Tobias Karlssons nya hälsobesked efter erkännandet om sjukdomen

Tobias Karlsson på QX-galan 2020.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tobias Karlsson, 43, har blivit en av de mest populära dansarna i TV4-programmet Let´s Dance. I år har har han dock valt att inte medverka i programmet. Istället har han ägnat sig åt egna projekt. Många av vårens inplanerade jobb har fått flyttas till framtiden på grund av Coronaviruset.

Men Tobias har för den skull inte gått sysslolös.

Han har börjat planera en ny show, firat 4-årsjubileum för sin podd, I säng med Tobias och Gabriel, och jobbat på projekt som han tidigare inte haft tid till.

– Jag har haft en fantastisk vår där jag fått slappna av och fått tillbaka skaparglädjen. Tid till eftertanke och reflektion och känna vad jag verkligen vill göra, säger han till Hänt.

Bokrelease för Tobias Karlssons bok

Tobias Karlsson har skrivit boken Inte alltid en dans på rosor. FOTO: Karin Törnblom/TT

Det var i september förra året som Tobias Karlsson berättade att han fått hiv. Tiden innan han berättade om sjukdomen var full av ångest och oro. Men viljan att berätta var stark.

– För mig var det så viktigt att berätta för jag kände det som om jag ljög för mig själv. Varje gång som hiv kom på tal kändes det som jag hade ett triumfkort på hand som jag var tvungen att välja om jag skulle spela. Berätta eller inte. Därför ville jag berätta så jag inte skulle känna att jag satt på en hemlighet, säger Tobias Karlsson.

Kärleksbombad av vännerna

Proffsdansaren hoppas att hans beslut att berätta om sjukdomen ska hjälpa till att minska stigmat kring hiv och ge styrka till andra som är i samma situation.

– Jag vill visa att det här är också liv. För det här har inte förändrat mitt liv överhuvudtaget, positivt eller negativ, varken fysiskt eller psykiskt. Det är klart att det var jobbigt att få beskedet, men så här i efterhand så har det faktiskt bara stärkt mig. Ännu ett hinder på vägen som jag tagit mig igenom och växt mig starkare av, berättar Tobias.

Tobias Karlsson och Magdalena Forsberg var med i Let's dance 2019

Tobias Karlsson och danspartnern Magdalena Forsberg.

Innan Tobias Karlsson berättade om sjukdomen var han orolig för hur hans vänner skulle reagera. Skulle de fortfarande älska honom? Men det visade sig att han inte hade behövt vara orolig. Kärleken han får från nära och kära är enorm.

– Jag har precis fyllt 43 och jag har aldrig någonsin blivit så firad och aldrig känt mig så älskad som jag gör just nu. Jag hade de mest magiska människor runt mig just nu, både familj och vänner. Jag är så tacksam och känner mig så sjukt priviligerad. Jag vill bara dela med mig av detta till resten av världen, säger han.

Blivit förebild

Som ung var det ont om öppet homosexuella kändisar för Tobias Karlsson att se upp till. Idag är han själv en förebild för många, och det är något han tycker är viktigt.

– När man släpper sargen och gör något som är riktigt jobbigt, som att berätta om hiv, då hjälper man så många andra på vägen. Folk som vågar tala om det med sina familjer, vågar se att skammen inte är så stor att man inte måste bära den hemligheten själv längre, säger han.

Under våren 2018 tävlade Nikki Amini i Let's dance tillsammans med danspartnern Tobias Karlsson.

2018 tävlade Nikki Amini i Let’s dance tillsammans med Tobias Karlsson.

Idag äter Tobias Karlsson en tablett om dagen och mår väldigt bra.

– Det är fantastiskt. Att kunna få ett sådant besked och sedan må bättre än någonsin, både fysiskt och psykiskt. Det är fantastiskt. Jag har aldrig mått bättre, säger Tobias Karlsson.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT, Olle Sporrong/TT

Mer innehåll från MåBra
Dela på: