Kocken Lisa Lemke: ”Jag gav min man parterapi i present”

05 aug, 2019 
Ju fler kockar, desto sämre soppa. Det är ett uttryck som inte alls stämmer in på Lisa Lemke och hennes man Marcus. De är inte bara gifta och har två barn tillsammans – de har även samma yrke och driver två krogar ihop. Och Lisa har kommit på ett speciellt knep för att få förhållandet att blomstra ännu mer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De senaste 15 åren har Lisa Lemke, 38, jobbat som frilansande matinspiratör, tv-kock, författare och föreläsare. Hon har skrivit flera prisbelönta kokböcker som släppts både i Sverige och utomlands – och spridit matglädje ända sedan 2011 i tv-programmen Sommarkväll, Historieätarna, Grillmästarna, Sverigeresan och Mitt Kök/Köket.

I fjol var det premiär för hennes Timjan, tupp och tårta på SVT som blev en succé och kommer tillbaka med en ny säsong i slutet av sommaren.

– Det är fantastiskt roligt att spela in och så viktigt att få sätta fokus på modern hemkunskap för vuxna, säger Lisa med ett skratt.

– Jag älskar att det blir direktkontakt med tittarna och att kunna ge dem bra tips och inspirera till att laga mer mat hemma och göra smarta val i affären.

Foto från matprogrammet Timjan, tupp och tårta på SVT med Lisa Lemke och en grupp glada kollegor.
I matprogrammet Timjan, tupp och tårta på SVT har Lisa sällskap av Zeina Mourtada, Sandra Mastio, Jimmy Brorsson och Emma Lindquist. Foto: Magnus Carlsson/SVT/TT

Kan du ge exempel på några misstag att se upp för?

– Många gånger tror man kanske att halvfabrikat och genvägar gör att middagen hamnar på bordet snabbare. Men i själva verket kanske det skulle kunna ta precis lika lång tid att typ servera potatis- och purjolökssoppa. Fast det skulle bli väldigt nyttigare och billigare, säger Lisa och fortsätter:

Annons

– Och så vill jag verkligen uppmana till att köpa svenskt kött, mejeri och grönsaker för att gynna vårt svenska lantbruk. Det kan vara lurigt med exempelvis ost. Dubbelkolla på baksidan om det verkligen står att mjölken kommer från Sverige eller om det bara är osten som är producerad i Sverige.

Lisa är inte en kock som jobbar särskilt mycket med fine dining. I stället vill hon lyfta vardagsmaten.

– Det ska vara enkel och god att få till och då behöver man kanske lite hjälp på vägen. Och sedan brinner jag för att man ska veta vart maten kommer från och varför man ska stötta våra svenska bönder. Dessutom tror jag att om man betalar lite mer för maten så kommer man inte slänga lika mycket som vi gör i dag.

Kommunikation och öppenhet är grunden i ett förhållande

Jobbar tillsammans med mannen

2002 träffade Lisa sin blivande make Marcus som också är kock. Sedan flera år tillbaka jobbar de även tillsammans.

– Det fungerar väldigt bra för oss. Många andra par skulle säkert dra sig för att dels jobba hemifrån och dels att jobba ihop – men för oss fungerar båda delarna jättebra. Det är en stor förmån att få träffas så mycket.

Annons

Ändå gav du parterapi i födelsedagspresent till Marcus?

– Ja, det är nog den bästa presenten jag gett till någon, säger Lisa med ett skratt.

Makens första reaktion var: ”Men vi har det ju så bra, tänk om det blir dåligt nu?”

– I stället blev det som jag hoppades – ännu bättre. Och det gav oss verktyg att använda när det kommer svårare dagar, vilket det gör för alla par. Terapeuten hade aldrig varit med om att få besök av ett lyckligt par, men tyckte att det var intressant och väldigt positivt. Betydligt bättre att komma då, än när det redan är försent.

Kocken Lisa Lemke står i sommarklänning på en grusväg.
Kocken Lisa Lemke älskar att kunna förena arbete med privatliv. Foto: Mikael Sjöberg/TT

Lisa jämför det med arbetsplatser och idrottslag där man har teambuilding för att lära känna varandra bättre och stärka gruppen.

– Men det är sällan man jobbar med sina privata relationer på det sättet – och de är ju på flera sätt egentligen ännu viktigare. En ständig kommunikation och öppenhet är grunden i ett förhållande.

Annons

Hon kan verkligen rekommendera alla andra par att prata med någon form av coach.

– Man lär sig mycket om både sig själv och den andra, säger hon.

Försöker skapa balans i livet

Med två små barn, två krogar hemma på gården, sina uppdrag i tv och tidningar samt en massa djur att ta hand om kan man undra hur Lisa och Marcus egentligen får tiden att räcka till.

– Ja, det gäller ju att skapa en balans i livet, vilket inte alltid är så lätt. För oss som älskar våra jobb och har dem nära inpå hela tiden är det en tunn linje mellan vad som är arbete och fritid. Barnen prioriteras förstås högst och man kanske inte behöver fråga något om arbetet en söndagskväll när man tittar på en film tillsammans. Ibland måste man ju bara få vara ledig.

Det är vad vi gör tillsammans som skapar minnen

Att Lisa och Marcus båda gör samma sak innebär att de får mycket förståelse för varandra. De kompletterar varandra bra – både privat och i yrket.

– Allt är enkelt med Marcus. Dessutom har vi väldigt duktiga medarbetare på krogarna, vi hade aldrig klarat det själva.

Annons

Vem av er lagar mest mat hemma?

– Det varierar ganska mycket. Men det är aldrig så att någon av oss säger ”jag lagade mat i går, så i dag får du ta hand om det”. Vi kommunicerar inte med varandra på det sättet.

Bor på landet

Lisa fick tidigare rådet att flytta till Stockholm om hon ville göra karriär i mediabranschen. Men magkänslan sa annorlunda, och i stället hamnade hon på landet. Hon är uppvuxen på landet i Skillingaryd och trivs nära skog och natur.

– När jag såg det här huset för första gången blev jag förälskad direkt. Vi fick en halv hektar tomt, prästgård och lada för priset av en liten lägenhet i Stockholm. Vi flyttade hit 2012 och året därpå uppfyllde vi en gemensam dröm genom att öppna Prostens pizza på gården.

Vad är det bästa med att leva och bo som ni gör?

– Jag älskar min plats på jorden, mitt på en blomstrande landsbygd med fantastiska grannar. En otroligt mysig liten stad ett stenkast härifrån, men ändå närheten till storstad med Göteborg en timme bort och Köpenhamn två timmar söderut. Jag skulle säga att jag bor på världens bästa plats.

Annons

På vilket sätt märker man på era barn att de har två kockar som föräldrar?

– Att de är petiga med maten? säger Lisa med ett skratt. Skomakarens barn du vet, ibland duger ingenting, förutom grönsaker. Det älskar båda. Men samtidigt är det ju så med barn att de inte gör vad man säger, utan vad man själv gör.

Lisa Lemke och Rickard Olsson i Sommarkväll på SVT.
I Sommarkväll på SVT bjöd Lisa Lemke kända gäster på god mat, här med programledaren Rickard Olsson. Foto: Karin Törnblom/TT

Lisa och Marcus pratar mycket med sina barn om värdet av mat och var råvarorna kommer från.

– För dem är det helt naturligt att lammet vi har i trädgården nu kanske kommer hamna på middagsbordet i vinter. De förstår sambandet och respekten för maten och det är jag stolt över. Sedan får vi tjata vid middagsbordet hela tiden ändå, säger Lisa och skrattar.

Hon hoppas kunna visa sina barn att man kan nå sina drömmar om man jobbar hårt.

Annons

– Men det viktigaste i livet är att vara en god medmänniska och behandla andra som man själv vill bli behandlad. Jag är väldigt bra på att fokusera helt och fullt på barnen när jag är med dem, men även få mycket gjort annars. Och att göra fina saker av vardagssituationer, se det vackra i livet och vara tacksam. Sedan tycker de säkert ibland att jag är jobbigt positiv… Även om jag kan ryta till också, säger Lisa och skrattar.

Hur ser en perfekt sommardag ut för dig?

– Varmt, tidig morgon i trädgården med en kaffe i handen och därefter en ledig dag med de jag älskar mest. Bada, vara ute i naturen och äta god mat.

Är du alltid en blötfisk eller kan du vara en badkruka ibland också?

– Jag har alltid älskat att bada och brukar säga att man aldrig ångrar ett bad. I år har jag dessutom börjat med vinterbad, vilket är otroligt skönt, säger Lisa Lemke och ler.

Av Joakim Löwing

Vem är Lisa Lemke?

 • Född: 19 mars 1981 i Skillingaryd.
 • Familj: Maken Marcus Nordgren, barnen Lilly (7) och Hjalmar (4).
 • Bor: I en gammal prästgård byggd i slutet av 1800-talet i Skrea backe, utanför Falkenberg.
 • Yrke: Matinspiratör, kock, författare och föreläsare. Driver krogarna Prostens pizza på gården hemma och Skrea matbruk på gården bredvid.
 • Intressen: Mat, familj och vänner, vara ute i naturen, trädgård, läsa.
 • Aktuell med: Andra säsongen av programmet Timjan, tupp och tårta som börjar sändas på SVT i slutet av augusti.
Kocken Lisa Lemke som barn sitter på en kaj utomlands med sin bror och mamma.
Lisa har fina barndomsminnen från husvagnssemestrarna med familjen. Foto: Privat

Ur Lisas sommaralbum:

När jag var liten drog mamma Barbro och pappa Göran med mig och storebror Fredrik på husvagnssemestrar såväl i Sverige som i Europa. De äventyren är verkligen otroligt fina minnen som vi fortfarande kan prata om. Det har jag med mig mycket av, att det är vad vi gör tillsammans som skapar minnen – inte de saker vi ger varandra.

Annons

Topp 3 – Lisa Lemkes bästa …

Sommarmaten:

 1. Sill och potatis.
 2. Friterade zucchiniblommor. Pressa lite citron över.
 3. Nyskördat – exempelvis jordgubbar, hallon, grönsaker och kantareller.

Sommarboendet:

 1. Hemma i huset.
 2. Tälta i naturen.
 3. Hyr folks privata boenden – mer personligt än att bo på hotell eller stuga.

Sommaraktiviteten:

 1. Bada.
 2. Vara ute i trädgården och pyssla, ta till vara på det man odlat.
 3. Träffa vänner.

Bästa sommaren?

– Jag tycker att det blir roligare och roligare för varje sommar som går. Tror det beror mycket på att vi har barn som växer och man fyller varje sommar med nya minnen. En väldigt laddad sommar var exempelvis när vi skulle starta Prostens pizza 2013. Vår dotter Lilly var bara ett år och vi höll på att förverkliga en dröm. Hon lärde sig att gå och vi öppnade krogen bara tre dagar efter hennes födelsedag. Mycket hände både privat och i jobbet.

Min sommarpryl?

– En picknickfilt. Jag älskar att äta utomhus, man är så mycket inomhus övriga delen av året. Det behöver inte vara så komplicerat, man tar med sig filten och sätter sig någonstans. Helt fantastiskt och en härlig frihetskänsla.

Drömpicknicken?

– Hjälp, så svårt! Nästan omöjligt att svara på. Det är så många människor jag är nyfiken på och som jag skulle vilja bjuda på picknick i mitt växthus. Prata om livet förr, livet nu, allt mellan himmel och jord. Men i slutändan landar jag nog ändå i att de man först och främst tänker på är de nära familjemedlemmar som jag har förlorat och som jag skulle älska att få äta en middag till med. Familjen är alltid viktigast i slutändan.

Läs mer:

Viktoria: ”Jag var stammis på sjukhuset – fast jag var frisk”

Anders frågade chans på Eva – efter 50 år

SVT:s Carina Bergfeldt hittade en hemlig bror i USA

Annons