu i många fall dyrare än de biljetter du kan få om du bokar direkt med respektive tågbolag, och sajten verkar inte ha tillgång till bolagens lägsta priser. Trainplanet tar också ut en avgift för bokningarna, som hänger ihop med längden på resan. Enligt Ufuk Ergovan kommer fler funktioner och förbättringar att lanseras så småningom.

Förutom att du ska kunna köpa tågbiljetter till Europa med ett par knapptryck ska det också gå att köpa One Country Pass online. Ett tågluffarkort som gäller i ett enda land och passar perfekt om du vill stanna längre och se mer av något land som du själv väljer. Det gäller som en färdbiljett på de största tågbolagen och ger obegränsat med resande på de resdagar du väljer, och en del båtturer ingår i passet.

Flera andra sajter på gång

Snart kommer troligtvis också Trainplanet.com få konkurrens. Railtic.com, som just nu fungerar som en slags reseplanerare, arbetar på ett liknande upplägg och så gör även All Aboard och Allihop. Under våren kommer också SJ, som slutade sälja biljetter till Europa 2014, att lansera en onlinetjänst på hemsidan för utlandsbokningar.

Källa: Vagabond

Foto: TT

Läs mer: 

Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips

1 av 3 svenskar tänker om kring resandet – på grund av miljön

Utvald läsning