Sanna Bråding: "Säger aldrig till mina barn att de är duktiga"

02 dec, 2019 
Sanna Bråding, Värvet.
Skådespelaren och medieprofilen Sanna Bråding har upplevt flera bakslag i livet – men också lyckats se dem som en chans att börja om. I senaste avsnittet av podden "Värvet" berättar hon öppet om livskriserna som hjälpt henne komma närmare sig själv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För elva år sedan vändes skådespelaren Sanna Brådings liv upp och ner, när polisen gjorde razzia i hennes hem och grep henne för narkotikainnehav. I juni 2008 dömdes hon till tre månaders fängelse och tre års skyddstillsyn för narkotikabrott och ringa narkotikabrott, ett straff hon faktiskt beskriver som något positivt – en chans att börja om på nytt.

Men även efter det har stjärnan haft kriser, i form av bland annat en utmattning och ätstörningar. I podden Värvet berättar hon nu om hur hon gjort för att ta sig tillbaka upp efter varje fall.

– Jag har testat allt – KBT, yoga, mediterat, gått på akupunktur, på homeopatiska behandlingar. Någonstans mot slutet, efter cirka sju år, började jag på psykodynamisk terapi, med en fantastisk psykolog. Det är som att man lär sig sitt undermedvetnas mönster, säger Sanna Bråding i poddavsnittet.

Flyttade hem till föräldrarna

Hon berättar också att hon var orolig i början av terapin, med tankar son ”Tänk om jag inte klarar det, tänk om jag misslyckas” – något som till slut fick henne att inse ännu mer hur mycket hon behövde få hjälp med sina prestationskrav.

Annons

När hon gått i terapin ett tag, avslutat en destruktiv relation och lämnat några dåliga vänner – då började kroppen säga ifrån. Och Sanna blev utmattad.

– Min psykolog sa ”Men du har ju varit inne i väggen i säkert tio år, du har bara inte lyssnat”. Så jag lyssnade, och insåg att det var en kärlekshandling till mig själv att ta en paus ett tag.

Det här hände för två år sedan, och Sanna valde att bryta upp ett tag och lämna allt hon höll på med. Hon tog med sig barnen och flyttade hem till sina föräldrar som bodde nära skogen. För att ge sig själv en chans att läka.

Annorlunda för kvinnor

Hon berättar vidare hur hon fått en helt annan reaktion efter knarkskandalen än en man i samma situation hade fått. Att en man som åkt fast för något mindre drogrelaterat brott skulle fått en bad boy-stämpel, medan hon som kvinna istället får veta hur ”trasig och sorglig” hon är. Att hon fick några månaders fängelse gjorde henne ännu mer kriminell i folks ögon, tror hon.

Annons

– Hade jag varit en rappare hade det aldrig blivit en så stor grej, då hade det snarare gett mig credd. Nu trodde alla att jag var den ”duktiga flickan” för att jag var så bra på att hålla masken, säger hon.

Efter skandalen fick hon upptäcka vilka som höll henne om ryggen av rätt orsaker – och vilka som mest var ute efter hennes namn och kändisskap. Vänner försvann och arbetsgivare gav henne kalla handen, när hon mest av allt hade behövt någon som trodde på henne. Hon fick höra att allt var hennes fel, för det var ju ”hon som hade knarkat”.

– I efterhand kan jag tänka ”Varför sa ni inte det när jag svalt mig? Varför sa ni inte det när jag skar mig? Varför sa ingen det när jag var den högpresterande flickan med maxbetyg i allting och som syntes på tv och modellade?”

Prestationskrav och barnuppfostran

Både före och efter att Sanna blev gripen av polisen har hon jobbat för att hitta sig själv, hitta en tillhörighet. Det är först de sista åren som hon har börjat inse att hon är unik, och inte kommer att hitta andra som hon själv. Hon har jobbat med allt från hamburgerrestauranger till julbord och som aerobicslärare. Men efter ett tag saknade hon skådespeleriet, och gjorde come back med Ica-reklamerna, innan hon fick en ny roll i en dramaserie i SVT.

Annons

Hon pratar vidare om att skilja på prestation och egenvärde. Att hon jämfört sig med sin storebror som var väldigt begåvad när det kom till matte och fysik, men som också var snabb med att berätta för Sanna att hon aldrig skulle bli bra på samma saker. Något som grämt henne även i vuxenlivet.

– Jag säger aldrig till mina barn att de är duktiga, vi pratar inte på det sättet. Jag tänker jättemycket på det, för jag är livrädd att de ska få samma känsla som jag. Och jag kan redan se på min 5-åring att när han inte är bra på någonting så vill han inte fortsätta göra det, och det gör mig så frustrerad, säger Sanna.

Något hon kan avundas är människor som är trygga i sig själva och det de gör, som är harmoniska.

– Men jag försöker att inte tänka så mycket på det, för jag är också väldigt tacksam över allt jag har fått uppleva.

Lyssna på hela intervjun med Sanna Bråding i Värvet, avsnitt 392.

Foto: TT, instagram.com/varvet

Läs mer:

Sanna Brådings mörka år: ”Tacksam att jag fick en andra chans”

Sanna Bråding om dagen då livet vände: ”Den totala botten”

Sanna Bråding hyllas för sitt gripande inlägg om utbrändheten

Annons