Pigge förlorade sin familj 2004: "Sluta skuldbelägga de som går vidare"

Entreprenören och medieprofilen Pigge Werkelin förlorade 2004 sin fru Ulrika, och sina söner Max och Charlie under en semester i Thailand, när tsunamin drog in.

Sorgen var självklart enorm, men efter att ha begravt sin familj hemma på Gotland kände han snabbt att ett liv i ensamhet inte var något för honom.

Läs också: Efter uppväxten på polska barnhemmet – nu hjälper Natalia andra

– När jag har levt i en familj och i ett nära förhållande med någon så kunde jag inte se mig själv leva ensam. Jag skulle ha en ny familj, sade han till Expressen 2007.

2006 gifte han sig med Monika, som förlorat sin man i en bilolycka året innan. Idag bor de på Gotland och har döttrarna Wilda och Towe.

”Livet går vidare”

Den här julen var den första som Pigge inte direkt tänkt på sin förlorade familj – förrän det dök upp ett gammalt blogginlägg om händelsen den 26 december. Nu skriver han i ett långt Facebook-inlägg om hur han har gått vidare – och om den skuld människor försöker påtvinga honom på grund av det.

”Livet går vidare och det är många där ute som inte borde ha så mycket förutfattade meningar om människor som väljer att gå vidare”, skriver han.

Läs också: Christina Stielli blev lämnad av sin man: ”Att acceptera hjälpte mig överleva”

Pigge Werkelin är övertygad om att Ulrika hade velat att han skulle gå vidare direkt, och att han hade velat detsamma om rollerna varit omvända.

”Hur illa det än kan låta i vissas öron så har jag bytt ut Ulrika mot Monika och Charlie o Max mot Wilda o Towe. Min familj är komplett vilket gör det mycket enklare att leva vidare … Nyfiken och orädd ihop med Monika skall vi leva livet på riktigt. Vi kommer inte dö nyfikna eller okyssta på en enda fläck! Vi är bra på att säga ja till livet och nej till sådant som suger. Framför allt är vi bra på att prata om oss och våra tankar o drömmar.”

Efter tsunamin 2004

Han skriver också om att katastrofen även har fört med sig några positiva saker i efterhand, som att han blivit modigare och vågar ta för sig och testa gränser mer.

”Jag har tack vare Tsunamin blivit modigare då egentligen inget är speciellt farligt eller avskräckande när man ställer det i relation till vad vi gick igenom julen 2004. Vissa dagar gick vi igenom x antal hundra döda människor eller trampade i rester av min och andra familjer som ruttnade o rann bort. Vi letade bland över tusen döda kroppar efter min familj och vad kan bli värre.”

Läs också: Lotta förlorade två barn i Dalaröbranden: ”Livet är jättetufft, men det går”

Sådant ger perspektiv, skriver Pigge. Han skriver också att han fått veta att alla inte uppskattar hans positiva livsinställning och försök att vara uppriktigt lycklig trots allt som hänt.

I inlägget uppmanar han oss andra att våga mer, att gå sina egna vägar och inte bry oss så mycket om var andra tycker och tänker: ”Lev livet nu. Det finns en garanti på att livet går inte i repris utan är här och nu! Den tanken kräver lite tid att tänka och kan göra rätt ont om man låter den sjunka in.”

Läs hela Pigge Werkelins starka inlägg här:

Foto: IBL/Facebook

Utvald läsning