Sofia, 45: Så försäkrade jag mig om beslutet att inte skaffa egna barn

Sofia Persson och hennes make med bonusdöttrar

I den peppiga kvinnogruppen Heja livet på Facebook, publicerades nyligen ett anonymt inlägg om frivillig barnlöshet, eller barnfrihet. Kvinnan skriver:

"Jag söker efter någon att identifiera mig med som barnfri, någon som fattat beslutet att inte skaffa barn och som känner sig trygg och glad över detta. Jag har så länge jag kan minnas innerst inne vetat att jag inte vill ha barn men har hela tiden också kämpat med samhällets normer och pekpinnar".

Se också: Svenska kändisar som valt att inte skaffa barn

Svenska kändisar som valt att inte skaffa barn
0:39

Efter reklamen: Svenska kändisar som valt att inte skaffa barn

(0:39)

Slå på ljud

Inläggets kommentarsfält fylldes snart med över 300 kvinnor som peppade eller kände igen sig i kvinnans ord. En av dessa var entreprenören Sofia Persson, som delade med sig av metoden som hjälpte henne i sin ambivalens kring barn. MåBra hörde av sig till Sofia och bad henne berätta mer.

Sofia: Jag är 100% trygg i att jag inte kommer ångra mig

Sofia Persson är idag 45 år gammal, och sen fem år tillbaka har hon varit helt bombsäker på sitt val att inte försöka skaffa biologiska barn.

– Jag har aldrig varit kvinnan som blir helt till mig när en bebis kommer in i rummet. Och den där längtan som andra verkade uppleva, kom aldrig riktigt för mig, berättar Sofia.

Samtidigt har funderingarna skavt i henne stundvis under åren: Hur kommer det bli när jag är gammal? Kommer jag att ångra mig? Känna mig ensam och som att jag missat något stort i livet?

Sofia Persson med sin familj

Sofia med bonusdöttrarna Clara och Elvira. Samt mannen Peter som varit väldigt stöttande i frågan om att skaffa barn eller inte genom att stå för att båda valen är lika goda. Foto: privat.

– Det var vid 40 års ålder som jag verkligen satte en deadline att bestämma mig. Jag visste att jag inte borde vänta så mycket längre, om jag ville bli med barn, då jag sen 16-årsålder haft en ryggskada vilken hade kunnat orsaka vidare komplikationer.

Använde sig av samtalsverktyget "ambivalensutforskning"

Sofia hörde av sig till sin goda vän Elin, som är utbildad familjeterapeut, för att fråga om hjälp att navigera i känslodjungeln. Elin hade precis studerat samtalsverktyget MI (Motivational Interviewing), varav en del kallas för "ambivalensutforskning". En metod som med fördel kan användas just vid större vägskäl i livet och Elin rekommenderade Sofia att de skulle testa.

– Vi ritade upp ett rutnät med fyra rutor. I var och en av rutorna skulle jag besvara:

1. Vad är/blir bättre om jag inte skaffar barn?

2. Vad är/blir sämre om jag inte skaffar barn?

3. Vad blir bättre av att skaffa barn?

4. Vad blir sämre av att skaffa barn?

– Vi tog en ruta i taget. Elin intervjuade mig och jag fick riktigt vrida ut mina tankar i alla aspekter: socialt, känslomässigt, ekonomiskt, tid, välmående, hälsa, rörelsefrihet, samhörighet osv. Allt jag kunde komma på! När jag sen såg på helheten var svaret kristallklart, förklarar Sofia och fortsätter:

Sofia Persson på Årets företgare galan

Sofia driver tillsammans med kompanjonen och goda vännen Anna Stenström reklambyrån Mustasch. Foto: privat.

"Vad blir bättre/sämre med att skaffa/inte skaffa barn?"

– Det var så bra att bli intervjuad av någon annan också, för hon lät mig liksom inte komma undan. Hon körde en fråga i taget – vad blir bättre/sämre?. När jag svarade kort höll hon mig kvar och verkligen tvingade mig att tänka efter. "Utveckla – hur menar du då?". Hon satt och antecknade så att jag bara kunde prata fritt.

När Sofia och vännen Elin var klara med övningen fick hon en tydlig aha-upplevelse. Punkterna hon kände skulle bli bättre i livet om hon inte skaffade barn var så många fler än tvärtom.

"Jag tycker att mitt liv är rätt perfekt som det är"

– Det egentligen enda riktigt tunga som jag listade som blev sämre med att inte skaffa barn var att inte få uppleva den där "villkorslösa kärleken". Men lika snabbt insåg jag att jag redan har den. Jag älskar redan mina närmaste villkorslöst och jag känner ingen saknad. Jag har ett mycket meningsfullt liv. Jag bygger ett företag som jag älskar och där jag får vara kreativ. Jag har en underbar make och två vuxna bonusdöttrar genom honom som jag älskar. Samt en fin bonusvän i deras mamma. Jag tycker att mitt liv är rätt så perfekt som det är. Sofia fortsätter:

– Jag rekommenderar övningen varmt! Många lägger för mycket tonvikt på att tänka på: ”Vad är/blir sämre om jag inte skaffar barn?”. Jag tror det är sunt och viktigt för att ta rätt val att man utforskar de tre andra tre rutorna också!

Om Sofia Persson

Ålder: 45
Bor: Karlskrona
Gör: Egenföretagare, Mustasch Reklambyrå
Familj: Make och två vuxna bonusdöttrar

Utvald läsning