Mats fick hjärtinfarkt i sömnen – nu kämpar frun och barnen för gården

06 apr, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Lottas och Mats dröm om en egen hästgård hade gått i uppfyllelse, men slogs i spillror när Mats hittades död efter en hjärtinfarkt i sömnen. Nu kämpar Lotta och barnen för att komma på fötter igen, men ekonomin gör det svårt för dem att bo kvar på gården med renoveringsbehov. "Det är otroligt mycket som man helt plötsligt ska klara själv", säger Lotta i "Sofias änglar".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För tio år sedan gick Lottas dröm i uppfyllelse – hon och maken Mats köpte och flyttade in på en egen hästgård. Under de kommande åren påbörjades många renoveringsprojekt, och det var Mats som stod för byggandet medan Lotta skötte djuren.

– Vi levde ett aktivt, socialt, roligt liv, säger Lotta i veckans avsnitt av ”Sofias änglar”.

Sofias änglar säsong 10 avsnitt 10 sänds den 9 april klockan 20.00 i Kanal 5.
Lotta berättar i ”Sofias änglar” om saknaden efter maken Mats som hastigt rycktes ifrån henne och barnen. Bild: Kanal 5

Men en tidig morgon i februari 2017 förändrades livet för alltid för Lotta och barnen Matilda och Simon. Lotta försökte som vanligt väcka sin man på morgonen, men det gick inte att få liv i honom.

Läs också: Sofias änglar: Kampen mot lilla Allies leukemi

– Jag började skaka på honom och då kände jag att han var kall.

Dog av en hjärtinfarkt

Mats hade dött av en hjärtinfarkt i sömnen. Lotta tvingades lämna det chockartade beskedet till barnen per telefon, eftersom de inte var hemma just då.

Annons

Hela familjen har haft det tufft sedan pappa Mats gick bort. Sorgen är stor och både barnen och Lotta saknar Mats som de beskriver som en hjälpsam och omtänksam make och pappa.

Sofias änglar säsong 10 avsnitt 10 sänds den 9 april klockan 20.00 i Kanal 5.
Mats gick bort i sömnen till följd av en hjärtinfarkt. Bild: Kanal 5

Framför allt Simon har mått mycket dåligt sedan pappans död och har inte kunnat bo kvar i huset. I programmet säger han att han får ett tryck över bröstet när han går upp till övervåningen och föräldrarnas sovrum.

Läs också: Sofias änglar: Max liv slutade efter en överdos

– Jag tycker att det är alldeles för jobbigt just nu att bo här. Hjälpa till gör jag jättegärna, men jag kan inte bo här. Jag sover knappt och det är jobbigt att vara hemma. Man får minnen av vad vi har gjort här hemma tillsammans, jag och pappa, säger han i ”Sofias änglar”.

Sofias änglar säsong 10 avsnitt 10 sänds den 9 april klockan 20.00 i Kanal 5.
Sonen Simon har haft det tufft sedan pappa Mats död. Bild: Kanal 5

Svårt att få ihop det ekonomiskt

Lotta säger att det var nu som hon och Mats äntligen skulle kunna börja leva. De hade planer för gården och såg fram emot att kunna göra längre resor nu när barnen blivit större. Men allt gick i kras och nu är varje dag en kamp.

Annons

Läs också: Sofias Änglar: Ebba, 18, blev förlamad över en natt 

– Det är som en grop 30 meter ner och så är det en lång stege upp. Det är otroligt mycket som man helt plötsligt ska klara själv, säger Lotta i programmet.

Sofias änglar säsong 10 avsnitt 10 sänds den 9 april klockan 20.00 i Kanal 5.
Att ensam ta hand om den stora gården och samtidigt hantera sorgen efter makens plötsliga bortgång är en kamp för Lotta. Bild: Kanal 5

Familjen har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt på gården. Lotta vill få i gång en uthyrningsverksamhet av den del av huset där hennes och Mats sovrum tidigare låg. I anslutning till det finns ett litet kök, men också husets enda badrum. För att kunna börja hyra ut den delen av huset, påbörjade Mats en renovering för att bygga en ny ingång och hall samt ytterligare ett badrum.

Läs också: Sofias Änglar: Tvåbarnspappan Rickard dog plötsligt 

Får hjälp i ”Sofias änglar”

Men sedan hans död har bygget stått stilla. Lotta har inte ekonomin som behövs för att fullfölja projektet. Nu vet familjen inte hur de ska kunna bo kvar på gården, där hon och Matilda vill starta en ridskola när dottern avslutat sin hästskötarutbildning.

Annons

Det är där ”Sofias änglar”, med Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i spetsen, kommer in i bilden.

Sofias änglar säsong 10 avsnitt 10 sänds den 9 april klockan 20.00 i Kanal 5.
Den påbörjade renoveringen hann aldrig bli färdig innan Mats dog. Bild: Kanal 5

Änglarna färdigställer tillbyggnaden, iordningställer uthyrningsdelen – och hjälper dessutom Matilda och Lotta en bit på vägen mot deras dröm att starta en egen ridskola.

För Simon betyder förändringen mycket.

Läs också: Mirsad, 46, dog från sin fru och sina barn

– Man kan komma upp där nu och inte känna det där trycket över bröstet och panik över att vara där. Det är otroligt skönt, säger han i programmet.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons