Sminknörden Charlotta: "Jag ville inte visa mig ute"

Det började med en röd fjällande fläck under det ena ögat. Den sved och växte när jag sminkade mig – vilket jag gjorde varje dag. Så jag slutade med makeup under ett par veckor och behandlade området med receptfri kortisonsalva och mjukgörande kräm i stället. Men utslagen försvann inte.

Plötsligt hade jag fläckar kring munnen och näsan och runt båda ögonen. Jag gick till läkare på vårdcentralen och fick en starkare kortisonsalva som inte heller hjälpte.

Månaderna gick och jag provade desperat olika läkande naturkrämer som bara förvärrade tillståndet. Nu hade de irriterade områdena omvandlats till skrovlig elefanthud som smärtade. Jag drog mig för att visa mig bland folk. Det gick inte att täcka eländet med makeup – dels för att jag reagerade på alla produkter, dels för att det inte går att maskera skrovlig hud. Slutligen fick jag en remiss till hudkliniken. Där fick jag ännu starkare kortisonkrämer och ljusbehandling – återigen utan resultat.

Läs också: Så lägger du en fräsch & naturlig make up!

Tester visade att jag led av kontaktallergi mot ett emulgeringsmedel, cocamidopropylbetaine. Jag fick också veta att min känslighet hänger samman med att jag hade eksem som barn.

Till slut föreslog hudläkaren att jag skulle prova en medicin som dämpar immunförsvaret. Biverkningarna kan vara svåra, så det gällde att noga väga för och emot. Som tur är slapp jag ta ställning, för efter tre år läkte eksemen plötsligt ut av sig själva! Vad det berodde på kunde ingen förklara. Efter ett par månader vågade jag successivt använda ansiktsvård och smink igen. Vid minsta lilla reaktion slutade jag och lät huden vila. Nu har det gått några år och jag sminkar mig var och varannan dag.

Läs också: Därför bör du bära smink i solen – experten förklarar

Peeling- och serumprodukter undviker jag alltid eftersom de irriterar min hud. Det är tråkigt för en sminknörd som jag att inte kunna njuta av hela makeuparsenalen, men vad som helst är bättre än de besvärliga eksem jag hade i ansiktet!

/Charlotta E Lindell

Utvald läsning