Rita lever med både man och pojkvän: "Handlar inte bara om sex"

06 jul, 2020 
Vad gör man om man inte kan välja? Man väljer båda två! För Rita, Tom och Wiggo funkar en polyamorös relation bäst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rita Mariann Kristiansen, 52, utbrister:

– Jag är nyförälskad i min pojkvän och ju mer jag förälskar mig i honom, desto mer älskar jag min man.

Hon bor tillsammans med äkta mannen, som hon har hållit ihop med i snart 20 år, Tom Erik Nilssen, 44, och den relativt nya pojkvännen, Wiggo Johansen, 64.

– Min man gör mig lycklig genom att ge mig lov att vara förälskad i min pojkvän, och dessutom får leva ihop med honom. Det ger mig olika typer av kärlek, eftersom de är så olika.

Trion bor tillsammans i ett hus i norska byn Mo i norra Norge. Det är stekande sol, 26 grader varmt och de har en pool på terrassen. Tom och Wiggo sitter uppslängda i varsin stol och njuter av det fina vädret och utsikten över Ranfjorden. Rita ställer fram kaffe och frallor och berättar att hon själv gärna dricker en hel kanna kaffe om dagen.

Rita och Tom har haft ett öppet förhållande under alla år. Tom har aldrig trott på  monogami –  han har alltid varit polyamorös.

Annons

– Jag tyckte det var ganska svårt att vara i ett förhållande eftersom man har så många förpliktelser. Att  bara förhålla sig till en tycker jag är svårt. Man blir så bunden.

– Ja, du sa ju att du inte ville gifta dig med mig, skjuter Rita in från sidan.

Paret gifte sig ändå 2007. Rita trodde att hela ”öppet förhållande”-grejen var en slags lek de hade med varandra i början och att de senare bara skulle vara med varandra. I en period försökte de leva som monogoma.

–  Då gick det väldigt dåligt med vår relation. Det blev mycket  bråk – förhållandet var nästan dött, säger Rita.

Rita och Tom pratade om sina problem. De började läsa på om polyamori på nätet och förstod att det kanske var något för dem.

Wiggo är från samma närområde. Han och Rita har en historia som går långt tillbaka i tiden.

– Han var min första kyss, ler Rita.

– Rita tog kontakt med mig på Facebook. Äktenskapet jag levde i var inte det det en gång varit – gnistan var borta. När jag läste meddelandet från Rita tänkte jag att jag börjar bli så gammal så om jag ska få uppleva något spännande måste jag svara. Och så sa det pang, säger Wiggo.

Annons

”Har hört om Wiggo i 20 år”

Rita förklarar att Wiggo alltid funnits i tankarna.

– Jag vet inte om alla kommer ihåg sin första kyss, men det gör jag. Jag har pratat med Tom om Wiggo från början av vår relation. Wiggo kallade mig gullego. ”Upp med huvudet, gullego”, brukade han säga till mig. Jag var lite blyg så jag gick ofta med blicken fäst i marken, säger Rita.

– Jag har hört om Wiggo i snart 20 år, som ”han killen som sa gullego», bekräftar Tom med ett skratt och ser bort på Wiggo.

Efter att ha utväxlat några meddelanden, bestämde Rita och Wiggo att de skulle mötas. Utgångspunkten var att de skulle ha sex, men det tog inte lång tid innan de också kände något mer för varandra, en spirande förälskelse.

– Wiggo hade aldrig hört om polyamori innan. Han var väldigt nervös första gången han skulle hälsa på Tom, förklarar Rita.

– Wiggo tyckte att jag var underlig. Han kunde inte förstå min tankegång – han trodde att jag omöjligt kunde vara kär i Rita, eftersom jag tillät dem att utveckla ett förhållande, säger Tom.

Annons

Wiggo förklarar att han inte är en person som klarar att smyga bakom ryggen på folk.

– Det blir helt fel. Jag var beredd att fria till Rita när jag mötte Tom. Jag sa att jag var stormförälskad i hans fru och inte kunde leva utan henne, ler han.

Alltid sett sig själv som monogam

Wiggo flyttade in till Rita och Tom i mars i år. Han har alltid sett sig själv som monogam, och plötsligt befann han sig i en helt annan livssituation.

– Jag har haft en brant inlärningskurva! Men det som är så genialt är att Tom och jag fungerar otrolig bra tillsammans. Jag är egentligen en ganska svartsjuk person men jag är inte svartsjuk på Tom, förklarar Wiggo.

– Du sa det så fint häromdagen, Wiggo. ”Det gör ingenting att du sover tillsammans med Tom för då vet jag att du är hos någon som älskar dig lika högt som jag”, berättar Rita.

– Ja, jag hade ju inte något val. Skulle jag få dig, så fick jag med Tom på köpet, svarar Wiggo med ett leende.

Annons

Tom berättar att han var positiv ända från början – han hade ju redan hört om Wiggo i många år.

– Jag tyckte om Wiggo som person och att han kom och frågade mig om lov att få inleda ett förhållande med Rita. Då hade vi något att bygga vidare på. Det var en bra känsla helt enkelt. Och så ser jag ju hur fint Rita har det tillsammans med Wiggo, och det gör mig gott.

Inte alla accepterar

Alla tre var väldigt spända och lite nervösa över hur familj och vänner skulle ta emot nyheten. Rita och Wiggo har barn från tidigare relationer, som är mellan 22 och 46 år gamla. De allra flesta reaktioner har varit positiva.

– Det är inte alla som förstår, men de flesta accepterar det. Vi har många barnbarn och de er härliga. De är jätteglada över att de får flera morföräldrar. Jag känner att vi på det stora hela är gott inkluderade, säger Rita.

Hon berömmer barnens syn på förhållanden och berätta om en händelse för några dagar sen: Det ena grannbarnet kom bort till henne och frågade ”Rita, har du två pojkvänner?”. ”Ja” svarade hon. ”Bläh, då måste du ju kyssa två”, var svaret hon fick.

Annons

Det är några närstående som varken förstår eller accepterar.

– Det är väldigt svårt. De har använt starka ord om Rita – de tror att hon sårar mig. Men så är det ju inte – det är jag hela vägen som har önskat att leva i ett öppet förhållande, förklarar Tom.

Rita menar att det är hon som blir den stora, stygga vargen.

– Jag är inte accepterad hos dem längre, något som sjävklart har varit tungt. Men de känslorna jag har för Tom och Wiggo är så pass starka att jag inte kan välja mellan dem.

Rita berättar att hennes syster funderade över varför de inte bara höll relationen hemlig för Wiggo.

– Jag är inte funtad så. Jag klarar inte att hålla saker hemliga – jag är nog lite för öppen och ärlig ibland, säger Rita.

Tom sätter också pris på öppenhet. Han är själv sekreterare i organisationen Poly Norge som önskar främja en större relationsmångfald i samhället.

Får frågor om sexlivet

Rita börjar berätta om ett födelsedagsfirande de var på för en tid sedan. Det var 70 gäster i sällskapet och värden presenterade alla på en storskärm. Då valde hon att presentera Rita, Tom och Wiggo som polyamorösa.

Annons

– Hon hade inte frågat på förhand så jag blev ganska överraskad. Men samtidigt var det väldigt bra för då slapp vi att folk pratade bakom ryggen på oss och undrade varför jag var där med två män. Vi fick ju bara stå för det.

Rita förklarar att det som irriterar henne mest är att alla är så nyfikna på deras sexliv.

– Jag går ju inte runt och frågar folk om hur de har sex! Det er ju helt befängt. Jag upplevde detta flera gånger under födelsedagsfesten – det händer något med folk och tröskeln för att fråga saker när det är alkohol med i bilden, säger hon och tillägger:

– En del tror att jag bara vill ha uppmärksamhet – att jag är drottningen på täppan som inte kan nöja mig med en man. Någon tror att jag är omättlig. Men det handlar inte bara om sex – det är så mycket mer än så.

Wiggo och Tom har också mött en del fördomar.

– Vi har inte sex alla tre. Wiggo och jag är inte homosexuella. Vi har varsitt sovrum – det är en lösning som fungerar bra for oss, säger Tom.

Annons

Rita  växlar mellan de två sovrummen, men har inget eget.

Tom och Wiggo umgås på tu man hand

Det är ingen hemlighet att det kan vara svårt att lösa en konflikt när två personer har helt skilda meningar och båda står på sig. I en tresamhet blir det annorlunda.

– Man ser situationen lite annorlunda när två av oss är oeniga, så kommer det in en tredje person och säger att den ena är orättvis, säger Rita och fortsätter:

– I ett monogamt förhållande har man inte den tredjeparten som kan vara neutral och gripa in och då kan diskussionerna eskalera, berättarTom.

Den sista tiden har varit hektisk på grund av garagebygge, därför har inte Tom och Wiggo fått så mycket ensamtid. De har varit på en fisketur tillsammans och ser fram emot att göra fler aktiviteter bara de två som kompisar.

– Det var lite speciellt att flytta in i ett hem där Rita och Tom hade bott tillsammans i många år. Men jag blev snabbt accepterad av deras familjer och min familj tycker att det är bra så länge jag är lycklig. De tycker om mig lika mycket fortfarande, säger Wiggo.

Annons

Svartsjuk på intima samtal

Tom förklarar att han aldrig har varit svartsjuk när det gäller kärleksrelationer. Om han skulle bli svartsjuk på Wiggo, så skulle det vara om han och Rita hade hemligheter och därför fick honom själv att känna sig utanför.

Rita känner likadant.

– Om Tom hade hittat en annan kvinna hade jag inte varit svartsjuk på deras sexuella relation utan på deras närhet och intima samtal.

För lite mer än tio år sen hade Rita och Tom ett förhållande till en kvinna. Hon bodde hos dem i kortare perioder, var gäst på deras bröllop och båda hade känslor för henne. Men ingen annan visste om det.

– På den tiden anade vi inte vad polyamori var. Kanske hade hon flyttat in hos oss permanent om vi kände att det hade varit accepterat. Men vi hade yngre barn allihop och rent praktiskt blev det svårt. Jag tror egentligen ingen av oss förstod vad för slags relation vi hade, säger Rita.

– Det var en helt annan tid. Det har hänt mycket sen dess – det finns en helt annan öppenhet i dag, menar Tom.

Annons

Alla tre tror att många monogama relationer skulle kunna överleva om parterna var villiga att testa öppna eller polyamorösa förhållanden.

– Jag tror nog att en del människor önskar att leva som polyamorösa, men inte vågar eftersom de är rädda för vad folk ska tänka. Att inkludera en tredje part är inte accepterat av samhället, säger Rita.

Tatuerat båda namnen

Tom berättar att han egentligen tycker om stillhet och tid för sig själv. Han har behov för att kunna dra sig undan och vara ifred med sina egna tankar.

– Jag var väldigt spänd och nervös inför hur det skulle bli när Wiggo flyttade in. Det har blivit mer liv i huset. Vardagen blir en annan, men det tycker jag är härligt.

På Ritas långfinger och ringfinger har hon två tatueringar. En som är präglad av att ha varit på huden i många år där det står ”Tom”. Den är inte lika svart och markant som på det andra fingret där det står ”Wiggo”.

– Tatueringen med Wiggos namn fick jag för tre månader sedan. Det gick ganska fort, men det kändes rätt. Jag var säker, säger Rita och ler.

Annons

Tom nickar instämmande.

– Jag var också säker på att detta var det rätta för oss. Vi ska ha det gott här oavsett vad folk tycker. Vi skadar absolut ingen genom att bo tre människor tillsammans. Det är inte så att jag springer efter Wiggo med en yxa för att han har fått en extra natt med Rita, säger han.

Wiggo har faktiskt fått några bonusnätter de siste dagarna. Tom bor i husvagnen medan de bygger, och Rita kan inte sova där för sin rygg.

Vad är då det svåraste med förhållandet?

– Vi brukar säga att det största problemet är att hitta något på tv som alla gillar, säger hon med ett skratt.

Psykologen om polyamori: ”Man får olika behov fyllda”

Anita Skrautvol, psykologspecialist och specialist i klinisk sexologi, menar att polyamori kan vara en lösning för monogama par som sliter. Inte minst i relationer där parterna har höga förväntningar och kräver att de ska vara allt för varandra.

– Fördelen med att vara i ett polyamoröst förhållande är att man kan bekräfta och värdesätta det man får från varje person och förhoppningsvis kompletterar parterna varandra, helt enkelt att man får olika behov fyllda i olika situationer, säger Anita Skrautvol.

Annons

Hon understryker att polyamori inte är för alla.

– För de flesta kommer det lite plötsligt att partnern önskar involvera ännu en partner på ett öppet och etiskt sätt. Då får man gå in i sig själv och känna efter om det blir för obehagligt att öppna upp för något man aldrig trott att man skulle kunna trivas med. En sådan här sak är något som man ofta är oeniga om. Samtycke är totalt nödvändigt för att de ska kunna kallas poly, fortsätter hon.

Nyckeln till succé

Anita Skrautvold pekar på kommunikation som en utgångspunkt för att ett polyamoröst förhållande ska fungera.

– Alla har egna behov och gränser och då är det viktigt att vara öppna med varandra och respektera den andres behov, utan att tulla för mycket på sina egna. Om det är på plats, kan det skapas en generellt god stämning och flöde av kärlek som som smittar av sig på alla.

Ändå är det ganska få polyamorösa som är öppna kring sin livssituation. Orsaken är först och främst rädsla för omgivningens dömande.

Annons

– De flesta vet så lite om polyamorösa samlivsformer att deras egna känsla av hur de tror skulle ha varit för dem, eller felaktiga antaganden, gör att många ser på det med allt från ogillande till missunnsamhet eller regelrätt aggression, säger Anita Skrautvol.

Vad är polyamori?

Poly är ett paraplybegrepp som innefattar icke-monogama relationer. Det betyder att man inte önskar att leva i stängda monogama relationer, utan att man är öppen för att ha förhållande till flera.

Det kan betyda att ha flera sexuella relationer och/eller kärleksförhållande där alla känner till och accepterar varandra.

Av Ida Bergesen

Översättning och bearbetning av text: Malin Aunsbjerg

Foto: John Terje Pedersen

Läs mer:

Marie Göranzons äktenskapsknep: Lyfta den andra

Kändisar som varit gifta i över 10 år

Jag fantiserar om andra män – beror det på klimakteriet?

Annons