41 svenska sevärdheter som har öppet sommaren 2021

De flesta av oss har avvärjt alla planer på att åka utomlands i sommar, tack vare coronaviruset och alla restriktioner däromkring. Det finns fortfarande många osäkerheter kring sommaren och resandet, även om det inte som förra året finns en restriktion på att hålla sig inom två timmar hemifrån!

Semester i Sverige

Kanske känns det hopplöst att vara fast hemma på sin sommarsemester – vem vet hur det svenska sommarvädret blir, och visst finns det alltid nåt som ”borde göras” hemma som man kommer ifrån genom att resa bort?

Därför är det kanske extra viktigt att vi verkligen gör något under semestern, även om det blir till att återvända hem vid dagens slut. För i många fall har vi närmare till något att se och göra än vi kanske inser.

Här är 41 sevärdheter, från norr till söder, som fortfarande håller öppet trots coronakrisen i Sverige. De flesta har vidtagit extra försiktighetsåtgärder, så se till att kolla upp vad som gäller inför ditt besök.

Kebnekaise

Att vandra upp till Kebnekaise går bra!

Norrbotten:

Kebnekaise Fjällstation

Den populära fjällstationen i norr håller öppet hela sommaren om inga nya restriktioner införs. Man anpassar antalet gäster och bord i restaurangen för att minska risken för trängsel, och boende finns endast möjligt för den som har förbokat.

Läs mer här.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet kommer att öppna för sommarsäsongen den 1 juli, förutsatt att restriktionerna är desamma som nu. De begränsar då antalet besökare som är vid hotellet samtidigt, och har anpassat utställningar och hotellet så att inte för många samlas på samma plats samtidigt.

Läs mer här.

Abisko turiststation

Turiststationen har öppet som vanligt, men för den som vill sova över och äta inne på stationen gäller det att förboka på deras hemsida. Avbokningsreglerna skiljer sig åt på olika stationer men är väldigt generösa – kolla upp innan du bokar.

Läs mer här.

Älg på äng.

Spana på älg i Norrland!

Västerbotten:

Lycksele Djurpark

Sveriges nordligaste djurpark håller stängs för spontanbesök, men du kan ringa och boka ett besök. Insläpp på helg bokas senast fredag kl 12.00. Den schemalagda matningen av djuren har också tagits bort då det brukar dra mycket människor till en mindre yta.

Läs mer här.

Kungsleden, STF

Vandringsleden är öppen, men vill du gå den måste du boka och betala i förväg, och det finns ingen möjlighet till extra madrasser och du måste ha egna lakan. I matsalarna får bara ett visst antal personer vistas samtidigt, så du kan även behöva välja en tid för middag.

Läs mer här.

Skuleskogen

Spana på ugglor i Skuleskogen.

Västernorrland:

Skuleskogens nationalpark

Det är fritt fram att vandra i nationalparken i sommar, men man rekommenderar att inte sova över i stugorna som finns i parken – ta hellre med eget tält! Inne på Naturum Höga kusten gäller ett maxantal på 40 personer samtidigt.

Läs mer här.

Junsele djurpark

Djurparken öppnar för säsongen den 19 juni och stänger den 16 augusti. Det finns ingen info om särskilda restriktioner på grund av corona på deras hemsida, men i fjol upprättades extra tvättstationer inne på området samt att besökarna erbjöds picknickpåsar för att uppmuntra lunch och fika utomhus.

Läs mer här.

Höga kusten-båtarna

Här har man även detta år skjutit på säsongstarten till den 1 juli, och även om det inte finns information om det än är risken stor att antalet passagerare som tillåts ombord på varje tur är mindre än hälften av antalet platser.

Läs mer här.

Lars Lerin Sandgrund

Lars Lerins permanenta konsthall Sandgrund håller tyvärr stängt tills vidare.

Värmland:

Klässbols linneväveri

Det populära utflyktsmålet Klässbol håller öppet som vanligt. Då väveriet har stora ytor där besökare kan sprida ut sig anser man inte att det behövs anpassningar just nu, men det kan ändras i sommar, så besök deras hemsida inför ditt besök.

Läs mer här.

Mariebergsskogen i Karlstad

Karlstads stadspark Mariebergsskogen håller öppet, men Naturum Värmland och inomhusmiljöerna i Lillskogen är tillfälligt stängda tills vidare, och större evenemang är inställda.

Läs mer här.

Lemurer Furuviksparken.

Se lemurer i Furuviksparken.

Gävleborg:

Furuviksparken i Gävle

Den 13 maj öppnar Furuviksparken 2021. För att begränsa antalet gäster krävs i år att du förbokar dina biljetter online. Många av parkens attraktioner kommer dock att hållas stängda, och större evenemang har ställts in.

Läs mer här.

Järvzoo

Djurparken Järvzoo nära Järvsö håller öppet som vanligt i sommar. Dock har man fått ställa in alla publika event, som djurmatningar, för att minska risken för folksamlingar, och vidtagit åtgärder för att få folk att hålla avstånd i inomhusmiljöer.

Läs mer här.

Hälsingegårdar, UNESCO världsarv

De UNESCO-listade Hälsingegårdarna är värda ett besök! Tre av gårdarna har öppet för besökare: Gästgivars i Vallsta, Erik-Anders i Söderala och Fågelsjö Gammelgård i Los. Det finns fyra gårdar till som tar emot besök om möjlighet finns. De har anpassat sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, kontakta dem på förhand så hjälper de dig planera ditt besök.

Läs mer här.

Falu gruva

Falu gruva sluta användas 1992 och blev ett världsarv 2001.

Dalarna:

Falu gruva

Gruvan har öppet som vanligt i sommar, om inga nya restriktioner dyker upp. Man har begränsat antalet deltagare i guidade grupperna till 8 och använder trapporna istället för hissen, samt har begränsat antal personer som får vistas i lokalerna.

Läs mer här.

Orsa rovdjurspark, Orsa Grönklitt

Parken håller öppet som vanligt, dock rekommenderar de att man förköper entrébiljett. Maxantal gäller för inomhusmiljöer. Man har ställt in evenemang som brukar locka många människor, och uppmanar besökare att hålla avstånd.

Läs mer här.

Tomteland

Barnvänliga Tomteland planerar att öppna upp parken den 18 juni för säsongen, som avslutar 15 augusti. Alla aktiviteter kommer att ske utomhus, alla miljöer och restauranger anpassas för att kunna hålla avstånden och det kommer att finnas flera tvättstationer i parken.

Läs mer här.

Loka Brunn spa

Lite återhämtning på Loka brunn kanske?

Örebro:

Tivedens Nationalpark

Tiveden och de entreprenörer som verkar där kommer att ha öppet som vanligt – och såg redan förra året en ökning av antal besökare. Restriktionerna följs för att motverka smitta. Man kommer att öka sin närvaro i sociala medier.

Läs mer här.

Loka brunn och Grythyttan

Spat och gästgiveriet har öppet som vanligt hela sommaren, men på Loka brunn serveras nu lunch och middag på tallrik och frukost av personal. I gymmet får enbart fyra personer vistas samtidigt.

På Grythyttan har man begränsade öppettider samt utökade möjligheter för avbokning kort inpå sin vistelse.

Läs mer här och här.

Wadköping i Örebro

Wadköping stänger sina egna musei- och utställningslokaler till och med den 18 april (kan förlängas). Alla fysiska arrangemang inomhus ställs in. Butiker, caféer, restaurangen och utomhusmiljön i Wadköping är fortsatt tillgänglig..

Läs mer här.

Botaniska trädgården Uppsala.

Parkerna i Botaniska i Uppsala är alltid öppna.

Uppsala:

Botaniska trädgården

Just nu är all verksamhet som inte är nödvändig nedstängd. Grindarna till Botaniska trädgården står dock öppna 7-19, och Linné Hammarby står öppne för besök 7-20.

Läs mer här.

Domkyrkan

Domkyrkan håller öppet kl 8-18, och visningsgrupperna kommer att max vara 12 personer. Muséet Skattkammaren håller dock stängt för tillfället

Läs mer här.

Skansen

Skansen har vidtagit åtgärder under corona.

Stockholm:

Skansen

Skansen håller öppet 10-15, förutsatt att restriktionerna inte ändras. Konserterna på Solliden-scenen har ställts in – dock kommer Allsången att hållas utan publik. Inomhusmiljöerna hålls stängda (bl.a. Skansenakvariet och restauranger och caféer) och betalning sker kontantfritt.

Läs mer här.

Kungliga parkerna

De kungliga slotten hålls stänga tills vidare. Slottsparkerna och Kungliga Djurgården har dock öppet som vanligt.

Via deras webbplats och i sociala medier kan man dock att ta del av de kungliga slottens historia och verksamhet – genom filmer, artiklar, virtuella turer i slottssalar och små historiska berättelser.

Läs mer här.

Skärgårdsbåtarna, Strömma-bolaget

Skärgårdsbåtarna tar ombord färre passagerare än vanligt även i år, och all mat intas sittandes. Boka din resa/utflykt i god tid på deras hemsida.

Läs mer här.

Göta kanal

Flyt fram på Göta kanal i sommar.

Östergötland:

Göta kanal

Farleden öppnade den 4 maj, och har öppet hela sommaren till och med 30 september. Förra året fick varje båtgäst en liten handspritsflaska när man checkade in, och vid populära slussar och samlingsplatser skyltades det om avstånd.

Läs mer här.

Kolmården

Parken öppnar den 17 april med begränsat antal besökare. Åkattraktioner i Bamses Värld och Wildfire hålls stängda, distanshållning i köer införs och nya städrutiner har utformats. Parken är numer kontantfri.

Läs mer här.

High Chaparral

Vilda västern på High Chaparral.

Jönköping:

High Chaparral

Westernparken håller öppet i sommar från den 22 maj, men de rekommenderar att man köper entrébiljetter i förväg eftersom det bara får vistas ett maxantal personer i parken samtidigt. I år blir det inga planerade shower med publik, istället händer det saker lite hela tiden ute i parken.

Läs mer här.

John Bauer-utställningen

På Jönköpings läns museum hålls en John Bauer-utställning, som är öppen som vanligt. Museet har anpassat verksamheten, max 30 besökare får vistas inne på museet samtidigt, och max fyra besökare i museibutiken.

Läs mer här.

Vandalorum

Konst- och designmuseet i Värnamo håller öppet, men vill att du förbokar ditt besök till utställningar, butik och restaurang. Öppen programevrksamhet håller stängt tills vidare, och på utställningarna gäller max 8 besökare per halvtimme.

Läs mer här.

Borås Djurpark.

Spana geparder i Borås djurpark.

Västra Götaland:

Borås djurpark

För att besöka Borås Djurpark krävs just nu att du förbokar och köper din biljett. De släpper bara in ett begränsat antal besökare per dag. När du bokar får du även välja en ankomsttid för att minska risken för trängsel. Aphuset håller stängt och matningar av djuren sker inte inför publik i år.

Läs mer här.

Universeum

Universeum håller öppet med ordinarie öppettider, dock med begränsad besökskapacitet och du bör förköpa dina biljetter. Du får max besöka Universeum i 2,5 timmar. Man har också pausat alla aktiviteter som innebär folksamlingar.

Läs mer här.

Nordens Ark

Nordens Ark i Sotenäs håller öppet som vanligt. Dock måste du boka dina biljetter i förväg och välja en ankomsttid när du bokar. Det får vistas max 1850 besökare samtidigt i parken. Varghuset är stängt för tillfället, och det sker just nu inga matningar med publik.

Läs mer här.

Ullared Gekås

Campingen och varuhuset i Ullared håller öppet!

Halland:

Gekås i Ullared

Från den 6 mars gäller ett maxantal på 500 personer inne på Gekås i Ullared. Dock har man delat upp varuhuset i två delar (gula och blå), och det får vara 500 personer i varje del. De uppmanar alla att handla ensamma och förlägga sitt besök till veckodagar istället för helger för att minska köerna.

Läs mer här.

Kallbadhuset i Varberg

Kallbadhuset har i år infört tidsbegränsade besök, max två timmar per person, för att minska risken för trängsel. Man kan inte reservera eller boka platser under ordinarie öppettider.

Läs mer här.

Borgholms slott

Gå bland ruinerna av Borgholms slott.

Kalmar/Öland:

Ölands djurpark

Djurparken håller öppet, men har begränsat antal sittplatser i restauranger, och man har installerat flera "hygienstationer" runt om i parken. Personal på plats kommer att ha koll på folksamlingar. Även badet håller öppet.

Läs mer här.

Borgholms slott

Borgholms slott på Öland har öppet dagligen 10-16. Alla barnaktiviteter är inställda tills vidare, men konserter finns inbokade för sommaren, bland annat Tomas Ledin den 22 juli.

Läs mer här.

Lummelundagrottan.

Se de häftiga formationerna i Lummelundagrottorna.

Gotland:

Kneippbyn

Sommar- och vattenlandet i Kneippbyn öppnar preliminärt den 28 maj. Dock skriver man på hemsidan att de "kommer avvakta myndigheternas restriktioner och rekommendationer i det längsta. Vi hoppas ha underlag så vi kan ta ett beslut i slutet på april så vi kan börja sälja entrébiljetter från 1 maj 2021."

Läs mer här.

Lummelundagrottorna

Grottorna kommer att hållas öppna, men man uppmanar alla som har symtom att hålla sig hemma, och guidade grupper är bara hälften så stora som vanligt. Det finns färre platser än normalt i caféet, och de uppmanar att förköpa biljetter, för att minska köerna.

Läs mer här.

Sofiero Slott

Njut av omgivningarna kring Sofiero Slott.

Skåne:

Stenhuvud nationalpark

Den vackra nationalparken håller öppet som vanligt, men med begränsat antal deltagare på guidade turer, och man håller koll på eventuell trängsel vid utställningar ifall det behövs stängas.

Läs mer här.

Kiviks musteri

Musteriet håller öppet som vanligt, men dagliga guidade turer går endast utomhus.

Läs mer här.

Sofiero slott

Slottet utanför Helsingborg har öppet som vanligt, men man håller koll på tränseln och har ställt om till kontantfria köp. Det finns även en app så att du kan gå en egen guidad visning om du vill!

Läs mer här.

Foto: TT

Läs mer:

7 natursköna platser att vandra dagsturer på i Sverige

30 outlets i Sverige – från söder till norr

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Utvald läsning