Lotta förlorade två barn i Dalaröbranden: "Livet är jättetufft, men det går"

I september 2013 åkte pappan och de tre barnen ut till stugan på Dalarö. Men när barnen hade somnat tände pappan eld på fritidshuset, stängde dörren och gav sig av.

Dottern i familjen var den enda som lyckades ta sig ur den brinnande stugan och slå larm med hjälp av grannarna. Trots försök att rädda de två yngre pojkarna blev de kvar inne i stugan.

Klockan sex morgonen därpå väcktes Lotta av att det ringde på dörren. Utanför stod två poliser som bad att få komma in. De berättade att de hittat två kroppar i brandresterna som de befarade var hennes söner – Simon och Emil.

Läs också: Emmy, 11, fick hjärnblödning: ”Hade förlorat hopp” 

– Jag skrek bara rakt ut. Sedan blev det ilfart till SÖS där Maja låg uppkrupen i famnen på en sköterska och tittade upp på mig: ”Mamma, jag kunde inte rädda dem”, säger Lotta i ”Sofias Änglar”.

Lottas tidigare sambo dömdes senare både i tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse för mordet på deras två barn.

”Vet att jag har hjälpt andra”

När Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm träffade Lotta och Maja för första gången, hade de redan lämnat Stockholm och flyttat till Kramfors i Västerbotten. Huset de flyttat in i behövde renoveras och tanken var att Lottas pappa skulle hjälpa dem. Men när pappan blev sjuk stannade renoveringsarbetet av och Lotta skrev själv till änglarna och bad om hjälp.

Läs också: Engla, 7 år, dog i bilolyckan

Med Sofias, Johnnies och Mattias hjälp fick familjen bland annat ett nytt kök och Maja fick också en egen pool i trädgården.

I säsongsavslutningen av ”Sofias Änglar” återvänder Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm till Kramfors.

Lotta och kärleken Pelle har gift sig och den nya familjen har också skaffat en hundvalp. För Lotta har medverkan i programmet betytt väldigt mycket.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

– Sedan folk har sett det har de kunnat bemöta det hela på ett annat sätt. Det bästa är att jag har fått visa att man faktiskt kan klara av en sådan här jobbig sak och komma vidare. Livet är jättetufft, men det går. Många har kommit fram och pratat. Jag vet att jag har hjälpt andra, säger hon i programmet.

Nystarten har gett henne en mer positiv livssyn.

– Framtiden ser ljus ut, sedan får vi se vad som händer, säger Lotta.

Läs också: Nellie, 5, blev förlamad efter nästäppan

Sofias änglar sänds klockan 20 den 20 november i Kanal 5!

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Utvald läsning