Komikern Ann Westin om livsvalet: "Har kämpat på"

09 okt, 2017 
Efter 20 år i yrket har Ann Westin gått från "rookie" till fullfjädrat proffs. Men framgångarna har haft sitt pris. I sin biografi berättar Ann Westin bland annat om när hon fick hjärnblödning på scen.
Annons

Ann Westin, 61, förstod tidigt att hon var rolig. Det tog längre tid att inse att det gick att försörja sig på den talangen. Med en bakgrund som undersköterska och aspirerande skådis i fria teatergrupper träffade Ann Westin rätt med en tvåveckorskurs i stand up på Dramatiska Institutet när hon var 40 år.

– Jag märkte direkt att det var något jag ville göra hela tiden. Efter det satsade jag hundra procent, säger Ann Westin som nyligen kommit ut med biografin ”Livet är som en sten i skon – det skaver om man inte gör något åt det”.

Läs också: 11 tips som underlättar när du vill byta karriär

I biografin berättar Ann Westin historien från uppväxt till nutid. Och det är tydligt att hon fått kämpa för att komma dit hon är i dag med både dubbel- och trippeljobb vid sidan av scendrömmarna. Hon varvade jobb som undersköterska med skådespeleri på fria teatrar i Stockholm. Drömmen var hela tiden att stå på scen. Ann Westin berättar om besvikelsen när hon inte kom in på scenskolan men också om den enorma glädjen när hon fick lära sig stand up av Adde Malmberg och Babben Larsson.

Annons

Hon förstod att det skulle bli en knagglig väg men satsade fullt ut.

– Jag kände att jag måste göra någonting annat innan livet tar slut, säger Ann Westin om valet idag.

– Det är många gånger jag har känt hur ska jag orka men jag har brunnit så mycket för det här att jag har kämpat på.

Gick av scenen i förtid

Vid det här laget har hon hunnit ha sina hundår, även om det kostat på. Hon berättar till exempel om en kväll på Norra Brunn i Stockholm, stå upp-komikens största scen under en period, där ingenting fungerade. Hon var nybörjare, så kallad rookie, och skulle värma upp för Lennie Norman som var hetare än skivat bröd vid tillfället.

– Och han brukade inte ta in tjejer som uppvärmare så det var stort. Men det var mycket folk därinne och jag var nervös. Jag kände bara hur tyst det blev och då blev jag stressad och pratade jättefort. Jag tror jag gick av scenen innan mina tio minuter var över, smet ut bakvägen och gick hem.

Annons

Läs också: Byta karriär – tecken på att du behöver det 

Ann Westin vittnar om hur hon kan känna sig världsbäst i ena stunden, och urkass i nästa. Men hon har ändå kommit fram till att hon är en duktig komiker som kan sitt hantverk.

”Jag är väldigt bra. Det känns viktigt att få säga det”, skriver Ann Westin i biografin.

Tog sig tillbaka från hjärnblödning

Där berättar hon även om de två hjärnblödningarna som drabbat henne. En av dem på scenen.

Det är i situationer där hon känt att något varit fel men där hon ändå kört på.

Den första gången var i samband med en show på Norra Brunn där hon säckade ihop på scenen. Hon fick åka i ilfärd i ambulans till sjukhuset och hamnade på intensiven. Den gången klarade hon sig ganska lindrigt undan och kunde åka hem igen efter vård.

Den andra gången, 2008, kände hon på sig att något inte riktigt stämde men jobbade på ändå.

Läs också: Dags att byta jobb? Här är 8 tecken på att du är redo

Annons

– Jag visste att det hade hänt något men stängde ute det, säger Ann Westin.

– Då sövde de mig en vecka för att svullnaden skulle lägga sig så att de kunde operera och det kunde man efter en vecka. Då visste man inte hur det skulle gå.

”Kan hända när som helst”

Men envisheten som tagit upp henne på scenen har också varit en drivkraft i vägen tillbaka från de smällarna.

I boken beskriver Ann Westin både om någon sorts nära döden upplevelse på sjukhuset men också om hur hon omvärderat livet efteråt.

”Efter den här upplevelsen har jag en annan syn på döden. Den är alltid närvarande och jag lever med den på ett sätt. Det gör ju alla, men jag gör det väldigt påtagligt”, skriver hon i biografin.

 – Ja, jag har ju aneurysm, så det kan hända när som helst. Men man vet ju aldrig med någonting. Jag kan ju inte gå och tänka på det jämnt, säger hon.

Numera har hon koll på blodtrycket och nära och kära manar henne att inte jobba lika hårt som tidigare. Hon försöker att inte stressa.

Annons

Men the show must go on och det har den gjort.

Läs också: Därför vill fler än hälften byta jobb 

Ann Westin har till exempel dragit skämt om vilken krävande patient hon var på sjukhuset men att skoja till det om döden väntar hon med.

Det är inte sådana berättelser publiken vill ha från henne på scenen.

”De ska garva ihjäl sig och vara på gränsen till att inte kunna hämta andan. Så roligt ska det vara att se mig”, skriver hon.

Skämtar inte om SJ

I år är det i alla fall 20 år sedan Ann Westin checkade ut från Huddinge sjukhus och använde avgångsvederlaget till att gå den där kursen i standup och växla spår. Hon kan fortfarande hitta bra material i sitt gamla yrke. Vården är ett ämne som engagerar och därmed tacksamt att skoja om.

– Jag pratar ju fortfarande med mina gamla kollegor och det är fortfarande samma sak. Det har ju inte hänt ett skit, säger Ann Westin som menar att det är samma överbeläggningar och ansträngda arbetsmiljö som det var när hon slutade.

Annons

Ann Westin kan göra komik av hur överarbetad vårdpersonal till exempel sätter sig käppraka upp i sängen efter ett pass när det kommer på att de glömt en patient i förrådet bland julprydnaderna. Det enda stället på avdelningen där han eller hon fick plats.

– De i vården skrattar ju jättemycket åt det.

Läs också: Vårdköerna växer än – nu kommer krav på krafttag 

En del av vitsen med humor är att folk ska kunna känna igen sig. Men inte för mycket. Ann Westin skämtar till exempel inte om att SJ är dåliga på att hålla tiden.

– Det kunde man göra i början kanske men det blir för tröttsamt, säger Ann Westin.

Och eftersom hon turnerar mycket har hon alldeles för tråkiga upplevelser av försenade tåg för att försöka göra något roligt av det. Och hon får ju, som sagt, inte stressa upp sig.

I det avseendet är SJ snarare ett sorgligt kapitel.

– PostNord funkar däremot fortfarande: ”Får vi något brev idag eller?”

Annons

Klickar med kvinnor

I början av karriären kunde Ann Westin börja showen med att presentera sig själv som singel och tjock. Ett sätt att liksom lägga sig i underläge och skapa igenkänning.

Ungefär som publikfavoriten Johan Glans gör i sin tafatta gestaltning av en ”loser”.

Ann Westin känner igen greppet hos de komiker som är nya i dag men själv har hon gått vidare. I dag tror hon att folk ser henne ”som den där arga tanten”.

Men hon drabbas inte längre av samma nervositet som den gången på Norra Brunn när allt blev tyst. Det finns inga ”säkra kort” att dra ur rockärmen men Ann Westin vet det finns så mycket material att falla tillbaka på att hon kan ta sig ur en tuff inledning.

Läs också: Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis 

Men det är fortfarande skillnad på publik och publik. Om Ann Westin till exempel ska göra ett företagsjobb med män i högre positioner kan det bli mer avvaktande än om det finns mycket kvinnor i publiken. Då är det mindre prestige och korslagda armar.

Annons

– Jag har mycket kvinnor i min publik. Min humor klickar med dom. Kvinnor kan släppa loss på ett annat sätt, säger Ann Westin.

Även om vägen varit knagglig och humorscenen har vridit sig flera varv under åren så har Ann Westin säkrat sin plats och sin publik. I år firar hon 20 år som komiker på flera scener. Bland annat med en jubileumsshow som spelas i Stockholm och Göteborg.

Dessutom spelar Ann Westin mot skådespelaren Krister Henriksson i ”Egenmäktigt förfarande” på Maximteatern. Samme Henriksson som hon gick kursen i stand up med för 20 år sedan.

Krister Henriksson, känd från Wallander-filmerna bland annat, kan vara riktigt rolig, enligt kurskamraten.

– Han har timing och var otroligt duktig på att dra anekdoter och skrönor. Han skulle kunna åka runt och jobba med det där.

 

Ann Westins jubileumsshow

  • 4/11 Rival, Stockholm (Hedersgäster bl a Babben Larsson och Özz Nûjen)
  • 9/11 Lisebergsteatern, Göteborg (Hedersgäster Özz Nûjen och Janne Bylund)

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

Karin Adelsköld om utmattningen
Karin Adelsköld berättar om utmattningen som drabbade henne

Läs också: Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

 

Annons