Mia Skäringer hyllas efter inlägget om våld mot kvinnor

12 mar, 2018 
Var finns alla resurser och pengar till att förebygga våld mot kvinnor? Det undrar komikern Mia Skäringer Lázár i ett hyllat inlägg. "Att vara kvinna är bara en fråga om tid. Inte om utan när," skriver hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker vi älskar med Mia SkäringerBrand logo
5 saker vi älskar med Mia Skäringer

Skådespelaren och komikern Mia Skäringer Lázár är en av de framstående svenska kvinnor som tydligt tagit ställning i #metoo-rörelsen och mot sexismen i samhället. Hon har även skrivit öppet som sin utbrändhet och om hur kvinnor med psykisk ohälsa inte får samma utrymme i debatten som män.

Tack vare sin öppenhet i sociala medier och i sin podd med Anna Mannheimer, får hon dagligen meddelanden från kvinnor som känner igen sig i det hon skriver och pratar om.

Läs också: Mia Skäringer om #MeToo: ”Ibland måste det börja brinna”

Men hon får också meddelanden från yngre flickor och kvinnor som är fast i våldsamma relationer, som blivit slagna, trakasserade, förföljda och våldtagna:

”Hemma. I relationer. Efter avslutade relationer. I familjer. På fester. Hotell. Spårvagnar. Tunnelbanor. Semestrar. Arbetsplatser. Förra fredagen satt vi med polisen i telefon hela kvällen då jag kände att jag var tvungen att direkt agera på ett brev av akut sort. En fråga om liv och död”, skriver hon i ett Instagraminlägg.

Annons

Männen går fria

Hon beskriver hur många anmäler dessa män, men inte tas på allvar och mannen går oftast fri igen. Kanske går han vidare till en annan kvinna och gör samma saker mot henne. Kanske letar han upp kvinnan som anmälde honom för att straffa henne och fortsätta mardrömmen där han blev avbruten.

Läs också: Mia Skäringers starka ord om utbrändheten – och ångesten

”Historierna är så många. Det gör lika ont att läsa varje gång. Varför skyddar inte samhället oss? Inte kvinnorna. Inte barnen. Vet inte samhället hur man gör? Har frågan aldrig prioriterats?” undrar Mia Skäringer i inlägget.

Hon skriver vidare om hur utsattheten kvinnor är med om varje dag är något som män inte kan förstå.

”Att vara kvinna är bara en fråga om tid. Inte om utan när. Någons mamma. Någons dotter. Någons fru. Jag. Du.”

Annons

Och utsattheten hon skriver om sträcker sig inte bara till kvinnan utan även till alla de barn som står vid sidan av och ser på – eller också blir utsatta. Men även till de flickor som växer upp och måste lära sig att vara försiktiga och vaksamma mot män.

”Och hur i helvete skyddar jag min dotter som står nyfiken, oskuldsfull i väntan på livet och kärleken. Då jag långt innan hon hinner lära känna sig själv och sina drömmar måste varna henne. När faran för ”honom” redan skuggar hela hennes varande. Var är strålkastaren. Fokuset. Pengarna…?”

Läs också: Mia Skäringer hyllas för text om sexuella trakasserier

Hyllas på Instagram

Och att det finns kvinnor i andra länder som har det värre är ingen anledning att sluta se om sitt eget hus, menar komikern.

”Jag hör redan gubbkommentaren ‘ni har väl för fan inget att gnälla om, tänk på hur jävla illa kvinnor i andra delar av världen har det’. Ansa näshåren så ljuset kan sippra in i ditt förstånd. Allt hör ihop!”

Annons

Inlägget har i skrivande stund gillats över 30 000 gånger och fått nästan 1 300 kommentarer, bland annat från andra kändiskvinnor som jobbat för att lyfta kvinnofrågor.

”Faaan vad bra du är! Att lyfta detta och belysa ämnet så fler förstår att de inte är ensamma, att det INTE är deras fel. Det är ett stort och viktigt steg. Kärlek. <3” skriver till exempel skådespelaren Sanna Bråding i kommentarsfältet.

Läs också: Mia Skäringer om dagens kvinnokrav – läs hyllade texten här!

”TACK för detta inlägg! Exakt så är det. Var är alla resurser, pengar, utbildningar, larm och lagändringar? VEM bryr sig?!!!” skriver handbollsspelaren och medieprofilen Linnea Claeson.

Foto: IBL, Instagram

 

Annons