SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

7 vackra vattenfall i Sverige att besöka i sommar

02 apr, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Sveriges natur är verkligen oslagbart vacker och varierad. Du behöver inte lämna landet för att få vila ögonen på ett vackert vattenfall, de finns i både söder och norr. Vi tipsar om sju av de vackraste och största.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nej, du behöver inte åka till Nordnorge eller djupt in i en djungel för att få se vackra och mäktiga vattenfall. Sverige har flera storslagna fall att bjuda på för den som vill njuta av spektakulär natur på hemmaplan i sommar. Vi listar de sju av de vackraste över hela landet.

1. Njupeskär

Sveriges högsta vattenfall, Njupeskä i Dalarna.

Det här är Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meter. Du hittar fallet i Fulufjällets nationalpark och det är lätt att ta sig dit, framför allt sommartid. Eftersom så många vill komma fram och se det mäktiga fallet finns en iordninggjord vandringsled fram till fallet och du behöver inga vandringskängor. Skulle du få för dig att åka till Njupeskär på vintern är det tillåtet att isklättra på fallet.

Annons

Var ligger fallet? Mitt i Dalarna, 4 mil från Särna.

2. Tännforsen

Sveriges största vattenfall, Tännforsen nära Åre.

Kanske inte det högsta, men väl det största vattenfallet hittar du i Indalsälven. Tännforsens fall är 60 meter brett och 38 meter högt och är verkligen en mäktig syn, och ett mäktigt läte, när 400 kubikmeter vatten störtar ner för fallet varje sekund.

Du kan parkera en liten bit från fallet och gå sista biten på en tillrättalagd gång.

Var ligger fallet? I Indalsälven, 2 mil väster om Åre.

Annons

3. Fettjeåfallet

Ett av Sveriges högsta vattenfall, Fettjeåfallet.

Som taget ur en saga strömmar Fettjeåfallet ut genom den Jämtländska skogen. Hela 60 meter strömmar fallet ner i två etapper och landar slutligen i en vacker lagun. Om du vill kan du isklättra på fallet vintertid.

Parkering hittar du 2 kilometer från fallet. Vandringen fram till fallet är enkel och vacker men lite stenig.

Var ligger fallet? 7 kilometer från Klövsjö skidområde i Jämtland.

4. Älgafallet

Älgafallet på norska gränsen i Bohuslän.
Foto: Bohuslansguide.se

Precis på gränsen mellan Sverige och Norge, i Bohusländska skogarna hittar du Älgafallet. Det har en höjd på 46 meter och har som mest vatten under vår och höst, men är mäktigt och vackert även sommartid. Du behöver inga klätterkunskaper för att ta dig fram, utan fallet ligger nära vägen och du kommer fram efter en kort promenad.

Annons

Var ligger fallet? I nordligaste Bohuslän, öster om Strömstad.

5. Hällingsåfallet

Hällingsåfallet i Jämtland.
Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Om du vill känna det som att du är med i Sagan om ringen ska du åka till Hällingsåfallet och spana efter orcher på andra sidan av den långa och dimmiga vattenfyllda ravinen som fallet störtar ner i. Själva fallet är 43 meter högt och du når det enkelt genom att gå uppför 2 km från en parkering.

Var ligger fallet? I nordvästra Jämtland, vid norska gränsen, nära Gäddene i Strömsunds kommun.

Annons

6. Ristafallet

Ristafallet, känt från Ronja Rövardotter.

Nedströms från Tännforsen, i Indalsälven, hittar du Ristafallet. Fallet är inte alls lika högt som Tännforsen, bara 14 meter, men det är riktigt brett, nära 50 meter och avdelat på mitten av en holme. Du når lätt fallet från en närliggande parkering. Känner du igen fallet? Ja, det är Ristafallet som gestaltar Glupafallet i filmatiseringen av Ronja Rövardotter.

Var ligger fallet? Mycket nära E14, 2 mil öster om Åre.

7. Muddusfallet

Muddusfallet i Lappland.
Foto: Sverigesnationalparker.se

En lite längre vandring på 9 kilometer leder fram till detta mäktiga vattenfall med en fallhöjd på 42 meter. Stigen är lättvandrad och det finns rastplatser och övernattningsstugor på vägen. Fallet ligger i Muddus nationalpark som har många vackra vandringsleder.

Var ligger fallet? Mellan Gällivare och Jokkmokk, sydväst om Porjus i Muddus nationalpark.

Foto: TT, om inget annat anges.

Läs mer:

Sveriges 12 vackraste vandringsleder

Vandra i Stockholm – 10 vackra dagsturer

15 magiska spa-upplevelser i Sverige – stor guide!

Annons