Magdalena Forsberg om cancerbeskedet: ”Stod på skjutvallen och bara grät"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är så här svenska folket är vana att se Magdalena Forsberg. Bild: IBL

Karriären gav två OS-medaljer och 13 VM-medaljer. Magdalena Forsberg vann Världscupen i skidskytte sex år i rad mellan 1997 och 2002 och är fyrfaldig vinnare av Jerringpriset. Bild: IBL

Skidskytten Magdalena Forsberg la ner den aktiva karriären efter OS i Salt Lake City 2002. Men formen är fortsatt god vilket är uppenbart i årets upplaga av ”Mästarnas mästare” i SVT. Där ingår Magdalena Forsberg i det urstarka skidlaget tillsammans med Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg. En tävling som hon vann 2013.

Vardagen är fortfarande full av fysisk aktivitet, berättar hon för Cancerfondens tidning ”Rädda livet”. Det handlar om allt från skidåkning till skogsbruk i det gamla föräldrahemmet.

Och som ambassadör för cancerfonden talar hon sig varm för just motion som vapen mot cancer.

Fick beskedet under tävling

Engagemanget kommer ur personliga erfarenheter. Magdalena Forsberg berättar om hur hennes mamma sjuksköterskanBritt-Marie diagnosticerades med Hodgkins lymfom julen 1996. Magdalena fick beskedet per telefon under världscuptävlingar i Oslo.

Läs också: Katarina Hulting: ”Jag kommer att dö av cancer”

– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock, säger Magdalena Forsberg som berättar att hon brast ut i gråt på skjutvallen efter beskedet.

Magdalena Forsberg fortsatte säsongen samtidigt som hennes mamma opererades och genomgick strålbehandling. Hennes mamma hade inte velat ha det på något annat sätt.

– För henne var det viktigt att livet fortsatte som vanligt. Hon gjorde sitt race på sjukhuset i Umeå – och jag gjorde mitt som skidskytt. Den säsongen vann jag mina två första VM-guld, som blev extra viktiga just för att mamma var sjuk. Hon gladdes så med mig, säger Magdalena Forsberg till tidningen.

Karriären gav två OS-medaljer och 13 VM-medaljer. Magdalena Forsberg vann Världscupen i skidskytte sex år i rad mellan 1997 och 2002 och är fyrfaldig vinnare av Jerringpriset. Bild: IBL

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: