Kattis omkom i husbranden – sprang rakt in i elden

24 feb, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Mamma Kattis omkom i en brand för tre år sedan. Resten av familjen Henningsson – pappa Jonas och barnen Erik, Filip, Linus och Simon – lyckades rädda sig i sista sekunden. Men livet sedan dess har kantats av sorg och saknad. Nu får de hjälp av "Sofias änglar" att rusta upp huset.
Annons

I avsnitt fem av ”Sofias änglar” i Kanal 5, hjälper programledarna Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm familjen Henningsson i skånska Skurup.

För tre år sedan besökte familjen några släktingar i Göteborg. Efter en trevlig kväll tillsammans gick de alla och lade sig att sova. På morgonen vaknade pappa Jonas av att hans fru Kattis skrek att det brann.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

– Fönstren gick inte att öppna, så vi kunde inte komma ut genom dem. Jag sprang över till barnen och ryckte upp dem och när jag vänder mig om öppnar Kattis dörren till hallen och springer i väg. Då kom bara ett eldhav och det gick så jäkla fort allting, säger han i programmet.

Kattis försökte hitta en väg ut, men i stället sprang hon rakt in i elden. Jonas lyckades slå sönder ett fönster och fick ut de fyra barnen och sig själv i sista sekund. De var alla rökskadade och hade allvarliga skärskador efter att ha tagit sig ut genom fönstret – men de var vid liv.

Annons

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Ville inreda musikrum

För Kattis gick det inte lika bra.

När familjen fick veta att Kattis dött i lågorna, bröt de ihop, säger Jonas i programmet. Sedan dess har han hela ansvaret för att försörja familjen och ta han om ett hus som är i stort behov av renovering.

– Man räcker ju inte till riktigt som ensam förälder med fyra barn, säger han i ”Sofias änglar”.

Läs också: Trebarnspappan Tim dog av vanlig penicillinkur

Kattis och Jonas hade många planer för 1970-talshuset. De ville göra i ordning barnens rum, och dessutom inreda ett musikrum. Kattis var musiklärare och hela familjen brukade ofta jamma tillsammans.

– Kattis var en jättego och kramig tjej. Hon sjöng och spelade, det var alltid fläkt kring henne, säger Jonas i programmet.

”Barnen ville inte fortsätta”

Men sedan hennes död är det tyst i huset.

– Barnen ville inte fortsätta när Kattis gick bort. Första tiden blev det ganska tyst, det hördes knappt någon musik här längre. Det var ju alltid så mycket musik när Kattis var här.

Annons

I ”Sofias änglar” får familjen bland annat hjälp med att renovera och fräscha upp barnens rum och förvandla källarvåningen till en mysig yta där man vill tillbringa tid tillsammans.

– Vi ska ta det här huset 20 år framåt i tiden, det är det vi ska göra. Grabbarna ska ha något att växa upp i. Det ska finnas en framtid i det här huset, säger Johnnie Krigström.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5.

Av Minna Wallén-Widung

 

Mammans hjärtskärande post visar hur verkligheten med cancer ser ut

Läs också: Mammans hjärtskärande post visar hur verkligheten med cancer ser ut

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons