Ulrika, 27, gick från partytjej till hälsoentreprenör – nu reser hon jorden runt för att fortsätta inspirera

15 mar, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Sena festnätter i New York resulterade tillslut i en kraschlandning. Över en natt ändrade hon livsstil vilken senare blev hennes guldgruva i form av affärsidén The Healthy Blonde. Prenumerationstjänsten The Healthy Box lanserades strax därefter och la grunden för vad som skulle bli startskottet för en resa jorden runt. Ulrika Linde delar här med sig av sin entreprenörsresa och ger sina 5 bästa tips till dig som brinner för att starta eget.
Annons

Ulrika Linde är kvinnan bakom prenumerationstjänsten The Healthy Box och instagramkontot The Healthy Blonde. Det är lätt att tro att den pigga och energiska Ulrika alltid har haft hälsa som sitt största intresse. Men förståelsen för vad kroppen behöver och mår bra av kom först efter en lång tid av sena nätter, vilt festande och skräpmat.

Hon var partytjejen som ägnade nätterna åt att dansa på New Yorks hetaste klubbar. På dagarna studerade hon marknadsföring och livnärde sig på att vara au pair. Maten bestod av mac’n’cheese (makaroner och smält ost, en klassisk rätt i USA) och grönsakerna lyste med sin frånvaro.

En morgon vaknade hon och var helt förstörd. Det var precis som om hennes kropp hade kraschlandat. Där och då bestämde hon sig.

– Det gick från den ena dagen till den andra. Jag började äta frukt helt plötsligt. Drack smoothies, gjorde yoga med min roomie och slutade festa. I samma veva startade jag upp instagramkontot The Healthy Blonde.

Annons

Läs också: Svenskan först i världen med godkänd preventivapp

På Instagram lade hon upp bilder på nyttiga och goda måltider, yogaposer, smoothies och annat som kan inspirera andra till en mer hälsosam livsstil. Det dröjde inte längre innan hon började få flera mail i veckan från tjejer som tackade för att hon har inspirerat dem till att leva nyttigare. Hon funderade över hur hon kunde utveckla konceptet och inspirera ännu fler. Det var då idén till The Healthy Box tog fart. Prenumerationstjänster på boxar med olika innehåll hade precis börjat bli stort i Sverige och hon såg en verksamhet framför sig. Varför inte kombinera det hon älskade, mat, med hennes nyfödda intresse – hälsa? Tanken lades på is under ett litet tag.

Från ax till limpa på sex veckor

Efter ett år i New York flyttade hon tillbaka till Sverige och fick nys om att Ishotellet i Jukkasjärvi sökte personal. Dit flyttade hon i några månader och jobbade med bland annat att bygga upp hotellet.

Annons

– Det var en ny erfarenhet, en rolig grej att testa på. Men det slutade med att jag åkte hem till Stockholm en helg bara för att få se människor. I Jukkasjärvi gick jag själv på gatorna, det var ohållbart.

Det visade sig dock vara ett genidrag att bo i ort där valmöjligheterna var få och nästintill hela lönen stannade kvar på kontot. Åtminstone om man senare vill ha råd att starta ett eget företag.

Läs också: 6 yogaövningar även nybörjaren kan göra

– När jag kom hem tog det sex veckor från att jag kom på en affärsplan till att den första boxen var klar. Jag startade företaget, tog kontakt med sponsorer, designade en box och skapade en hemsida.

Skatteverket var det som tog längst tid. Ulrika ville få klart allt så fort som möjligt och ringde dagligen till Skatteverket för att få hennes F-skattsedel.

– Jag ringde hela tiden, de måste ha hatat mig, säger hon och skrattar.

Nu är det tre år sedan den första boxen lanserades och det är dags att ta nästa steg. Hela syftet med att starta ett eget företag och i synnerhet The Healthy Box har varit att kunna följa sin dröm, nämligen att se världen. The Healthy Box har gått så bra att hon har kunnat anställa två personer som hjälper henne.

Annons

– Jag var livrädd för att anställa, The Healthy Box är ju mitt allt! Men nu har jag hittat två tjejer som är helt otroliga, de är bättre än vad jag är, haha! Det är nästan så att de kan ta över boxen, säger hon.

”Det räcker inte med att skriva ‘Hej, jag vill bli sponsrad’” 

Den 9:e april går startskottet för en sex månader lång resa med första stopp i Sydney, Australien. Ulrika kommer att vlogga från resan och dela med sig av hennes resa runt i världen.

– Det här är verkligen ingen klassisk vlog där jag står och poserar. Jag kommer att vara aktiv och hajka, springa, surfa… Jag pushar mig själv och vill inspirera andra att våga och att uppleva saker.

Varumärket The Healthy Blonde har lockat flera sponsorer och det är med hjälp av några av dessa som hon har möjlighet att göra dessa aktiviteter. Bland annat kommer hon att åka på en surfresa med La Point till tre olika länder. Men det är inget som kommer gratis. Det ligger hårt jobb bakom varje sponsor, något hon tror inte alla förstår.

Annons

– Jag själv får dagligen mail av olika bloggerskor som vill bli sponsrade. Men många verkar inte förstå att det inte går att bara skriva ”Hej, vill du sponsra mig?”. Man måste lägga ner tid, hjärta och energi på ett mail och formulera det väl. Vilken målgrupp har jag, hur kommer sponsorn att synas, hur har samarbeten sett ut tidigare och så vidare, tipsar Ulrika.

Ulrikas 5 bästa tips till dig som vill starta eget:

1. Lär dig att sälja

”I början kommer du att sälja ett luftslott. Du måste verkligen tro på din idé och övertyga företaget om att det här är värt att satsa på.”

2. Ha en plan B

”Du måste alltid ha en back up-plan. Det händer fortfarande att företag hoppar av alldeles för sent och vill vara med i nästa månadsbox istället för denna. Då gäller det att snabbt kunna hitta en ny produkt eller ha ett ess i rockärmen.”

3. Var alltid seriös 

”Tillbaka till det jag sa om att skicka välformulerade mail. Du måste lägga ner minst en halv arbetsdag på att göra det bra. Annars kan det kvitta.”

Annons

4. Våga vara jobbig

”Jag har varit så himla jobbig, haha! Jag har frågat mina vänner och min familj om hjälp, tjänster och råd. Det måste du våga göra. Samla erfarenhet från människor som har gjort samma resa som du vill göra och skaffa en mentor.”

5. Tro på dig själv

”Jag började från noll. Hade ingen investerare och kommer aldrig att ha. Jag vill bevisa för mig själv att jag klarar det på egen hand utan någon som styr och ställer. Allt går om man bara ger sig fan på att klara det.”

Ulrikas instagram: @TheHealthyBlond
The Healthy Box: thehealthybox.se

 

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons