Susanna Kallur om depressionen: "Det var helt nytt för mig"

Susanna Kallur innehar fortfarande världsrekordet i 60 meter häck som hon tog 2008. Hon har även vunnit EM-guld och VM-brons. Men trots sina framgångar har hon stött på många motgångar under sin imponerande karriär, som hon var nära att avsluta för några år sedan. I SVT-dokumentären Sanna Kallur: Från start till mål berättar hon om kampen om välmåendet.

– Den här typen av deppighet hade jag inte stött på tidigare. Jag hade tidigare haft panikångestattacker, ett tryck över bröstet och en tydlig utbrändhetskänsla, men då hade jag ingen deppighetskänsla alls, utan det var nytt år 2015, säger Susanna Kallur i SVT-dokumentären.

Läs också: Karin Adelsköld om tiden efter utbrändheten

Strax efter världsrekordet fick Susanna Kallur veta att hon hade tre sprickor i smalbenet och dragit sönder muskler i låret – något som hon har fått operera flera gånger sedan dess. År 2015 skadade hon smalbenet rejält under en träning, en skada som fick flera av komplikationer.

– Jag slog naturligtvis i området på smalbenet där jag hade gjort alla operationer. Det ledde till att smärtsystemet skickade ut signaler trots att allt hade läkt och att mitt smalben var bättre än någonsin. Det gjorde mycket ondare än tidigare och då var det ett år kvar till OS i Rio. Det var mentalt jobbigt, säger Susanna Kallur i Morgonstudion.

Läs också: Sanna Bråding hyllas för sitt gripande inlägg om utbrändhete

Det var inte förrän hon tog hjälp av en idrottspsykolog som hon tog sig ur depressionen.

–Han är världens bästa kille. Han hjälpte mig att se att jag skulle gå till träningen varje dag och känna stolthet och glädje över att jag ändå fortfarande hängde i och gav det chansen, säger Susanna Kallur.

Sanna Kallur: Från start till mål sänds i SVT under långfredagen eller på SVT Play från och med den 25 mars.

Foto: IBL

Utvald läsning