Johannes Brost efter cancerbeskedet: "Chockad, ledsen och glad samtidigt"

Skådespelaren Johannes Brost har haft fullt upp.

Under året har han bland annat deltagit i ”Let’s Dance” och spelat in både ”Jordskott” och ”Fröken Frimans krig”. I höst var det också meningen att han skulle spela föreställningen ”Han ska bli min”.

Läs också: Johannes Brost ställer in – efter cancerbeskedet

Men plötsligt börjande han känna sig allt svagare.

I samband med träningen inför TV4:as dansprogram rasade kilona. Lagom till dotterns student stod vågen på minus tio. Johannes Brost, som alltid upplever att han haft en järnkondition, var tvungen att vila. När han senare skulle spela in ”Fångarna på fortet” reagerade till och med programledaren Gunde Svan och uppmanade honom att uppsöka en läkare.

Läs också: Elisabet Höglund om livet efter cancern

Men läkarbesöket dröjde. På grund av jobb och lojalitet mot sina arbetsgivare fanns ingen tid, ansåg han själv. Först när Johannes Brost flyttade ner till sommarvistet i Halland genomgick han en läkarundersökning.

Läs också: Christine Meltzer om dödsångesten efter cancern

– När läkaren sa att de hittat en tumör kändes det förfärligt. Lyckan var att den inte spridit sig. Läkaren var hoppfull om att kunna operera med gott resultat. En förfärlig nyhet följd av hoppingivande budskap. Det var så kluvet. Chockad, ledsen och glad samtidigt, säger han till cancerinformation.nu.

Johannes Brost, som genom livet knappt tagit huvudvärkstabletter, hade svårt att greppa diagnosen. Det hela kändes overkligt, säger han.

Slutar snart att röka

Samtidigt är han noga med att poängtera vilket fantastiskt bemötande han fått från sjukvården.

– Det kan inte nog poängteras hur tacksam jag är för den fantastiska vård jag fått och får. Jag är så enormt tacksam för hur alla hjälper mig på de sätt de kan. Det minskar min oro och gör att jag känner mig starkare.

Läs också: Christine Meltzers glädjebesked efter cancern

Han följer läkarnas råd till punkt och pricka. Först cellgiftsbehandling och i oktober väntar operation i Lund. Till cancerinformation.nu säger han också att det snart är dags att ta den sista cigaretten.

Trots att det finns viss oro och rädsla försöker han behålla livslusten. Han är också noga med att planera för tiden efter sjukdomen och att fortsätta leva.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt. Ett råd är att inte vara rädd att be om hjälp och stöd. Det behövs, säger Johannes Brost till cancerinformation.nu.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Rasmus fru dog i cancer: ”Glad jag bad om hjälp”

Läs också: Rasmus fru dog i cancer: ”Glad jag bad om hjälp”

 

Utvald läsning