SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Här är Sveriges bästa badsjöar

10 jun, 2020 
Varmare vatten och vackra omgivningar är två fördelar med insjöbad. Spana in listan för inspiration till sommarens badutflykter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 saker att göra på semestern hemmaBrand logo
7 saker att göra på semestern hemma

I vårt avlånga land finns det nära 100 000 insjöar. Det säger sig självt att många av dessa passar utmärkt för ett svalkande sommardopp! Här listar vid 9 av Sveriges bästa insjöbad.

Bäcksjön, Umeå, Västerbotten

bäcksjön
Hoppa i plurret från bryggan vid Bäcksjöns badplats.

Bäcksjön i Umeå är inte bara en populär plats för norrskensspaning, den är även en fin badsjö. Här finns omklädningsrum, toaletter och en bana för beachvolleyboll. Stor gräsmatta att ligga och sola på, en liten strandremsa där barn kan bygga sandslott och en brygga att ta sig ett dopp från. Finns även en kiosk som är öppen under högsäsong.

Kottlasjön, Lidingö, Stockholm

Efter en liten promenad på en lummig skogsväg kommer du fram till Lidingös största insjö, Kottlasjön. Här finns klippor att bre ut sin handduk på, en trappa som går ned till vattnet och härlig utsikt över sjöns gröna omgivningar. Grillplatser, bänkar med bord och soptunnor. Väl värt en dagsutflykt om du befinner dig i storstaden. 

Björsjön, Mästocka, Halland

Björsjön  är en barnvänlig och mycket vackert belägen sjö med sandstrand intill naturreservatet Mästocka Ljunghed. Sjön ligger mitt emellan Knäred och Halmstad, alldeles intill vägen, med parkering cirka 200 meter från badplatsen. Här finns bryggor, omklädningsrum, kranvatten, grillplats, bänkar med bord och soptunnor.

Varamobaden, Motala, Östergötland

Varamobaden
Hitta din egen favoritdel av den långa stranden vid Varamobaden.

Varamobaden i Motala är Nordens längsta insjöbad med en 5 kilometer lång sandstrand. Den kallas för ”Sveriges Mallorca” och är mycket familjevänlig med gott om aktiviteter på plats så som minigolf, trampbåtar, lekplatser, beachvolley och tennisplaner. Det finns stugor för övernattning, campingplatser, vandrarhem, restauranger och caféer längs med stranden.

Annons

Venjansjön, Mora, Dalarna

Belägen vid Venjans camping finns Venjansjöns badplats. Ät medtagen matsäck på den stora gräsmattan som sträcker sig nästan hela vägen ned till vattnet, för att sedan ta ett dopp från någon av de två badbryggorna. Badplatsen är populär men sällan överfull vilket passar fint när vi nu ska hålla oss på behörigt avstånd.

Odensjön, Söderåsens nationalpark, Skåne

odensjön
Odensjön är perfekt för att svalka sig i under en promenad i Söderåsens nationalpark.

En cirkelrund liten sjö i Söderåsens nationalpark där du kan ta ett dopp omringad av 30 meter höga rasbranter. Sjön är cirka 150 meter i diameter och har ett klart fint vatten tack vare att det kommer från grundvattenkällor. Du parkerar vid nationalparkens entré och tar dig fram till sjön via en fin stig i vacker omgivning.

Annons

Solberg, Laisan, Lappland

Strax utanför Tärnaby ligger sjön Laisan och Solberg badplats. Detta är en långgrund strand om en kilometer, med Norra Storfjällsmassivet och Laxfjället som vacker kuliss. Vid sjöänden finns en hängbro som leder över Tärnaån. På andra sidan går vandringsleden mot byn. Bo på den intilliggande campingen och ta en fika eller lunch på caféet som satsat på lokalproducerade råvaror.

Blå Lagunen, Gotland

blå lagunen
Missa inte Blå Lagunen på norra Gotland.

Blå Lagunen är ett vattenfyllt stenbrott som blivit en mäkta populär badplats. Det är lätt att förstå varför då platsen verkligen lever upp till sitt namn: Vattnet är turkost och klipporna sandvita. En riktig pärla om du befinner dig på Gotland i sommar. Extrapoäng för vattnet som ofta är varmare än vid öns havsbad.

Annons

Storsjöbadet, Kramfors, Ångermanland

Höga Kustens Storsjöbadet är en härligt långgrund och barnvänlig sandstrand med brygga. Här finns kiosk, omklädningsrum och en stor parkering vid den intilliggande campingen. Blir någon i sällskapet rastlös finns det både minigolfbana och lekplats. På promenadavstånd ligger en restaurang och såklart, vacker natur att ta en promenad i.

Källa: Allt om resor   Foto: TT

LÄS MER:

Sommar i Sverige: 9 fantastiska naturupplevelser

Cykelsemester i Sverige: 7 vackra cykelleder

9 helt magiska badplatser med utlandskänsla – i Sverige

Annons