Louise, 23, växte upp med sin mammas mördare

23 nov, 2017 
AvHelena Sjögren
När Louise var 4 år dog hennes mamma i en brand. Men först 16 år senare kom sanningen fram – pappan hon växt upp med hade mördat hennes mamma. ”Hans oerhörda falskhet och svek gör så ont”, säger Louise, i dag 23, i en exklusiv intervju med Allers.
Annons

I december 1998 kallades räddningstjänsten till en övertänd lägenhet på Docentgatan i Malmö. Hela trapphuset hade snabbt fyllts av brandrök och hyresgästerna i uppgången evakuerades på grund av explosionsrisken.

När räddningsmanskapet till sist nådde fram till bostaden där branden startat hittade de en död kvinna i sovrummet. Hon var svårt sönderbränd och hade inte haft en möjlighet att fly eftersom brandhärdarna stängt hennes väg ut.

Läs också: Lotta förlorade två barn i Dalaröbranden: ”Livet är jättetufft, men det går”

Den döda kvinnan var Ingrid Carlenfelt. När branden startade fanns också hennes äldsta dotter Alexandra, då 14 år gammal, i bostaden, men hon lyckades ta sig ut.

Ingrids yngsta dottern Louise, då 4 år gammal, var inte hemma utan tillsammans med sin pappa. Även om föräldrarna var ett par levde de inte tillsammans och Louise bodde växelvis hos dem.

Efter dödsbranden kunde teknikerna snabbt konstatera att någon anlagt den. På tre strategiska platser hittades bensinrester.

Annons

Pappan blev misstänkt

Polisen inledde en utredningen och bara några veckor senare anhölls Louises pappa, Arnold Lewin, misstänkt för mordbrand. Trots en mängd indicier fanns ingen teknisk bevisning som kunde knyta Arnold Lewin till dådet. I stället släpptes han.

Läs också: Tinas son tog sitt liv: ”Jag kunde inte rädda honom”

I samma veva fick Arnold Lewin ensam vårdnad om den 4-åriga dottern. Louise flyttade hem till sin pappa och hennes farmor blev snabbt dagmamma. Samtidigt ser pappan till att alla Louises band med mamma Ingrids familj klipptes.

Louise, som i dag är 23 år gammal, har själv inga minnen av det som hände vid mammans död. Minnena av mamman är också vaga. Utifrån det hennes pappa sagt trodde hon länge att branden var en olyckshändelse, orsakad av sängrökning.

– Vi talade nästan aldrig om mamma. Och jag fick ju veta att släkten på den sidan inte ville veta av mig. Jag minns något paket från mormor, men visste inget om alla andra presenter, kort och brev. Eller alla försök att träffa mig som hon så förtvivlat beskriver i sin dagbok till mig. Det är det mest smärtsamma, säger Louise i en exklusiv intervju med Allers.

Annons

Läst mormoderns dagböcker

I efterhand har Louise fått läsa mormor Solveigs dagbok. Mycket är skrivet direkt till Louise.

Läs också: Sabina Ddumba om uppväxten utan mamman: ”Grät sju gånger per dag”

– Jag bara grät när jag läste dagboken. Jag visste inte hur de led, att de ville ha kontakt. Det är först nu som jag fått hela bilden och brutit alla band med pappa. Hans oerhörda falskhet och svek gör så ont, säger Louise till Allers.

När mormodern dör i cancer 2002 låter Louises pappa inte henne gå på begravningen.

– Hur kunde han vara så hjärtlös? Men han är dömd för mord, för att ha mördat min mamma. Det är bara så oerhört svårt att greppa. Att verkligen kunna tro på något så ofattbart grymt. Men jag måste kunna hantera den bilden. Den verkligheten. Och jag måste kunna gå vidare i mitt liv. Förvirrande och overkligt.

Det är först när Louise nått gymnasieålder som sanningen om hennes pappa kommer fram.

Annons

Stormade in poliser

En februarimorgon 2014 väller det in poliser hemma hos Louise och Arnold. Poliserna vänder upp och ner på lägenheten och Arnold Lewin grips.

Läs också: Frun dog i cancer – snart kan dottern dö: ”Till dess ska vi ha roligt”

Förutom branden på Docentgatan 1998 är han även misstänkt för två bränderna i Borås och Göteborg 2012 – båda riktade mot kvinnor han träffat på nätet. När kvinnorna efter en tid brutit upp har Arnold Lewin hämnats genom att anlägga bränder i deras lägenheter.

Han döms senare till åtta års fängelse för mordbrand och försök till mordbrand, men frias för branden på Docentgatan i brist på bevisning.

Men när fallet senare tas upp i hovrätten gör domstolen en annan bedömning.

Den 10 mars 2017 döms Arnold Lewin till livstids fängelse för mordet på Ingrid Carlenfelt den 3 december 1998.

”Jag måste vara stark”

I dag bor Louise på en mindre ort i Skåne. Hon har nyligen avslutat en teknisk utbildning och fått jobb inom bilindustrin.

Annons

Läs också: Småbarnspappan Danny, 26, är sjuk i ALS: ”Det är en dödsdom”

Hon bearbetar fortfarande den livslögn hon levde i under så många år.

– Det är tufft, jag måste vara stark. Men jag har stöd också, inte minst från mammas bröder och deras familjer som jag nu försiktigt får en allt närmare relation till, säger Louise till Allers.

Den livstidsdömde Arnold Lewin har avböjt att medverka. Allers har även sökt hans föräldrar via telefon, brev och dörrknackning utan svar.

Bild: Jens Christian, Patrick Persson/TT, Polisen, Privata

Läs hela den exklusiva intervjun och se en tv-intervju med Louise på Allers!

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons