Sandra Kaun om filmen: Vill hindra barn från att bli mobbade

30 sep, 2016 
Bella Beiron
Att bli utfryst, slagen och hånad hörde till vardagen för Sandra. Skolåren var en kamp, och värst av allt: de vuxna såg, men valde att blunda. Nu hoppas Sandra att hennes filmer kan få både barn, föräldrar och skolpersonal att öppna ögonen.
Annons

– Allt började i 2:an när en ny tjej började i min klass. Ingen tyckte om henne, så när vi började att umgås var det som om alla andra i klassen vände sig emot oss, berättar hon.

Sandra och hennes nya kompis fick inte längre vara med de andra och leka, de blev sist valda både på idrotten och i gruppindelningar på lektionerna.

– Jag minns när alla de andra gick på kalas och jag själv inte blev bjuden. Att vara 8 år och bli utfryst av sina klasskamrater är inte lätt.

Med åren blev mobbningen grövre. Utfrysningen blev till fysiskt våld.

– I sjunde klass hade jag fått uppleva det mesta: att vara utfryst, bli hårt inslängd i skolans tegelvägg, fått snabba och hårda slag i ryggen och fått mina saker förstörda. Jag har till och med fått ett tangentbord kastat på mig för att jag ”suttit för nära”.

Trots att både hon och hennes mamma pratat med skolans lärare och rektor flera gånger blev situationen aldrig till det bättre.

Annons

– Det värsta var att ingen agerade. Mobbningen kunde ske rakt framför lärarna, men alla valde att titta bort. Det faktum att ingen ville hjälpa mig, det har tagit hårdast.

Efter flera års kamp fanns det ingen annan lösning än att byta skola.

– Det som blev sista droppen för min mamma var när rektorn bad henne om att ha lite överseende mot den som agerade fysiskt mot mig, eftersom att han hade det svårt hemma.

Hur kom du på idén till filmen?

– Idén fick jag från ett samtal med min vän. Vi satt och diskuterade det här med att försöka passa in, just för att inte hamna utanför. Det vi kom fram till var att man måste våga vara sig själv för att må bra.

Vad hoppas du att filmen kommer att bidra med?

– Jag hoppas att filmen kan bli en lite tankeställare. Att man börjar att reflektera över sin egen situation. Är jag mig själv? Går jag verkligen min egna väg eller låter jag andra styra mig? Och hur mår människor i min omgivning?

Kommer du att fortsätta att göra film?

– Ja det kommer jag att göra. Jag har flera tankar om kommande projekt, både i film, foto och text. Jag vill få folk att vakna – så att vi tillsammans kan få stop på det här! Inte bara mobbning, utan också problematiken kring psykisk ohälsa.

Se Sandras film här:

Läs även:

Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips!

Vuxenmobbning – så sätter du stop på den!

Mari mobbades till depression – av sin egen chef

Av Bella Beiron

Annons