Theo, 7, drunknade i badhuset: "Varför var det just han?"

14 maj, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
När Theo var sju år dog han i en tragisk drunkningsolycka. Kvar finns en splittrad familj och ett hus med sorg, saknad och skuldkänslor. "Varför kunde inte jag vara en bättre storebror och hålla ögonen på honom så han inte försvann?", säger hans storebror Jesper i "Sofias änglar" i Kanal 5.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är i början av sommaren 2014. Sommarlovet har precis startat och för att fira det ska sjuårige Theo och hans storebror Jesper åka till ett äventyrsbad. Theo har sett fram emot dagen i flera månader.

Sjuårige Theo dog efter en drunkningsolycka 2014. Familjen berättar om sorgen i
Sjuårige Theo dog efter en drunkningsolycka 2014. Bild: Kanal 5

Men väl där händer det som inte får hända.

– Theo kom ifrån de andra. De var och lekte vid en klättervägg. Då är det en pojke som ser Theo i vattnet och den pojkens pappa förstår att det är någonting, så han tar upp honom och drar honom i land på den här konstgjorda stranden, säger Theos mamma Ellinor i ”Sofias änglar”.

Fick ta farväl

Theo förs akut till sjukhus, men efter tre dagar tvingas familjen ta farväl av sin älskade son och bror. I programmet berättar Ellinor om den sista kvällen Theo var i livet. Efter att ha sagt god natt till honom, kunde Ellinor inte sova och gick till slut tillbaka till sonens rum på sjukhuset.

Annons

Läs också: Sofias Änglar: Tvåbarnspappan Rickard dog plötsligt

– När jag kom upp till rummet var det alldeles tomt. Han var där, allt var där, ingenting var oförändrat, men känslan var helt tom. Då visste jag att det var kört. Jag lade handen på hans ben och sa ”Theo hjärtat, det är okej nu. Det är okej att släppa”, säger Ellinor samtidigt som tårarna rinner.

Sjuårige Theo dog efter en drunkningsolycka 2014. Familjen berättar om sorgen i
Mamma Ellinor berättar i ”Sofias änglar” om sorgen efter sonen. Bild: Kanal 5

Konflikter i familjen

Sorgen efter Theo har lamslagit familjemedlemmarna under de år som gått sedan olyckan. Pappa Richard berättar i ”Sofias änglar” att han och Ellinor hanterat sorgen totalt olika – medan han har lagt locket på och inte velat prata om det, har hon gjort allt för att hålla minnet av Theo levande och nästan vältrat sig i sorgen.

Läs också: Sofias änglar: Max liv slutade efter en överdos

Sjuårige Theo dog efter en drunkningsolycka 2014. Pappa Richard och mamma Ellinor berättar om sorgen i
Richard och Ellinor i ”Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

Det har lett till konflikter dem emellan.

– Vi har inte kunnat prata om det för det har varit så laddat. Det har varit riktigt illa till och från, det har slagit gnistor bara vi har öppnat munnen, säger Richard i programmet.

Annons

Paret har skjutit sina egna behov åt sidan och lagt allt fokus på de tre barnen. Barnvakt har de aldrig och det är sällan de gör något på tu man hand.

Fick stor vattenskada

Sedan olyckan lider också storebror Jesper av samvetskval över det som hände hans lillebror. Även om människor i hans omgivning ständigt påminner honom om att det var en olycka och att han inte har någon skuld i det, har han svårt att hålla känslorna borta.

Läs också: Mamman Emma blev änka vid 34: ”Var det så livet skulle bli?”

– Varför var det just han som hamnade på botten av bassängen? Varför kunde inte jag vara en bättre storebror och hålla ögonen på honom så han inte försvann, säger han i programmet.

Sjuårige Theo dog efter en drunkningsolycka 2014. Storebror Jesper berättar om sorgen i
Jesper berättar om skuldkänslorna i ”Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

Efter Theos död bodde familjen kvar i sitt gamla hus. Men till slut orkade mamma Ellinor inte med det längre.

Annons

– Jag klarade inte av att folk tog omvägar, inte hejade, tittade bort. Vi flyttade till ett annat område, hals över huvud – oj, vad fort det gick.

Läs också: Ebba, 18, blev förlamad över en natt

Men bara ett år senare flyttade familjen igen, och knappt hade de hunnit flytta in i det nya huset förrän det drabbades av en omfattade vattenläcka. Det finns massor som borde åtgärdas i huset, men i sorgen efter Theo har varken Ellinor eller Richard haft ork att ta tag i renoveringen.

Får hjälp av ”Sofias änglar”

Runt om i huset står mängder av flyttlådor. Eftersom en del av dem innehåller Theos saker har de förblivit ouppackade – föräldrarna vill inte riskera att riva upp gamla sår genom att behöva gå igenom hans kläder och leksaker.

När ”Sofias änglar”, med programledarna Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström i täten, kommer in i familjens liv blir det en välbehövlig nystart.

Johnnie Krigström tillsammans med Jesper i
Jesper tillsammans med Johnnie Krigström i ”Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

De får hjälp att ta itu med vattenskadan och det mögelskadade vardagsrummet, flyttlådor gås igenom och Jesper får äntligen sitt drömrum.

– Det finns inga ord för detta, det är jätteschysst. Jag är jättenöjd med mitt rum, säger han i programmet.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 21.00 i Kanal 5.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons